Anadolu renkleri Van'da buluştu

Başarılı, saygın fuarların yararları yalnızca katılımcı firmalarla sınırlı olmayıp, çarpan etkisiyle diğer iş kollarını da geliştirmektedir.

İlki Van-Asya 1. İpekyolu Enternasyonal Fuarı ismiyle 1994 yılında 45'i yerli, 10'u yabancı olmak üzere 55 firmanın katılımıyla 25-31 Ekim günlerinde Van Valiliği, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları, Vanlı tüccar ve esnafların katkılarıyla Van Atatürk Kültür Merkezi (VKM) Tiyatro bahçesinde 23 yıl önce çadırlarda başlayan fuarcılık sayısı, içeriği ve etkinlikleriyle giderek gelişiyor. Van fuarcılığı günümüzde yeri yanlış olsa da 12 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 40 bin metrekarelik bir alanda inşa edilen Fuar ve Kongre Merkezi ile yeni bir boyut kazanmıştır.

Van Fuar ve Kongre Merkezi, bu yıl 28 Eylül-1 Ekim tarihlerini kapsayan, 35 il ve 12 firmanın katıldığı Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odasının destekleriyle '8. Van Turizm ve Seyahat Fuarı' ile kapılarını ziyaretçilere bir kez daha açtı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi turizme gönül vermiş ve her düzeyde turizme katkı sunan bilim insanlarının katılımıyla 3 gün süren Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi düzenleyerek fuara bilimsel destek sağlarken, Van Büyükşehir Belediyesi de dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizin farklı şehirlerinde gösterileri ilgiyle izlenen Türkiye mozaiğini halk danslarıyla sahneye taşıyan Anadolu Ateşi dans topluluğunu Vanlı sanatseverlerle buluşturarak fuara destekte bulundu.

Anadolu'nun gezilecek görülecek yerlerini, doğal güzelliklerini tanıtan, lezzetlerini, kültürlerini kentimizde buluşturan 8. Van Turizm ve Seyahat Fuarı'nı bizde dostlarımızla birlikte gezip gördük.

Van Büyükşehir Belediyesi destekleriyle fuar giriş salonunda açılan Van fotoğrafları sergisinde Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü Sinan Bağlı rehberliğinde Eski Van şehrine yaptığımız görsel yolculuğumuzun ardından fuar alanına adım attık. Van'ın Enleri yarışmasında Prestij Marka ödülü alan Balcı Dede'nin organik kara kovan ballarının tanıtımını yaptığı stantla başladığımız gezimizde son derece sakin, ama yapılı Kangal köpeğinin sergilendiği Sivas standından büyük ozan Âşık Veysel'e selam gönderdik. Lahana, kavun sergileyen Muş standının yanı başında göz nuru el emeği ile bastona gümüş işleyen Adilcevazlı ustayı Bitlis standında bir süre seyre daldık.

Natürel ve natürelsiz zeytinyağları, zeytin tanıtımı yapan Ayazbey standına uğradık. İstanbul'da doğup büyüyen, sonrasında eczacı olan Balıkesir Ayvalık'ta önce yazlık sonra da zeytinlik satın alarak doğal zeytin, zeytinyağı, bal, sabun üretim işletmesi kuran, Van'da satış şubesi açan, 24 yıl önce Başkale ilçemize yerleşerek burada esas mesleği eczacılığa devam eden İsmail Ayaz'dan ilginç hikâyesini dinledik. Soyadını taşıyan Ayazbey markalı lezzetli Ayvalık zeytinlerinden tattıktan sonra İsmail Ayaz'a, "Anadolu insanı tarifi size tam uymuş" diyerek ayrıldık.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme