AK Parti, Türkmenoğlu ile son şansını kullandı

15 yılda 5 genel, 3 de yerel seçim kazanan, 3 referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminden de zaferle çıkarken AK Parti Van'da bu başarıyı gösteremedi.

Hafızaları yoklayalım.

Biraz gerilere giderek fotoğrafın tamamına bakalım.

AK Parti 2001'deki kuruluşundan 15 ay sonra katıldığı genel seçimlerde Van'da 7 milletvekilliğinden 6'sını kazanarak büyük bir başarı elde etti. 2007'de 7 milletvekilliğinden 5'ini alarak başarısını sürdürdü. 2011 seçimlerinde 8 milletvekilliğinden 4'ünü kazandı. 2015 Haziran seçimlerinde 8 milletvekilliğinin yalnızca 1'ni, 1 Kasım 2015 seçiminde ise 8 milletvekilliğinin ancak 2'sini elde ederek hüsran yaşadı.

Halkta karşılığı olmayan adaylarla seçimlere giren, sağlıksız teşkilat yapılanmaları gerçekleştiren, çekişme, ihale, yolsuzluk, adamcılık, ötekileştirme iddialarıyla yıpranarak sürekli kan kaybeden Ak Parti, güven ve oy kaybını durduramadı.

Ak Parti'de süren istikrasızlık, kan kaybı yerel seçimlerde de devam etti. 28 Mart 2004 Mahalli seçimlerinde Burhan Yenigün ile Van Belediye Başkanlığını kazanan AK Parti, 2009'da aday değişikliğine gitmeden Burhan Yenigün ile girdiği seçimi kaybetti. 2014 seçiminde Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybederek adeta çöken AK Parti, 13 ilçeden ancak 2 ilçe belediye başkanlığını alabildi.

15 yılda 5 genel, 3 de yerel seçim kazanan, 3 referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminden de zaferle çıkarken AK Parti Van'da bu başarıyı gösteremedi.

AK Parti'de yaşanan kötü gidişattan, başarısız sonuçlardan kimse kendisini sorumlu tutmadı. “Ben ve yandaşlarım kazansın, Van kaybederse kaybetsin” diyenler başarısızlıklara rağmen hiçbir şey olmamış gibi yollarına devam etti. Kar zarar mantığıyla, şirket gibi yönetilen AK Parti teşkilatında hisse kapma kavgaları yaşandı.

Yaşanan sorunları, çekişmeleri, siyasi başarısızlığın arkasındaki nedenleri parti içinden gerçek partililer, parti dışından oy veren vermeyen çeşitli kesimler sıkça dile getirdi. Kimileri hain, kimileri düşman görüldü. Eleştiri yapanlar, zülfü yâre dokunanlar, doğruları yazıp çizenler aforoz edilmekle kalmadı pervasızca tehdit edildi.

Ak Parti teşkilatının içinde bulunduğu sancılı hastalık durumu siyaseten kendi bünyelerine zarar verdiği kadar yeni yatırımlar, hizmetler isteyen, kentin ağır sorunlarının çözümünü bekleyen Van'a da büyük zararlar verdi. Van ve Vanlılar sürekli kaybetti. Kentin toplumun genel sorunları yerine kişilerin çıkarları, küçük ve akçeli işlerle zaman geçirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti'de 'metal yorgunluğu' açıklamasının ardından verdiği talimatlarla yıpranan, güven kaybı yaşayan teşkilatlarda değişim süreci başlatıldı. Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerini bırakmalarının istenmesinin ardından, bazı il başkanlarının istifaları istendi. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda da istifa ederek görevinden ayrıldı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme