ARAPOĞLU'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Van’ın Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, ilçede 2011 yılında yaşanan depremin izlerini tek tek sileceklerini belirterek Erciş’i bölgenin parlayan yıldızı haline getireceklerini söyledi. Kentsel dönüşümde ilk kazmanın Ramazan Bayramı sonrasında vurulacağını da ifade eden Arapoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla ilçenin belli bölgelerini kapsayan 162 hektar alanın risk bölgesi ilan edildiğini, 162 hektar alandan 44 hektarında kentsel dönüşüm çalışması yapıldığını, geriye kalan 118 hektar riskli bölgede ise proje çalışmasına yakın zamanda start verileceğini söyledi.
Makamında belediyenin icraatları hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, ilçede 2011 yılında meydana gelen depremde gerek alt, gerekse üst yapıda büyük bir tahribatın yaşandığını, bu tahribatı gün geçtikçe asgariye indirdiklerini söyledi. Yapılan icraatlar hakkında da detaylı açıklamalarda bulunan Arapoğlu, “Malumunuz bizler 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen depremde ilçe olarak çok ciddi bir yıkıma uğradık. Gerek alt yapımızda, gerekse üst yapımızda ciddi tahribatlar oluştu. Belediye hizmet binamız, şehirlerarası otobüs terminalimiz, belediyenin sosyal konutları, dükkanlarımız, evlerimiz, iş yerlerimiz, kamuya ait binalar depremde ağır hasar gördü veya bir çoğu yıkıldı. Özellikle çarşı merkezimizde ciddi bir tahribat meydana geldi. Deprem sonrası malum çok ciddi bir şekilde yaraların sarılması noktasında gerek bizler belediye olarak, gerek hükümetimizin desteği ile yaralarımızı sarmaya çalıştık ve çalışıyoruz.
Tabii ki bu zor ve acı günler geride kaldı” dedi.
Depremin üzerinden yaklaşık 19 ay gibi bir sürenin geçtiğini ifade eden Arapoğlu, “Ama halen depremin etkileri devam etmektedir. Buna rağmen kısa bir sürede ciddi bir çalışma yaparak ekiplerimiz ile gece gündüz demeden çalışarak bu yaraların sarılması noktasında mesafe kat ettik. Vanyolu Caddesi’nde alt yapımız tamamen tahrip olduğu için bu caddedeki kanalizasyon yapımız ve yağmurlama hattımızı yeniledik. Bunun yanında Camikebir Mahallesi Adliye lojmanları caddesinde kanalizasyon, içme suyu ve yağmurlama hattının tamamını yeniledik. Kanalizasyon ve alt yapıda aynı şekilde Örene, Camikebir Yeşilova ve Salihiye Mahallesi ve birçok mahallede kanalizasyonun onarımı bakımı ve tamiri yaptık. Örene Mahallemizde 5 kilometrelik bir alan üzerinde kanalizasyon hattını bir kısmını yeniledik. Bir kısmına da yeni hatlar döşedik. Kanalizasyon hatlarımızın çoğunda halen arızalar devam ediyor. Ama biz buna rağmen üç ekip oluşturarak 24 saat hizmet vermekteyiz. Bir aksaklığa meydan vermeden sorunların giderilmesi noktasında belediye olarak elimizden gelen tüm çabayı ortaya koymaktayız. Elhamdülillah Vanyolu ve Camikebir Mahallemizde kanalizasyon sorunu bitirdik. Bununla birlikte asfaltlamasını da yaptık. Vanyolu Mahallemizin haricindeki birçok yolarlı da asfaltlıyoruz. TOKİ hattında geçen yıl kazı yapılıp asfaltlanan yerlerle ilgili alt yapısını kötü yaptıkları için asfaltımız bozuldu. Onun tamamıyla onarım ve tamirini belediye biz yaptık. Aynı şekilde yeni yollar açtık. Erciş Kapalı Spor Salonu önünü tamamıyla asfaltladık. TOKİ ile sahil yolu arasına 20 metre genişliğinde yol açtık. Bir yandan yol çalışmaları, bir yandan kaldırım çalışmaları yapıyoruz. Vanyolu Caddesindeki kaldırımların tamamını yeniledik. Sonrasında Özdemir Hanoğlu Caddesi’ndeki kaldırımları yenileyip yeniden asfaltladık. Yıldırım Usta Kavşağı bölgesini asfaltladık. Salihiye Mahallesi dediğimiz karpuz tepe mevkii olarak adlandırdığımız o bölgenin tamamını ara sokaklarda dahil asfaltladık. Şu anda da asfalt finişlerimiz Salihiye Mahallesi kanal boyu dediğimiz bölgede çalışmalarına devam ediyor. İnşallah kanal boyunun tamamı bitirdikten sonra yine mahalle ve sokaklarımızı asfaltlamaya devam edeceğiz” dedi.
