Anne Ve Oğul Aynı Anda Ameliyat Edildi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi’ne başvuran anne ve oğlu aynı anda obezite ameliyatı oldu.

Ameliyatla ilgili açıklama yapan Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya, kendisinin de burada obezite ameliyatı olduğunu belirterek, “Bugün başka obezite hastalarımızla beraberiz. Ancak bu hastalarımız biraz farklı. Bu hastalarımız anne oğul. Aziz Hocam ameliyatlarını yaptı. Bu şikâyetlerinden, obezite hastalığından inşallah en kısa sürede rahata erecekler. Artık hastalarımız hem şehir dışından hem çevre illerden hem de Van'ın içinden giderek artmaya başladı. İnsanlarımıza bu farkındalığı verebildik” şeklinde konuştu.
YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Aziz Sümer tarafından obezite ameliyatı olan anne Yeliz Güney, ameliyata oğluyla girmeyi düşündüğünü, ancak doktorların uygun görmediğini belirtti. Yeliz Güney, önce kendisinin ameliyat olduğunu belirterek 'Benden sonra da oğlum oldu. Ameliyata girmeden önce 116 kiloydum. Yaklaşık 1,5 ay oldu ve şu an 99 kiloya indim. Kilo almaya ikinci çocuğumdan sonra başladım. Her ne kadar spor yaptıysam da zayıflayamadım. En sonunda eşim, oğlumu tahlil için getirmişti. Oğlumun ısrarı üzerine bende geldim. Bu bana da ona da cesaret oldu. Kararımı verdim ve tedaviye başladım. Tedavi sürecinde hocalarımızı dinledim ve çok faydasını gördüm. Şu an çok memnunum. Umarım böyle devam eder' dedi.
Doğukan Güney ise, küçüklüğünden beri çok kilolu olduğunu ve bu durumunun gittikçe daha zorlaştığını anlattı. Annesiyle birçok yöntem denediğini ifade eden Güney, 'Spor yaptık, diyet uyguladık ancak ne kadar kilo versek daha sonra yeniden geri alıyorduk. Ameliyat olmaya karar verdikten sonra yaptığımız araştırmalar bizi bu hastaneye yönlendirdi. Buraya geldiğimde 150 kiloydum. Yaklaşık bir hafta oldu ve 9 kilo verdim. Annemle tedaviye başlamamın en büyük nedeni birbirimize destek olmamız. Ben tek başıma başlasaydım belki de yapamazdım. Annemle bu işi başaracağıma inanıyorum' diye konuştu.
Obezite ve obeziteye bağlı gelişen 'Tip 2' diyabet hastalığının modern çağın salgınlarından bir tanesi olduğunu söyleyen Obezite ve Diyabet Cerrahisi Merkezi Başkanı Doç. Dr. Aziz Sümer de, son yıllarda yetişkinlerde sıkça görüldüğünü ve bunun ergenlik çağı ile çocuklarda görülmesinde de artış olduğunu belirtti. Türkiye'de yüzde 8'lik bir kesimde obezitenin görüldüğünü kaydeden Sümer, sanal alemin sıkça kullanılması, fest food kültürünün yaygınlaşması, çocukların hareketsiz kalması bu hastalığın en büyük etkenlerinden biri olduğuna dikkati çekti.
Doç.Dr. Sümer, son olarak Ağrı'nın Patnos ilçesinden bir anne ile oğlunu ameliyat ettiklerini ifade ederek şunları söyledi: 'Aile desteği çok önemli. Obezite tüm dünyada bir sorun, bunu devamlı söylüyoruz. Yetişkinlerde görüldüğü gibi son dönemlerde çocukluk çağı ve ergenlikte de obezite sıklığı çok artmaya başladı. Türkiye'de de yüzde 8 ila 10 arasında çocukluk ve adolesan dediğimiz ergenlik dönemlerdeki bireylerde obeziteyi görüyoruz. Özellikle sanal alemin, internetin çok yaygın olması ve çocukların hareketsiz kalması obezitenin en önemli etkenlerden biridir.” Cesaretlerinden ötürü Güney ailesini kutladığını ifade eden Sümer, sözlerini şöyle tamamladı: 'Bu ciddi ve aile boyu bir hastalık. Güney ailesinde de aile boyu mevcut. Bu gibi durumlarda eşlerin, ebeveynlerin hastalara destek olması gerektiğini düşünüyorum. Bu algının yıkılması açısından da Güney ailesi çok güzel bir örnek. Kendilerinin çok sevimli bir obez aile olduğunu diyebilirim. Cerrahi tedavi süreci tamamlanan ailemizin bundan sonraki süreçte medikal tedavi süreci devam edecek. Belirli aralıklarla kontrole gelecekler.'

Bakmadan Geçme