Ambulans Şoförlerini Bayanlar Eğitiyor
Van Sağlık Müdürlüğü 'Ambulanslarda İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi Projesi' kapsamında kentte görev yapan ambulans şoförleri ve acil tıp teknisyenlerine eski Devlet Hastanesi arsasında bayan eğitmenler tarafından caddede sürüş eğitimİ veriyor.
İlhan SİYAHTAŞ
Van Sağlık Müdürlüğü tarafından ambulans şoförleri ve acil tıp teknisyenlerine ileri sürüş teknikleri eğitimi verilmeye başlandı. Ambulanslarda İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi Projesi kapsamında sağlık personeline 4 gün boyunca teorik ve pratik bilgiler verilecek.
Eğitim alanı olarak kullanılan alana bırakılan dubalar arasından geçmeye çalışan personelin, araçlarla gösterdiği performans ralli sporunu aratmadı. Sağlık personelinin eğitimlerini çevrede bulunan vatandaşlar ilgiyle izledi.
Ambulansların sağlıklı ve kazasız şekilde olay yerine ulaşmasının kendileri için önem taşıdığını belirten Van İl Sağlık Müdürü Dr Bilal Acar eğitim ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “
“Ambulans ileri sürüş teknikleri eğitmen eğitimleri teorik eğitimlerle başladı. Eğitimler 9 Mayıs günü son bulacak. Eğitimleri etap etap tamamlanacak. Bu eğitim ile birlikte ilimizde artık bütün ambulans şoförlerinin eğitimlerini biz kendi bünyemizde vereceğiz. Eğitim ile ambulans şoförleri teknik açıdan sürüş tekniklerini öğrenmiş olacak ve bunu trafikte uygulayacaklar. Her ambulans bir can taşıyor, hasta vatandaşlarımızı ilgili yerlere nakil etmeye çalışıyorlar. Trafikte vatandaşlarımızın ambulanslara uygun şartlarda yol vermelerini ve onlara kolaylık sağlamalarını istiyoruz. Şuan Van, Ağrı, Bitlis, Muş, Şırnak ve Hakkâri'den 20 ambulans şoförü eğitimlere katılıyor. Eğitimcilerimiz Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen 8 kişilik bayan ekipten oluşuyor ” şeklinde konuştu.
Bakanlığın 112 ambulansları üzerinde çok yoğunlaştığı ve büyük bir özen gösterdiğini söyleyen Sağlık Bakanlığı Ambulans Sürüş Tekniği Eğitmeni Özge Özdemir “ Ambulanslarda görev alan bütün personelin alacağı bir eğitim veriyoruz. Amaç aktif olarak sürücülerin dışında da ambulanslarda çalışan sağlık personellerinin tamamının yeri geldiğinde aracı kullanmasını sağlamaktır. İstanbul, Bursa ve Diyarbakır'dan eğitmen kadrosu oluşturarak Van'a geldik. Buradaki eğitimimiz eğitici eğitimidir, Eğitim gören arkadaşlarımız sınavda başarılı oldukları takdirde eğitmen olacaklar. Bu arkadaşlarımız sınav sonrası Van ve çevre illerde eğitimler verecekler. Bu şekilde bütün sağlık personelinin bu eğitimi alması sağlanmış olacak. Eğitimiz alanda ofansif ve defansif anlamda yararlı olacak bütün sürüş tekniklerini uygulamalı şekilde öğreteceğiz.”dedi
İlk gün tamamen teorik olarak geçtiğini, derslerde güvenli araç kullanımı, kötü hava koşullarında dikkat edilmesi gereken kurallar, aracın günlük bakımı, kış aylarında zincir değişimi gibi konularda eğitim verdiklerini ifade eden Özdemir, “ Bir sonraki gün alanda çeşitli parkurlar kurarak, sürücülerin becerilerini ölçüp, eksiklerini tamamlayacağız. Üçüncü gün alanda yine parkur çalışmaları yapacağız. İlk günün parkur değerlendirilmesinden sonra daha aktif parkurlar kurarak eğitimi biraz daha geliştiriyoruz. Son gün ise önce teorik sınav yapıyoruz. Sonrasında bütün parça parkurları birleştirerek bir bütün sınav faktörünü oluşturuyoruz. Parkuru tanımak amacıyla arkadaşlarımız bir demo çalışması yapılıyor. Bir sonraki parkurda ambulansın sirenini açarak eğitim alan sağlık personelini sınava tabi tutuyoruz. Geçerli puan aldıkları takdirde bu eğitimden sertifika almaya hak kazanıyorlar. Şuan da görülen eğitici eğitimi, bu arkadaşlarımız için birde formasyon eğitimimiz olacak, geçmeyi hak eden arkadaşlarımız eğitmenlik yapmaları hususunda nelere dikkat etmeleri gerekiyor, neler yapmaları gerekir, bu hususlarda bilgiler verip eğitimimizi tamamlayacağız” dedi.