Annelerin emzirme ödeneğine 20 zam

Artan asgari ücretle birlikte sosyal kapsamdaki ödemeler de buna göre yeniden düzenlendi. Yapılan düzenlemeye göre anne ya da babaya ödenen süt parası, 149 TL'den 180 TL'ye çıkacak

Milliyet Gazetesinden Mithat Yurdakul'un haberine göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca, 2019 için uygulanacak olan asgari ücretin 2 bin 20 TL 90 kuruş olarak belirlenmesinin ardından, pek çok sosyal ödemede düzenlemeye gidildi. Bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücrete göre de 85 lira 28 kuruş olarak tespit edildi. Bu ücrete göre, sigortalılar için sigorta primine esas günlük ve aylık kazançların alt ve üst sınırları belirlendi. Ayrıca yurtdışında geçen süreler ile hizmet borçlanmaları, isteğe bağlı sigortalılar ve genel sağlık sigortalılarının ödeyecekleri primler ile idari para cezaları, geçici iş göremezlik, cenaze ve emzirme ödenekleri de asgari ücret tutarına göre düzenlendi.

Düzenlemeye göre, annelerin yararlandığı emzirme ödeneğinde artışa gidildi. Yapılan düzenlemeye göre; sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, her çocuk için doğum tarihinde geçerli olan emzirme ödeneği artacak. Emzirme ödeneği, 2018 için TÜFE oranlarında ortaya çıkan yüzde 20,30'luk değişim oranına göre 149 TL'den 180 TL'ye çıkarıldı.

KİMLER YARARLANACAK?

Asgari ücret düzenlemesiyle beraberinde birçok sosyal ödenekte artış yapıldı. Sosyal ödeneklerde artış ve düzenlemeler şöyle:

Geçici iş göremezlik ödenekleri: İş kazaları ile meslek hastalıkları, hastalık ve analık sigortalarından, yeniden tespit edilen alt sınırların altında bir günlük kazanç üzerinden ödenek almakta bulunanların ödenekleri, değiştirilmiş günlük kazançların alt sınırına göre ödenecek. Buna göre, 1 Ocak 2019'dan nce geçici iş göremezliğe uğrayan ve geçici iş göremezlik durumları bu tarihten sonra da devam edenlerin geçici iş göremezlik ödeneği hesabına esas günlük kazançları 85,28 TL asgari günlük kazanç üzerinden hesaplanacak. Çırak ve öğrencilerin geçici iş göremezlik ödenekleri ise 42,64 TL asgari günlük kazanç üzerinden hesaplanacak.

Ev hizmetlerinde çalışanlar için prim ödemesi: Bakıcı ve temizlikçi gibi ev hizmetleri için ödenecek primler de zamlanacak. Buna göre ev hizmetlerinde günlük kazanç alt sınırına göre ödenecek tutar ayda 10 gün sigortalı çalıştıran için 319,80 TL, ayda 30 gün sigortalı çalıştıran için 959,40 TL olacak. Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az sigortalı çalıştıranların ödeyecekleri iş kazası ve meslek hastalığı primi, 1 gün sigortalı çalıştıranlar için 1,71 TL, ayda 9 gün sigortalı çalıştıranlar için 15,39 TL olacak. Ev hizmetlerinde aynı işveren yanında ayda 10 günden az sigortalı çalışanların ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası ile genel sağlık sigortası primi de 831,48 TL olarak belirlenecek.

Cenaze ödeneği: İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine ödenen tutar da değişecek. Bu kapsamdaki ödeme de TÜFE'ye göre 2018'de uygulanan 595 TL'den 716 TL'ye çıkacak.

Yurtdışında çalışmaya götürülen Türk işçiler: Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen sigortalıların günlük kazanç alt sınırı 85,28 TL, aylık kazanç alt sınırı 2 bin 558 TL, günlük kazanç üst sınırı 255,84 TL, aylık kazanç üst sınırı 7 bin 675,20 TL olarak uygulanacak.

BABALAR DA ALABİLİR

Süt parası olarak da bilinen emzirme ödeneğinin anne ya da babaya verilebilmesi için hizmet akdine tabi (4/a) çalışan sigortalılar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması gerekiyor. Kendi adına (4/b) çalışan sigortalılar için de doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış olması şartı bulunuyor. Ayrıca ödenekten yararlanmak için genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması doğumun canlı gerçekleşmiş olması aranan şartlar arasında.

Kaynak: Milliyet

Bakmadan Geçme