Akasya ağaçları çiçek açtı

Yaz mevsiminin müjdecisi Akasya Ağaçları çiçek açtı. Güzel görünümü çiçeklerinin ferahlatıcı kokusuyla şarkılara konu olan akasya ağaçları çiçek açmaya başladı.

Tahir Tekin

Havaların ısınmasıyla ağaçlar çiçek açmaya devam ediyor. Yaz'ın müjdecisi olarak bilinen Akasya Ağaçlarının çiçek açmasının sevindirici olduğunu söyleyen vatandaşlar, 'Yaz mevsimine girmemizle birlikte ağaçlar çiçek açtı. Genellikle kendiliğinden yetişen akasya ağaçlarının sarı, kırmızı ya da beyaz renkteki çiçekleri göze hitap eder. Hafif bir rüzgarla yayılan kokusu bulunduğu bölgelere hoşluk katar. Onlarca farklı çeşidi olan akasya ağaçları önemlidir. Akasya ağaçlarının çiçekleri hem kokusuyla hem de görüntüsüyle kentimize apayrı bir güzellik katıyor. Bu güzellikleri muhafaza etmemiz gerekiyor. Yeşil alanların korunmasına yönelik çalışmalara daha çok ağırlık verilmeli. Ağaçlarımızın budama ve bakım çalışmaları zamanında yapılmalı. Vatandaşlarımızda ağaçlarımıza zarar veren davranışlardan uzak durulmalı. Bu güzellikleri kaybetmek istemiyorsak daha dikkatli olmalıyız' dediler.

AKASYA AĞACI HAKKINDA BİLGİ

Akasya ağaçları ılıman iklimlerde kolay yetişen, fazla bakım istemeyen bir bitkidir. Ancak soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğu için birçok bölgede yetişir. 600'den fazla çeşidi var. Baklagiller familyasından bir bitki olup yeşil yapraklıdır. Türüne göre beyaz, kırmızı ya da sarı renkli çiçekler açar. Çiçeklerinin görselliği ve güzel kokusu için yetiştirilir.

Akasyalar dikenli yapıdadır. Türüne göre boyu ağaç, çalı ya da ağaççık standartlarında olabilir. Yine bazı türlerinin yapraklarını döktüğü, bazılarının ise dört mevsim yeşil kaldığı görülebilir.

AKASYA AĞACI ÖZELLİKLERİ

Akasya ağaçları ılıman iklimlerde kolay yetişirse de zor koşullara dayanıklı olması nedeniyle daha soğuk iklimlerde de görülür. Birçok çeşidi olduğu için her bölgede yetişebilen türleri olabilir.

Dikenli bir ağaç türüdür. Boyu türlerine göre değişiklik gösterir. Çok yüksek ağaçlar olduğu gibi çalılık ya da ağaççık standartlarında büyüyebilen türler de vardır. Akasyalar baklagiller familyasındandır.

Akasya ağaçlarının meyvesi yoktur. Beyaz, sarı ya da kırmızı renkte olabilen güzel ve hoş kokulu çiçekleri nedeniyle yetiştirilir.

AKASYA AĞACI NE ZAMAN DİKİLİR?

Akasya ağaçları ilkbahar ve sonbahar aylarında dikilir. Çoğu tür kendiliğinden de yetişir.

AKASYA AĞACI NEREDE YETİŞİR?

Ilıman ve tropik iklimleri seven akasyalar en çok Avustralya, Amerika, Güney Afrika gibi bölgelerde yetişir. Ülkemizde en çok yetiştirildiği bölge Akdeniz kıyılarıdır.

AKASYA AĞACI NASIL YETİŞTİRİLİR VE BUDANIR?

Akasya ağaçlarının dikimi için iki yöntem uygulanır. Bunlardan birincisi tohumla çoğaltma, diğeri de çelik aşı ile çoğaltmadır. Tohumla çoğaltmada tohumdan fidan elde edilir ve derince kazılan ve gübre karıştırılan bir çukura fidan dikilir. Dikim işleminden sonra can suyu verilir. Daha sonraki günlerde de toprak nemli kalacak şekilde sulamalara devam edilir. Çelik aşı ile çoğaltma yönteminde ise yaz aylarında ağaçtan alınacak bir yeşil dal suda bekletilir. Suda yeterince kalan dal kök salmaya başladığında fidan dikimindeki gibi işlem yapılır.

Bakmadan Geçme