Anayasa Mahkemesi: Dershaneler kapatılmıyor
Anayasa Mahkemesi, dershaneleri 1 Eylül 2015te kapatan yasayı oy çokluğuyla iptal etti. Kararla atama bekleyen 50 bin öğretmen ve özel okul olmak için başvuran 2 bin 240 dershanenin durumu belirsizleşti...
ANAYASA Mahkemesi (AYM), binlerce öğretmeni ve öğretim kurumunu yakından ilgilendiren 1 Eylül'de dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı dün oyçokluğu ile iptal etti. AYM'nin iptal kararını Resmi Gazete'de yayımlayarak açıklaması bekleniyor. İptal kararıyla 1 Eylül'de dershaneler kapanmayacak, eğitim hizmeti vermeye devam edecek. 1 Eylül'den itibaren okul olma hakkına kavuşmuş olan dershaneler mağduriyet oluşmaması için yine okul olarak devam edebilecekler. Okula dönüşmemiş dershaneler de mevcut hallerinde kalabilecekler.
İptal için CHP başvurmuştu
Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kararın iptali için Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Davayla ilgili ilk incelemesini tamamlayan mahkeme başvuruda eksiklik tespit ederek, tamamlanmasını istemişti. Belirlenen eksiklikleri tamamlayan CHP, Anayasa Mahkemesi'ne tekrar başvurmuştu. CHP'nin ikinci başvurusunun da ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi heyeti, başvuruda eksiklik olmadığı için esastan incelemeye karar vermişti.
CHP'nin kanunun iptal edilmesi yönündeki başvurusunu karara bağlamak üzere toplanan AYM, karar duruşması öncesi geçen çarşamba günü dershane temsilcilerini dinlemişti. Kararın 9 Temmuz'da açıklanması beklenirken mahkeme üyelerinden Engin Yıldırım'ın annesinin vefat etmesi üzerine kararın oylanması ertelenmişti. Yüksek Mahkeme, yasayla ilgili kararını dün uzun görüşmeden verdi ve dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlenen yasa, oy çokluğuyla iptal edildi.
‘Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, 2014 Mart ayında 22 ret oyuna karşı 226 kabul oyuyla TBMM'de yasalaşmıştı. Kanuna göre dershaneler 1 Eylül 2015 tarihine kadar ya özel okula dönüşecek ya da bu tarihten itibaren tüm faaliyetlerine son vereceklerdi.
50 bin öğretmen bekliyordu
Yine aynı yasa ile, halen dershanelerde öğretmenlik yapanlardan bir kısmının Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna dahil edilerek, atamasının yapılması da öngörülüyor. Ancak dershanelerde yaklaşık 50 bin öğretmen görev yaparken, bunlardan sadece 3 bin kadarının atamasının yapılabileceği kulislerde konuşuluyor.
401'i kendi isteğiyle kapandı
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 25 Mayıs 2015'te düzenlenen ‘Dershanelerin Dönüşüm Süreci' başlıklı toplantıda 2 bin 240 dershanenin dönüşüm programına başvurduğunu, bunlardan 2 bin 195'inin kabul edildiğini açıklamıştı. Ayrıca 401 dershanenin de kendi isteğiyle faaliyetine son verdiğini belirtmişti. Dönüşüm programına alınan diğer kurumların özel okul açma işlemleri, 1 Eylül 2015 tarihine kadar tamamlanacaktı.