arabası olanlar dikkat! dev zam bekleniyor!

Son günlerde gerçekleşen yüzde 34'lük asgari ücret zammının ardından, asgari ücret 11.400 TL seviyesine yükseldi. Bu zam, trafik sigortası gibi birçok sektörü etkileyecek. Sigortacılar, bu zamın trafik sigortası maliyetini yüzde 40 oranında artıracağını belirtiyor.

Trafik sigortası da dahil olmak üzere 26 milyon sürücüyü ilgilendiren kararın yakın zamanda uygulanması bekleniyor...

Hürriyet gazetesinin yazarlarından Noyan Doğan, 'Maaş zammı sonrası sigortacılardan da artış sinyali geldi: Trafik sigortasına asgari ücret ayarı' başlıklı yazısında, 'Sigortacılar, yapılan yüzde 34'lük asgari ücret artışının, trafik sigortasında maliyeti en az yüzde 40 oranında artıracağı bir hesaplamaya dayanıyor' ifadesine yer verdi.

Doğan'ın yazısının ilgili bölümü şu şekildedir:

'Sigortacılar, yapılan yüzde 34'lük asgari ücret artışının, trafik sigortasında maliyeti en az yüzde 40 oranında artıracağı bir hesaplamaya dayanıyor. Trafik sigortasıyla ilgili rakamları biraz açıklayayım ki, daha net anlaşılsın. Bu rakamlar, Ocak-Mart 2023 dönemine aittir. İlk üç ayda sigortacılar, toplamda 9 milyar TL tazminat ödemişlerdir. Bu miktarın 5.4 milyar TL'si maddi zararlar, 437 milyon TL'si ölüm tazminatı ve 1.7 milyar TL'si sakatlık tazminatıdır. Rakamlar oldukça yüksek, değil mi? Devam edelim. Bu tazminatlarla ilgili olarak sigorta şirketleriyle sigortalılar veya yakınlarının anlaşamayıp mahkemeye başvurduğu ve şirketlerin gelecekte ödeyeceğini belirttiği tazminatlar da bulunmaktadır. Bu davalar sonuçlandıkça ödemeler yapılacaktır. Bu kapsamda toplam ödenecek tutar 24 milyar TL'dir. Bu miktarın 3.2 milyar TL'si ölüm tazminatlarından, 11.6 milyar TL'si ise sakatlık tazminatlarından kaynaklanmaktadır.

İşte, şirketlerin ödeyecekleri 15 milyar TL'lik ölüm ve sakatlık tazminatları, asgari ücret artışıyla birlikte 20 milyar TL'yi aşmış durumda. Toplamda sigorta şirketlerinin ödediği ve ödeyeceği tazminat miktarı 32.6 milyar TL iken, 1 Temmuz itibarıyla asgari ücret artışıyla birlikte bu miktar 38 milyar TL'yi aşacak. Peki, aynı dönemde sigortacılar trafik sigortasından toplam ne kadar prim elde etmişlerdir? 17.5 milyar TL. Yani, sigortacılar 17.5 milyar TL prim elde etmişken ödeyecekleri tazminat miktarı 38 milyar TL'ye ulaşmaktadır. Bu nedenle, 2023'ün ilk üç ayında sigorta şirketleri trafik sigortasında 2.7 milyar TL zarar etmiş durumda. Özetle, önümüzdeki dönemde trafik sigortası fiyatlarının artması durumunda şaşırmamalıyız.'

Bakmadan Geçme