Ah eskiler

Uzun zaman oldu yazmayalı, evet, 'ne yazsam' diye düşünürken, aklıma Sayın İkram Kali'nin benim sosyal medyada bir paylaşıma yaptığım yorumuma istinaden, atasözlerimizi, deyimlerimizi, geleneklerimizi yakınımda bulunan büyüklerimizden derleyerek yazmamı önermesiyle annem, babam ve babaannemden Van'a ait atasözlerimizi derlemeye çalıştım. Büyük bir kısmını ilk defa okuyacağınız anlamlı çok güzel atasözlerimiz ortaya çıktı.

Uzun zaman oldu yazmayalı, evet, "ne yazsam" diye düşünürken, aklıma Sayın İkram Kali'nin benim sosyal medyada bir paylaşıma yaptığım yorumuma istinaden, atasözlerimizi, deyimlerimizi, geleneklerimizi yakınımda bulunan büyüklerimizden derleyerek yazmamı önermesiyle annem, babam ve babaannemden Van'a ait atasözlerimizi derlemeye çalıştım. Büyük bir kısmını ilk defa okuyacağınız anlamlı çok güzel atasözlerimiz ortaya çıktı.

Ben, şanslı insanlardan biriyim diye düşünürüm çoğu zaman. Neden mi? Van'da çocukluğumun bir kısmını, toprak damlı, bahçeli, küçük bir evde geçirdiğim ve aile büyüğüm, babaannem ile birlikte yaşadığım için tabiki. Büyüdükçe, daha doğrusu yaş aldıkça, büyüklerimizin özlü sözlerini daha iyi anlar ve kullanır oldum. Meğerse hepsini yüreğime ekmişim, aklıma yazmışım. Babaannem, Sabiha Edremit ve annem Nilüfer Edremit'in, mutlaka her konuyla ilgili sözleri vardır. Küçükken anlam veremediğim sözlerin şimdilerde ne kadar doğru ve anlamlı olduklarını daha iyi anlıyorum. Zaman, zaman benim de kullandığım bu güzel sözleri sizlerle paylaşmaktan büyük keyif alacağımı belirtmek isterim.

Derlediğim atasözü ve deyimlerden bir demet:

"Oğlum, başımıza gelmiş bir gada, kime gidah imdada"

"Etin çiğini, Ekmeğin destesini, kocana gösterme"

"İçime girer kanımı emer, dışarı çıkar, malımı yer"

"Hakim'in eskisi, hekimin yenisi makbuldür"

"Aç karnım guruldasın, cici papucum parıldasın"

"Arkası kavurga kavuruyor, önü harman savuruyor"

"Yapın verin elime, götürüm verim erime"

"Ay arsızın, gün arsızın, gönlü hoştur tumansızın"

"İşi, gücü, neyleyim, şah balamı besleyim"

"Saman senin değil, anladık, samanlıkta mı senin değil"

"İçi kalaylı, dışı vayvaylı"

"Yemedik alından, kör olduk dumanından"

"Dağın arkasın da olsun da taşın, toprağın altın da olmasın"

"Güzel gelin, bir de seni beşik arkasın da görelim"

"Yağ yok, tava yok, yumurtayı getirmişler ortaya"

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme