ADAYLAR ÖRNEK OLSUN

“Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır” sloganıyla kan topladıklarını belirten Türk Kızılayı Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. İbrahim Çelik, İlimizi ve İlçemizi yönetmeye talipli olan başkan adaylarının seçim çalışmaları içinde topluma örnek olmak amacıyla toplu şekilde kan bağışında bulunmalarını istedi.

Fazıl ERÜŞ

Kan'ın ilaçlar gibi üretilemediğini belirten Türk Kızılayı Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. İbrahim Çelik topluma örnek olması açısından İlimizi ve ilçemizi yönetmeye talipli olan başkan adaylarının seçim çalışmaları kapsamında topluma örnek oluşturmak amacıyla toplu şekilde kan bağışında bulunmalarını istedi.

Türkiye'ye örnek olacak

Yerel yönetimlerde belediye başkanlarının halkla iç içe olduğunu, sorumlu, etkileyici davranışlarıyla halka örnek oluşturduklarını ifade eden Çelik, ilimizde ve bölgemizde değerli belediye başkan adaylarımız seçim çalışmalarında halktan oy istiyorlar, bizde hastanelerde yaşam mücadelesi veren, kan bekleyen hastalar için adaylarımızdan kan bağışında bulunmalarını bekliyoruz dedi. Bütün belediye başkanı, il genel meclis üyesi ve muhtar adaylarına çağrıda bulunan Türk Kızılayı Güneydoğu Van Bölge Kan Merkezi Bölge Müdürü Dr. İbrahim Çelik,” Adaylarımız Van'da kan bağışı yaparak Türkiye'ye örnek olacak bir davranış, duyarlılık sergileyeceklerine inanıyorum. Bu konuda bütün ekibimizle kan bağışı için hazırız. Seçim sürecinde bütün partilerin ve adayların kan bağışı yapacaklarına inanıyorum” dedi. Dr. Çelik kan bağışının önemiyle ile ilgili olarak da şunları söyledi:

Amacımız güvenli yoldan kan ihtiyacını karşılamaktır

Türk Kızılayı Türkiye genelinde 16 Bölge Kan Merkezi, 62 Kan Bağış Merkezi ve mobil kan bağışı araçlarıyla gönüllü, karşılıksız olarak kan bağışçılarından kan bağışları toplamaktadır. Bölge Kan Merkezlerinde toplanan kan ürünlerine ayrıştırılmasından sonra hastanelere bu kanların transferlerini gerçekleştirmekteyiz. Sağlık Bakanlığı ülke de kan ihtiyacının giderilmesi işini Türk Kızılayı'na devretti. Türk Kızılay'ı 2013 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 640 bin ünite kan bağışı topladı. Türkiye'deki hastanelerin kan ihtiyaçlarının yüzde 82'sini Kızılay karşıladı. Amacımız güvenli yoldan ülke de kan ihtiyacını karşılamaktır. Bu yüzden gönüllü, karşılıksız kan bağışlarını toplamaya çalışıyoruz. Bu işlemi gerçekleştirirken Avrupa standartlarında her türlü donanımızla personel eğitimlerimizle, kalite standartlarımızla işlemlerimizi yürütüyoruz.

6 ilin ve ilçelerinin sorumluluğunu taşıyoruz

Türk Kızılayı Van Merkezi olarak biz 6 ilin ve ilçelerinin sorumluluğunu taşıyoruz. Bu iller Van başta olmak üzere Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır ve Hakkâri'dir. İl ve İlçelerde düzenlemiş olduğumuz mobil kan bağış kampanyaları gerek tırlarımızla gerek kan alma otobüslerimizle gerek çadır ekiplerimizle ulaşabileceği yerlerde stantlar kurarak kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımıza ulaşıyoruz.

Can kurtarıyoruz

Kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle kan vermeye uygun olup olmadığını değerlendiriyoruz. Daha sonra da kan seviyelerinin yeterli olup olmadığına bakıyoruz. Hastaların kan hemogram değerini de ölçüyoruz, tansiyonuna bakıyoruz kişinin sağlığı açısından bir engel teşkil etmeyecekse bir vatandaşımızdan bir ünite kan bağışı alıyoruz. Bir ünite kan da yaklaşık 480 mililitre kan oluyor. Kan vermenin en önemli özelliği bir hastanın bazen canını kurtarmış oluyoruz. Kan verenin de sağlık açısından faydaları vardır. Mesela kan veren kişide alerjik, tansiyon ve kalp hastalıklarının görülme riski de azalıyor.

Kan Merkezimiz 30 bin 243 kan ünitesi bağışı topladı

2013 yılında Van Kızılay Kan Merkezimiz 30 bin 243 kan ünitesi bağışı topladı. Bu 30 bin 243 kan bağışından alınan tam kanlardan ürünlerine ayrıştırılması sonucu 45 bin 316 kan ve kan ürünü hastanelerimize gönderildi. Topladığımız kanı Eritrosit süspansiyonu, Trombosit süspansiyonu, Taze donmuş plazma olarak 3 ürüne ayrıştırıyoruz. Bu kan ürünleri hangi hastalıkta hangi hastaya kullanılacaksa hastaneler bizlerden talep ediyorlar. Geçen yıl toplamda 45 bin 316 kan ve kan ürününü hastanelere gönderdik ve hastalarımıza ulaştırdık.

Eskiden hasta yakını kan bulmakta zorlanıyordu

Eskiden hastanelerimize kan ihtiyacı olduğu zaman vatandaşlara yönelmek zorunda kalıyorduk. Vatandaşlarımızın eline bir kan grubu kartı veriliyordu. Dolayısıyla vatandaşlar sokak sokak gezerek kişilerden kan talep ediyordu. Bu da kan güvenirliliği açısından uygun değildi. Acil durumlarda kana ulaşmak için zaman kaybediliyordu. Hasta yakını o kanı aramak ve bulmak zorunda kalıyordu. Ancak yeni uygulama ile Sağlık Bakanlığı kan toplama işini Türk Kızılayı'na devretti. Böylece hem daha güvenilir kana ulaşabilir olduk, hem de ihtiyaç halinde hastanelerimizde kan stoku bulundurduk. Kan stoku sayesinde de acil durumlarda kan temin edebiliyoruz. Ayrıca daha hızlı bir şekilde hastalarımıza müdahale edilebiliyoruz.

Siyasiler örnek teşkil etmelidir

Kan ilaçlar gibi üretilemiyor. Bir insanın bağışı ile ancak elde edilebiliyor. Dolayısıyla hastanede kan ihtiyacı olan hastalara yardımcı olabilmemiz için yeterli kan bağışına ulaşmamız gerekiyor. Ne kadar halkımızdan destek alırsak ve elimizde kan ve kan ürünleri bulunursa hastanelerimizin ihtiyaçlarını karşılamış oluruz. Gerek siyasiler, gerek kurum amirleri olsun, ne kadar kan bağışına destek verirse o kadar örnek teşkil eder. Geçtiğimiz yıllarda da bu örnek davranışları yapanlar da oldu. Basın mensuplarıyla halka ulaşabiliyoruz. Bu nedenle basını çok önemsiyoruz. Duyarlı vatandaşlarımızı da buraya davet ediyoruz. Hafta içi her gün sabah 08.00'den akşam 17.00'ye kadar kan bağışı alıyoruz. Kan merkezimiz 24 saat hizmet vermektedir. Bölgemizde insanlarımız yardımseverdir. Bu anlamda kan bağışı konusunda da yerel seçimlere katılacak bütün adayların gerekli duyarlılığı göstereceklerine inanıyorum.

6 ilin yüzde 90 kan ihtiyacını karşılıyoruz

Diğer bölgelerin Kan Merkezleri bizden daha çok kan üniteleri toplamaktadır. Bu da o bölgelerin nüfusunun daha büyük ve eğitim seviyelerinin gelişmiş olmasına bağlıdır. Kan Merkezimiz 2007 yılında açıldı. Halkımızın ilgisi her geçen gün artıyor. Vatandaşlarımız her geçen gün bilinçleniyor. Kan bağış kampanyaları düzenlerken eğitim kampanyaları da düzenliyoruz. Kamu, okul, üniversitelerde askeriye de bir eğitim organize ediyoruz. Eğitime katılanlardan daha sonra kan bağışına davet ediyoruz. Bilinçlenme arttıkça ilgide artıyor. Ön yargıları kırmak için bu eğitimleri veriyoruz. Kan bağışı şuan için yeterli değil ama bir iki yıla kadar bölgenin kan ihtiyacını karşılayacak düzeye geleceğimize inanıyorum. Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır sloganımızla kan toplamaya çalışıyoruz. Eskiden insanlarımız acil durumlarda kan aklına geliyordu. Bu bölgede 40 hastanenin, yani 6 ilimizde bulunan hastanelerinin yüzde 90'nının kan ihtiyacını karşılıyoruz.

A RH (-) negatif kan bulmakta zorlanıyoruz

Toplumda A Rh (+) pozitif kan biraz daha sık bulunuyor. A RH (-) negatif ise çok nadir bulunuyor. A RH (-) negatif kana ihtiyacımız az da olsa bulmakta zorlanıyoruz. Toplumda sık bulunan kana da her zaman ihtiyaç çoktur. Bu nedenle toplumda sık bulunan kana ihtiyaç yoktur, negatif gruplara ihtiyaç vardır algısı yanlıştır.

Bakmadan Geçme