“50 BİN TON SICAK ASFALT ÜRETİLECEK”
Deprem sonrası 40 bin ton, depremin olduğu yıl ise 50 bin ton hedeflerine ulaştıklarını anlatan Arapoğlu, “Bu asfaltla hedeflerimizi tutturduk. Bu yılın sonuna kadar inşallah yine 50 bin ton asfalt hedefliyoruz. Aynı şekilde çarşı merkezimizin tamamını neredeyse kilitli taş yaptık. Zübeyde Hanım Caddesi, kasaplar çarşısı, ara sokaklar, Çelebibağı durağı dediğimiz. Silahtaroğlu sokak ve alandaki tüm sokakları yine kilitli taş yaptık. Bütün mahalle aralarındaki dar sokakları Camikebir mahallemizde derezemi dediğimiz mevkiye kadar alanı tamamıyla kilitli taş yaptık. Küçük sanayi sitesinin kaldırımları ve ana yolun tamamını kilitli taş yapıyoruz. Buradaki çalışmalarımız devam ediyor. Yeni parklar yaptık. TOKİ konutlarının bulunduğu alanda eski TOKİ’lerin bulunduğu caminin önünde büyük bir çevre düzenlemesi, park ve havuz yapıyoruz. Ayrıca, sahil yolumuzda polis evinin yanında güzel bir park ve çay bahçesi yapaya başladık. İnsanlarımız sahile sıfır oturup çay bahçesinde çay içip dinlenebilecekler. Bu bizim uzun zamandan beri yapmayı arzu ettiğimiz fakat, depremden ötürü gerçekleştiremediğimiz bir hedeftir. Bunun da müjdesini veriyoruz. Haydarbey Mahallesi’nden Kadirasker köyü sınırına kadar yol genişletmemiz bitti. Çevre düzenlemelerini yaptık asfaltını da döktük. Yol kenarında bir sulama kanalı yapıyoruz şimdi. Camikebir, Kışla mahallelerimizin yol genişletme çalışmaları tamamladık. Alkanat Mahallesi’nde özellikle sondaj sokaktan gelip, Alkanat konteynır kente giden dar bir sokağımızda kamulaştırma yaptık yol genişletmesini tamladık. Allah nasip ederse birkaç gün sonra da asfaltını yapacağız. Tekevler Mahallemizin mezarlığı karşısında genişletme çalışmaları yaptık. Allah nasip ederse bu yolumuzu sahil yoluna bağlıyoruz. Bu yıl ikinci etap sahil yolu asfaltlama çalışmalarımızı da inşallah bitirip, Tekevler yoluna bağlayacağız. Üçüncü etap sahil yolundaki çalışmalarımızı da başlatmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.
“HEDEF 30 ADET TAZİYE EVİ DAHA YAPMAK”
İkinci küçük sanayi sitesinin alt ve üst yapılarının belediye olarak üstlendiklerini de ifade eden Arapoğlu, “Amacımız halkımıza esnafımıza hizmet vermek vatandaşlarımıza en güzel hizmeti sunmak için gayret göstermekteyiz. Taziye evlerinin yapmaya da devam ediyoruz. Geçen yıl 15 adet taziye evi yaptık. Şu an üç adet taziye evimizin inşaatı devam etmektedir. Hedefimiz 30 adet taziye evi daha yapmaktır. Bunların bir kısmı köylere, bir kısmı ise şehir merkezine planlıyoruz. Erciş’te taziye evi kültürü çok önemli. Mahalle ve köy ayrımı yapmadan hizmetlerimizi vatandaşlarımızın ayağına götüreceğiz. Bu arada kömürcüler sitesi yaptık. Yan tarafında bulunan arsaya ise mermerci esnafımız için yer yapacağız. Bunları şehir içinden çıkartacağız. Aynı şekilde değirmenci esnafımızı da buraya alacağız. Hurdacı esnafımız için eski Kasımbağı köyü yolu üzerinde yer tahsis ettik. Bu esnaflarımızı da buraya taşıdık” ifadelerini kullandı.
“İÇME SUYU HATLARI YENİLİYENİYOR”
İçme suyu hatlarının yenileneceği müjdesini de veren Arapoğlu, “Bu proje ilçemiz için çok önemli. Hat yenileme ihalesi Avrupa Birliği tarafından yapıldı. İlgili firma kısa süre içinde çalışmalarına başlayacak. İçme suyu şebekemizi bu proje kapsamında tamamen yenileniyor. Ayrıca, Morgedik barajından cazibe ile gelecek içme suyunun da ihalesi yapıldı. İlgili müteahid gelip çalışmalarına başlayacak. Belediye olarak en büyük sıkıntımız olan elektrikten tasarruf etmiş olacağız. Bu arada sizler arayıcılığıyla vatandaşlarımıza diyorum ki suyu tasarruflu kullanın. Bu bir haktır. Vatandaşının hakkına saygı gösteriniz. Bağ ve bahçelerinizi hortumlarla sulamayınız. Buna rağmen belediye olarak 10 ayrı noktaya da sondaj vurarak su problemini asgari seviyeye indireceğiz. Sinekle mücadele çalışmalarımızı devam ediyor. Bu yıl ikinci bir ilaçlama makinesi daha satın aldık. Geçen yıl ilaca ödediğimiz miktar 100 bin TL civarında. Burada önemli olan vatandaşımızın sağlığıdır. Bu yıl yine asfalt, parke, kaldırım, yol genişletmesi park ve bahçeler gibi çalışmalarımızı devam ettireceğiz.
“BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ”
Ayrıca, kanalizasyon ile ilgili de 75 kilometrelik yeni bir ağ İller Bankası aracılığıyla yapılacaktır. Hem kanalizasyon, hem de yeni bir biyolojik arıtma tesisi 20 milyon TL değerde yapılacaktır. Kredilerimiz onandı. Biyolojik arıtma gölü kirletmeme adına da çok önemli. Hedefimiz ilçemizin 30 yıllık alt yapı sorunlarını ortadan kaldırmaktır. 75 kilometre uzunluğunda kanalizasyon ağı döşeyeceğiz. Bazı mahallerimizde kod farkı var. Buralara terfi merkezleri yapılacak.
“ŞEHİRLERARASI OTOBÜS TERMİNALİ İLE BELEDİYE HİZMET BİNASI VE YENİ BİR CAMİ”
Depremde belediye hizmet binası ile şehirlerarası otobüs terminalinin yıkıldığını ifade eden Arapoğlu, “Otobüs terminalimiz ihale biriminde 10 gün içinde geçmiş olacak. İller Bankası vasıtasıyla yaptırıyoruz. Yaklaşık müemmen bedeli 10 milyon TL dir. Proje 5 bin metre kapalı alanı kapsayacaktır. Erciş bölgesinde olmayan modern bir terminale kavuşacaktır. Yeri hazır. Malumunuz, terminal hizmetleri Büyükşehir belediyesine devir olmasına rağmen biz yapıyoruz. Belediye hizmet binamız ile büyük cami ihale biriminde. 10 gün içinde ihalesi yapılmış olacak. İlgili müteahhit gelip kazmayı vuracak. Sürecin uzamasındaki sebep ise projelerin incelenmesi müemmen bedellerinin çıkartılması gibi. TOKİ bu konularda biraz daha hassas. Belediye hizmet binasının düşünürken ilçenin 50 yıl sonrasını düşündük. 9 bin metrekare alana sahip olacak Çok modern bir proje ve bölgede yine bir ilk olacak. Hizmetlere son hızla devam edeceğiz. Gerek parklar, gerek bahçeler” dedi.
“ŞEHİR İMAR PLANI ARTIK ASKIYA ÇIKMAYACAK”
Tabi en önemli projemiz imar konusuydu. İmar inşallah bu hafta içinde son haliyle bitiyor. Artık askıya çıkmayacak. Varsa bir ciddi sıkıntı Bakanlık nezlinde belediye olarak vatandaşımız adına bizler bu sıkıntıları çözeceğiz.
“KENTSEL DÖNÜŞÜME İLK KAZMA RAMAZAN BAYRAMI SONRASI”
Vatandaşımızın, esnafımızın sabırsızlıkla beklediği en önemli projemizi de bilindiği gibi kentsel dönüşüm. Bu projemiz ile ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Sayın milletvekilimiz Fatih Çiftci Bey ile birlikte gerek Bakanımızla, gerek TOKi yetkileriyle görüştük. Şu anda süreç işliyor. Süreç ile ilgili bir tıkanıklığımız yok. Geçtiğimiz günlerde esnaflarımızla görüştük. Talepleri Ramazan Bayramı’na kadar kendilerine müsaade etmemiz yolunda.
Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız esnafımız için 250 adet prefabrik hazırlığı yapıyor. İhalesi yapıldı, siparişleri de verildi. Bunlardan 54 adeti eski hükümet konağı yerine, 200 adeti ise Atatürk parkı ile belediye dükkanlarının olduğu bölgeye kurulacaktır. Buraya geçici bir çarşı oluşturacağız. Bunların bir kısmı 21 metrekare bir kısmı da 42 metrekare olacaktır. Bununla ilgili hazırlıklar tamam. Belediye dükkanlarında kiracı olarak oturan esnaflarımız da bizlere anlayış gösterdiler. Bu arada, boş olan yerde bulunan ağaçların taşınması işlemini de başlatacağız. Mümkün olduğu kadar zarar vermeden bu ağaçlarımızı farklı yerlere taşıyacağız. Bu ağaçlara emek verilmiş.
Bayramdan önce muvakatnameyi imzalayan vatandaşlardan birinci etapta yüzde 80 imzalamış. Bunlarla ilgili tapu devirleri yapılacak. Ayrıca, muvakatname sonrası tapuda bir değişiklik olup olmadığı konusunda da incelemeler sürmektedir. TOKİ adına tapu devirleri belediye görevlilerimizin yetki karşılığında yapacaklar. Önce Emniyet Caddesi’ndeki dükkanlar yıkılacak. Arkasından Atatürk Caddesi, onun arkasında da diğer dükkanlar yıkılacaktır. Aslında bu proje ilçemiz için çok önemli bir proje. İlçemiz için olmazsa olmazımız. Blokların tamımın altı otopark olacak. Bodrumları, zemin kat ve birinci katları esnaf kullanacak. Üzerindeki bir kısım ofisi de yine esnaflara verdiler. Şu anda TOKİ’nin elinde kalan dükkan sayısı çok az. Onlarda bir kısım kamulaştırma isteyenlerle ilgilidir. Ofis sayısı da çok az kaldı. Kalan yüzde 20’lik dilimin yüzde 10’luk kısmı kamulaştırma için dilekçe vermiş. Yüze 3’lük dilimi sınırın altında yeri olduğu için kamulaştırılacak. Yüzde 7’lik dilim de henüz kararını vermemiş. Birinci etapta kazma vurulduktan sonra ikinci ve üçüncü etapların da görüşmeleri devam edecektir.
“162 HEKTAR ALANIN 118 HEKTARLIK BÖLÜMENDE PROJE ÇALIŞMASI”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı deprem sonrası ilçe merkezinde 162 hektarlık bir alanın Bakanlar Kurulu kararı ile risk alanı ilan ettiğini ifade eden Arapoğlu, “Bunun 44 hektar alan üzerinde çalışma yapmış kalanlara ilgili de şu an bugün için bir müşavir firmaya ihaleye verilecek. Ve bir proje hazırlığı yapacak. Proje hazırlığında gelip buradaki maliklerle görüşecekler. Diyecekler ki, isterseniz biz size proje verelim siz uygulayın. Kendiniz yapın biz size kredi verelim diyecekler. Bu krediyi verirken de faizin yarısını devlet kendisi üsteleniyor. Örneğin yıllık yüzde 11 kredi aldıysa vatandaş, bunun yüzde 50’sini devlet karşılayacaktır. Ayrıca, dükkanları veya evi yıkılanlara kira yardımında bulunacak. 2 milyon 500 bin TL müemmen bedel ile ihaleye açılacak. Burada bulunan ruhsatlı ve nitelikli binalara müdahale etmiyor. Boş alanlarda yıkılmış binalarla ilgili çalışma yapacak. İsterse vatandaş bunu devlet yapsın da diyebilecek. Buradaki çalışmalar birinci etaptaki gibi olmayacak. Bu uygulama bir daha farklı, biraz daha esnek olacak. Biraz da maliklerin talepleri doğrultusunda olacak. Bunlarda gerçekleştiğinde Erciş bölgenin parlayan yıldızı olacaktır” dedi.
Bu arada, projelerin, çalışmaların gerçekleşmesinde Ankara ayağında bizlere her türlü destek ve katkıyı sunan, bizleri yalnız bırakmayan Milletvekilimiz Sayın Fatih Çiftci’ye de şahsım ve ilçe halkı adına şükranlarını sunuyorum” dedi.
vanhaber, van, haber, van haber erciş, deprem, yeni imar planı, zülfükar arapoğlu, fatih çiftci
Makamında belediyenin icraatları hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, ilçede 2011 yılında meydana gelen depremde gerek alt, gerekse üst yapıda büyük bir tahribatın yaşandığını, bu tahribatı gün geçtikçe asgariye indirdiklerini söyledi. Yapılan icraatlar hakkında da detaylı açıklamalarda bulunan Arapoğlu, “Malumunuz bizler 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen depremde ilçe olarak çok ciddi bir yıkıma uğradık. Gerek alt yapımızda, gerekse üst yapımızda ciddi tahribatlar oluştu. Belediye hizmet binamız, şehirlerarası otobüs terminalimiz, belediyenin sosyal konutları, dükkanlarımız, evlerimiz, iş yerlerimiz, kamuya ait binalar depremde ağır hasar gördü veya bir çoğu yıkıldı. Özellikle çarşı merkezimizde ciddi bir tahribat meydana geldi. Deprem sonrası malum çok ciddi bir şekilde yaraların sarılması noktasında gerek bizler belediye olarak, gerek hükümetimizin desteği ile yaralarımızı sarmaya çalıştık ve çalışıyoruz.
Tabii ki bu zor ve acı günler geride kaldı” dedi.
