AÖF Tarihinin En Zorlu Sınavını Başarıyla Tamamladı
Yaklaşık 1,5 milyon öğrencisi bulunan ve yaşam boyu öğrenme sloganıyla en ücra köşelere kadar eğitim götüren Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) tarihinin en zorlu sınavını başarıyla tamamladı.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, bazı bölgelerimizde yaşanan terör olaylarına ve olumsuz hava koşullarına rağmen Açıköğretim Fakültesi Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavı'nı başarıyla tamamladıklarına dikkat çekti. Gündoğan, “23-24 Ocak 2016 tarihlerinde, Türkiye'nin her noktasında toplam 108 sınav merkezinde yapılan Açıköğretim İktisat ve İşletme Fakültesi sınavına toplam 1 milyon 430 bin öğrencimiz girdi. Tabi oturum bazında bakılacak olursa, 4 oturumda toplamda 3 milyon 755 bin 339 öğrenci sınava girmiş oluyor. Bu sadece Türkiye'de değil; dünyada da eşi benzeri olmayan bir organizasyon. Toplam 108 sınav merkezinin dışında ayrıca, 167 cezaevinde toplam 3 bin 142 öğrencimiz ile Türkiye genelinde 4 bin 736 engelli öğrencimiz de bu sınava girdi” dedi.
“HATALAR ÖĞRENCİ LEHİNE DÜZELTİLİYOR”
Prof. Dr. Gündoğan, 4 oturum halinde gerçekleştirdikleri sınavlarda her seferinde yaklaşık 12 bin soru hazırlandığını hatırlatarak, “Sınavımızda kullanılan 360 farklı kitapçık türünde, 581 farklı ders ve bir sınavda bu derslerden yaklaşık 12 bin farklı soru soruluyor. Neredeyse her iki üç ayda bir yapığımız sınavlarda yılda toplam 50 binin üzerinde soru soruluyor. Doğaldır ki zaman zaman hatalar da oluyor. Neticede bunları hazırlayanlar da insan. Gönül ister ki, bu hataları sıfırlayalım ama 12 bin sorunun sorulduğu bir sınavda sıfır hata olması mümkün değil. Ancak şunu memnuniyetle söylemeliyim ki yıllar itibariyle hatalı soru sayısını minimize etmiş durumdayız. Tabi şunu da ifade edeyim ki bizim sınavlarımız bir sıralama sınavı olmadığı için, bireysel olarak öğrenciyi ilgilendiriyor, yani öğrencinin geçme kalması ile ilgili. Zaten sınav sonrası yapılan madde analizleri neticesinde hatalar ortaya çıkıyor ve öğrenci lehine düzeltiliyor. Yani herhangi bir mağduriyet oluşmuyor” diye konuştu.
“HER ŞEYE RAĞMEN TÜRKİYE'NİN HER NOKTASINDA SINAVIMIZ YAPILDI”
“Tabii özellikle son yaptığımız sınav, hem iklim koşulları açısından hem de ülkemizin bazı bölgelerindeki terör olayları bakımından çok ciddi sıkıntılar oluşturan bir sınavdı” diyen Gündoğan, “Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin her noktasında sınavımız yapıldı. Sınavın yapılmadığı hiçbir merkez olmadı. Bu noktada üniversitemiz merkezinden 750 civarında personelimiz tüm Türkiye'ye dağıldı. İptal edilen, ertelenen uçak seferlerine rağmen arkadaşlarımız, hocalarımız günlerce yolculuk ettiler. Bu kapsamda da toplam 513 bin 691 personel kullandık. Yani 513 bin personel ve 1,5 milyon da sınava giren öğrenci düşündüğünüzde, 2 milyon kişi 2 gün boyunca bu sınavla ilgili faaliyette bulundu. Dolayısıyla çok zor bir organizasyon olmasına rağmen yine Anadolu Üniversitesi bunun üstesinden başarıyla geldi. Çok şükür ciddi bir sıkıntıyla karşılaşmadık” ifadelerini kullandı.
“ANADOLU ÜNİVERSİTESİ TARİHİNİN EN ZORLU SINAVINI GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLDU”
Rektör Gündoğan, Anadolu Üniversitesi tarihinin en zorlu sınavını geride bıraktıklarını da anlatarak, şöyle konuştu:
“Netice itibariyle belki de Anadolu Üniversitesi, tarihinin en zorlu sınavını gerçekleştirmiş oldu. Ülkemizin her yerinde; Şırnak'ta, Hakkari'de, Mardin'de, Diyarbakır'da sınav yapıldı. Ben bu kapsamda görev alan hem üniversitemizin personeline, hem bize katkı sağlayan tüm kamu görevlilerine teşekkür ediyorum. Çünkü bu bir Anadolu Üniversitesi organizasyonu ama sadece bizim yaptığımız bir şey değil, bunu da vurgulamamız lazım. Bunda herkesin payı var. Bitlis'teki şoförden, Edirne'deki öğretmene, Ankara'daki öğretim elemanına ya da memuruna kadar ülkemizin dört bir noktasındaki herkesin bu organizasyonda payı var. Bir özel teşekkürüm de devletimizin kahraman güvenlik güçlerine. Bu kadar yoğun çalışmaları içerisinde sınav güvenliğimizi de sağladıkları için. Açıköğretimin yaklaşık 35 yıllık tarihinde gerçekten her sınavımız büyük başarıyla tamamlanıyor. Burada da bütün zor koşullara rağmen üstesinden başarıyla gelindi. Anadolu Üniversitesi bu güzel ülkeye ve bu ülkenin güzel insanlarının eğitimine katkı sunmaya her koşulda devam edecek”