AK Parti'de Abdullah Gül senaryoları

2015 genel seçim sonuçlarıyla birlikte AK Parti tek başına iktidarı kaybetti. Kulislerde Abdullah Gül'ün adı konuşuluyo

Türkiye 8 Haziran sabahına koalisyon seçeneğiyle uyandı. 2015 genel seçim sonuçları AK Parti'de Abdullah Gül'ün AK Parti'nin başına geçip geçmeyeceği merak ediliyor.

HDP'nin barajı yıkıp geçmesi, AK Parti'nin bir önceki genel seçime göre yüzde 9'luk oy kaybı sonuçlara damga vurdu.

AK Parti yüzde 40.86, CHP yüzde 24.96, MHP yüzde 16.29, HDP yüzde 13.12 oy oranına ulaştı. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 milletvekili çıkarıyor. Peki bundan sonra AK Parti'de ne olacak?

AK PARTİ'DE ŞAŞKINLIK

13 yıllık tek parti iktidarını kaybeden AK Parti'de şaşkınlık hakim. Uzun yılların ardından kamuoyu yeniden koalisyon seçenekleriyle tanıştı. AK Parti cephesinde bu denli bir düşüş beklenmiyordu. Başbakan Davutoğlu'nun genel başkanlığında ciddi oy erimesi yaşayan AK Parti'de sorgulama iç sorgulama kaçınılmaz.

Genel başkan ve yeni kadroların ortaya çıkan sonuçlarda etkisinin ne boyutta olduğu tartışılacağı muhakkak. Tartışmaların beraberinde Abdullah Gül ismini akla getireceği kuşkusuz.

Abdullah Gül: Şimdilik...

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 27 Nisan'da Katar'da yayınlanan eş-Şark gazetesine ilginç açıklamalarda bulunmuştu. Kendisine 'Yeni bir parti kurma düşüncesi olup olmadığı' sorulan Gül, şunları söylemişti:

' AK Parti 'nin esas kurucusu benim. AK Parti'nin hem ilk çıkardığı başbakan benim, ilk cumhurbaşkanı da benim. Cumhurbaşkanlığından sonra da başka bir makam yok, ne yapalım ki. Arkadaşlarımız da şimdi devraldılar. Onların başarılı olmasını istemekten başka bir arzum yok. Enerji sadece siyasette harcanmıyor. Enerji başka türlü de, hizmetlerle değerlendirilebiliyor. Şimdilik böyle düşünüyoruz.'

Eylül ayında yapılması planlanan olağan AK Parti kongresi, seçim sonuçlarıyla birlikte yeni bir boyut katabilir.

AK Parti kongresinin Cumhurbaşkanlığı devir teslim törerinden bir gün öncesine alınmasıyla partiden küstürüldüğü iddia edilen Abdullah Gül bundan sonra ne yapacak? Merak edilen soru 8 Haziran itibariyle kamuoyunun gündemine girdi.

GÜÇLÜ İSİM OLARAK TERCİH EDİLMİŞTİ AMA...

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimi kazanmasının ardından AK Parti kurmaylarının çizdiği yol haritasında Gül'ün ismi yoktu. Başbakan Yardımcısı Akdoğan seçimlere kadar düşük profilli başbakan portresinin düşünülmediğini 'güçlü bir ismin' geleceğini söylemişti.

Bu açıklamalar o dönem için 'Gül defterinin' kapandığı yorumlarına yol açmıştı. 'Güçlü isim' olarak seçilen ve ilk etapta 2019 seçimlerine kadar Davutoğlu ilk sınavında istenen sonuçları elde edemedi. Ancak gelinen son durum AK Parti'de yeni bir durum değerlendirmesini zorunlu kılıyor.

AK PARTİ KONGRESİ EYLÜL AYINDA AMA...

Bu arada AK Parti için hükümeti kurmak öncelikli. Kongrenin normal şartlar altında Eylül ayında yapılması planlanmıştı. Ancak seçim sonucu kongrede lider değişimini ve olası bir erken seçim kararıyla kongrenin tarihinin öne alınmasını gündeme getirebilir. Dolayısıyla AK Parti'nin 5. kongresinde lider değişimi yaşanıp yaşanmayacağı önemli olacak.

SEÇİM SÜRECİNDE ORTALIKTA YOKTU

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görevini daha bırakmadan önce partinin kurucusu olduğunun altını çizdi. Ancak hem Erdoğan'ın seçilme döneminde, hem de görevden ayrıldıktan sonra partiden gördüğü tavır nedeniyle aktif olarak siyasetin içinde bir görüntü vermedi. Seçim çalışmalarına destek vermedi. AK Partili adayların yer aldığı fotoğraf karesine girmedi. İstanbul'daki Fetih kutlamalarına katılmadı. Ancak seçim sonucu bu durumu değiştirebilir. Dolayısıyla AK Parti kongreye giderken gözler Davutoğlu'nda olduğu kadar Gül'de de olacak.İnternet Medya

Bakmadan Geçme