Ankara bu olayı konuşuyor
Türkiye, ilk kez bir 'Anayasal seçim hükümeti' yönetiminde genel seçime gidiyor.
Model ilk kez uygulanınca, siyasette atılan her türlü adım da, tartışma konusu oluyor.
Son tartışma, seçim hükümetine 'MHP Milletvekili' sıfatıyla giren, ancak bugün partisinden istifa eden Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in durumunun ne olacağı üzerinde ortaya çıktı.Türkeş partisinden resmen istifa edince, 'Bakanlığı da düşer mi?' sorusu siyasi kulislere yansıdı. MHP, partiyle ilişkisi tamamen kesilen Tuğrul Türkeş'in bakanlığının düşmesi gerektiğine inanıyor.
OKTAY VURAL: BAKANLIK GÖREVİ HEMEN SONA ERMELİ
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Hürriyet'in 'Türkeş'in Ak Parti'den milletvekili adayı olması durumunda seçim hükümetindeki durumunun ne olacağı', sorusuna 'Anayasaya göre bu safhadan sonra onun yerine atama yapılması gerekiyor. Yani hemen bakanlığı, başbakan yardımcılığı sona ermelidir' yanıtını verdi.
'AKMOTEL SENARYOSU'
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Tuğrul Türkeş'in partiden istife etmesini, 'Sürpriz değil. Zaten bakanlık görevini kabul etmesinin amacı buydu. Partimize yönelik bir kumpastı bu. Güneş Motel'den sonra AKMotel senaryosuydu bu' sözleriyle değerlendirdi.
Hürriyet'e konuşan Vural, Türkeş'in parti kararı dışında bakanlık kabul etmesinin ve bugün de istifa ederek AK Parti'den aday olmasının Milliyetçi Hareket Partisi'ne yönelik bir 'Siyasi kumpas' olduğunu söyledi. 'Bu önceden planlanmış programlanmış bir süreçti. Güney Motel'den sonra AKMotel senaryosuydu. Türkeş zaten partimizden ihraç edilmişti. Kimse atamaz, diyordu. Şimdi de istifa etti' dedi.
'AKP'YE KENDİSİ OY VERİR Mİ, BİLMİYORUM'
Türkeş'in AK Parti'den aday olması durumunda MHP seçmeni sandık tercihini değiştirir mi, sorusuna Vural, 'Kendisi oy verir mi bilmiyorum. Ama Milliyetçi Hareket Partisi için hiçbir anlamı yoktur. Halkımız, AKP'nin siyasi yolsuzluğuna sandıkta cevap verecektir. Partimizin ilkeli siyaset anlayışı ve tutumu, halkımız nezdinde partimizi güçlendirecektir' diye yanıtladı.
HİKMET SAMİ TÜRK: TÜRKEŞ'İN İSTİFASI HÜKÜMETİ ETKİLEMEZ
Hukukçular ise, Türkeş'in istifa etmesinin, hatta bir başka partiden 1 Kasım seçimlerinde yeniden aday olmasının, hükümeti etkilemeyeceği görüşünde.
Anayasa Profesörü ve eski Bakanlardan Hikmet Sami Türk, Türkeş'in partisi MHP'den istifasının da, hatta 1 Kasım'da başka bir partiden yeniden aday olmasının da, 'Bakanlığını etkilemeyeceğini' söyledi. Türk, 'Seçim hükümetinde bakanlık teklifi, kişilere yapılan tekliftir. Anayasa uyarınca, TBMM'de temsil edilen partilerin güçlerine göre, milletvekillerine teklif edilmiştir. Milletvekilleri kabul etmeyince de, dışardan bağımsız isimlere teklif edilmiştir' dedi.
Türk, hükümetin 'Atmasının yapıldığını' ve göreve başladığına da dikkat çekerek, bu süre içinde Türkeş'in partisinden istifasının, bakanlık görevini etkileyemeyeceğini söyledi.
'BAŞKA PARTİDEN ADAY OLMASI DA BAKANLIĞINI ETKİLEMEZ...'
Türk, Türkeş'in 1 Kasım seçimlerinde başka bir partiden aday olmasının da bakanlık görevini etkilemeyeceğini vurgulayarak, 'Ne partisinden istifası, ne de başka bir partiden adaylığı hükümeti etkilemez. Anayasa uyarınca, seçim hükümeti yeni hükümet kurulana kadar görevine devam eder.' dedi.
Ankara Barosu BAŞKANI CANDURAN: SADECE TÜRKEŞ DEĞİL, DIŞARDAN ATANAN BAKANLAR DA ADAY OLABİLİR
Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran da, Türkeş'in MHP'den istifasının da, başka partiden aday olma ihtimalinin de, 'Bakanlık pozisyonuna halel getirmeyeceği' görüşünde.
Seçim hükümetinde, sadece siyasi parti temsilcilerinin değil, dışardan atanmış bakanların da yer aldığına dikkat çeken Canduran, 'Bakanlık görevini, tamamen hükümetin ihtiyari istemiyle üstlendiler. Dolayısıyla, bakanların mensup oldukları partiden istifa etmeleri de, bağımsız olanların bir siyasi partiden 1 Kasım seçimlerinde aday olmalarının da, yasal açıdan bir sorun teşkil edeceğine inanmıyorum' dedi.
'YASAL SORUN YOK, ETİK SORUN OLABİLİR...'
Bağımsız bakanların ya da, MHP'den istifa eden Türkeş'in, başka bir siyasi partiden aday olmalarının 'Yasal' olacağını vurgulayan Canduran, 'Yasal sorun yok. Ancak etik olarak bir çelişkiden bahsedilebilir. Bağımsız kontenjandan bakan olan isimlerin, şimdi bir başka siyasi partiden milletvekili adayı olmaları ancak etik olarak tartışılabilir' diye konuştu.