Akköprü Deresi proje bekliyor
Van balıklarının şehir merkezinden geçen Akköprü Deresi'ne göç ederek ayağımıza kadar gelmesinin farkında değiliz maalesef.
Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan, nesli koruma altında olan Van Balığı her yıl olduğu gibi bu yılda üremek için sürüler halinde göle dökülen akarsulara göç ederek yumurtalarını bırakmaya başladı. Sazangiller ailesinden olan, ortalama her birinde 10 bin yumurta bulunan Van balığının avlanma yasağı da devam ediyor.
Yaz mevsimi başında Van balıklarının muhteşem göçü şehrimizin turizminde önemli yer edinmeye başladı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden ve ülkemizden çok sayıda yerli yabancı turistin yanı sıra belgeselci, fotoğrafçı, doğa tutkunu ve gazeteci Van balıklarının benzersiz göçünü görüntülemek ve yakından izlemek için şehrimize geliyor.
Amerika'nın Alaska bölgesinde somon balıkları gibi akıntının tersine engelleri inanılmaz enerji ve dirençle aşarak tatlı su ağızlarına akın eden Van balıklarının göçü yoğun olarak Erciş ilçemizin Deliçay bölgesinde izleniyor. Ancak Deliçay'ın yanı sıra Van Gölü'ne dökülen 101 dere ve küçük çay ağızlarında da balıkların göçü gözlenebiliyor. Yetkililer ve Vanlılar pek farkında olmasa da bu akarsulardan biri de geçmişte Hıdrellez kültürümüzün geleneksel adresi Değirmenbaşı'nın yer aldığı, çevresi doğal piknik alanı olan, kabadayıların çevresinde kavgaya tutuştukları, kadınların yemeklik yöresel otlar topladığı suyu coşkuyla akan Akköprü Deresi'dir.
Van balıklarının şehir merkezinden geçen Akköprü Deresi'ne göç ederek ayağımıza kadar geldiğinin farkında değiliz maalesef. Derede biriken katı atıklardan, çamurdan dolayı balıkların akıntının tersine göç ederek doğal üremelerini gerçekleştirmekte zorlandıklarını geçen günkü yazımızda gündeme getirerek dereyi temizlemeleri için yetkililere çağrıda bulunmuştum. Çağrımıza duyarsız kalmayan Van Ticaret Sanayi Odası bir grup öğrenciyle birlikte derenin bazı yerlerinde temizlik çalışması yaparak farkındalık yaratmaya çalıştı. Fakat 10 Km uzunluğundaki Akköprü Deresi'ne göç eden balıkların korunması ve derenin temizlenmesi çocukların ve bir kuruluşun sembolik etkinliklerle üstesinden geleceği iş değil.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...