Depremin üzerinden yaklaşık 19 ay gibi bir sürenin geçtiğini ifade eden Arapoğlu, “Ama halen depremin etkileri devam etmektedir. Buna rağmen kısa bir sürede ciddi bir çalışma yaparak ekiplerimiz ile gece gündüz demeden çalışarak bu yaraların sarılması noktasında mesafe kat ettik. Vanyolu Caddesi’nde alt yapımız tamamen tahrip olduğu için bu caddedeki kanalizasyon yapımız ve yağmurlama hattımızı yeniledik. Bunun yanında Camikebir Mahallesi Adliye lojmanları caddesinde kanalizasyon, içme suyu ve yağmurlama hattının tamamını yeniledik. Kanalizasyon ve alt yapıda aynı şekilde Örene, Camikebir Yeşilova ve Salihiye Mahallesi ve birçok mahallede kanalizasyonun onarımı bakımı ve tamiri yaptık. Örene Mahallemizde 5 kilometrelik bir alan üzerinde kanalizasyon hattını bir kısmını yeniledik. Bir kısmına da yeni hatlar döşedik. Kanalizasyon hatlarımızın çoğunda halen arızalar devam ediyor. Ama biz buna rağmen üç ekip oluşturarak 24 saat hizmet vermekteyiz. Bir aksaklığa meydan vermeden sorunların giderilmesi noktasında belediye olarak elimizden gelen tüm çabayı ortaya koymaktayız. Elhamdülillah Vanyolu ve Camikebir Mahallemizde kanalizasyon sorunu bitirdik. Bununla birlikte asfaltlamasını da yaptık. Vanyolu Mahallemizin haricindeki birçok yolarlı da asfaltlıyoruz. TOKİ hattında geçen yıl kazı yapılıp asfaltlanan yerlerle ilgili alt yapısını kötü yaptıkları için asfaltımız bozuldu. Onun tamamıyla onarım ve tamirini belediye biz yaptık. Aynı şekilde yeni yollar açtık. Erciş Kapalı Spor Salonu önünü tamamıyla asfaltladık. TOKİ ile sahil yolu arasına 20 metre genişliğinde yol açtık. Bir yandan yol çalışmaları, bir yandan kaldırım çalışmaları yapıyoruz. Vanyolu Caddesindeki kaldırımların tamamını yeniledik. Sonrasında Özdemir Hanoğlu Caddesi’ndeki kaldırımları yenileyip yeniden asfaltladık. Yıldırım Usta Kavşağı bölgesini asfaltladık. Salihiye Mahallesi dediğimiz karpuz tepe mevkii olarak adlandırdığımız o bölgenin tamamını ara sokaklarda dahil asfaltladık. Şu anda da asfalt finişlerimiz Salihiye Mahallesi kanal boyu dediğimiz bölgede çalışmalarına devam ediyor. İnşallah kanal boyunun tamamı bitirdikten sonra yine mahalle ve sokaklarımızı asfaltlamaya devam edeceğiz” dedi.
“50 BİN TON SICAK ASFALT ÜRETİLECEK”
Deprem sonrası 40 bin ton, depremin olduğu yıl ise 50 bin ton hedeflerine ulaştıklarını anlatan Arapoğlu, “Bu asfaltla hedeflerimizi tutturduk. Bu yılın sonuna kadar inşallah yine 50 bin ton asfalt hedefliyoruz. Aynı şekilde çarşı merkezimizin tamamını neredeyse kilitli taş yaptık. Zübeyde Hanım Caddesi, kasaplar çarşısı, ara sokaklar, Çelebibağı durağı dediğimiz. Silahtaroğlu sokak ve alandaki tüm sokakları yine kilitli taş yaptık. Bütün mahalle aralarındaki dar sokakları Camikebir mahallemizde derezemi dediğimiz mevkiye kadar alanı tamamıyla kilitli taş yaptık. Küçük sanayi sitesinin kaldırımları ve ana yolun tamamını kilitli taş yapıyoruz. Buradaki çalışmalarımız devam ediyor. Yeni parklar yaptık. TOKİ konutlarının bulunduğu alanda eski TOKİ’lerin bulunduğu caminin önünde büyük bir çevre düzenlemesi, park ve havuz yapıyoruz. Ayrıca, sahil yolumuzda polis evinin yanında güzel bir park ve çay bahçesi yapaya başladık. İnsanlarımız sahile sıfır oturup çay bahçesinde çay içip dinlenebilecekler. Bu bizim uzun zamandan beri yapmayı arzu ettiğimiz fakat, depremden ötürü gerçekleştiremediğimiz bir hedeftir. Bunun da müjdesini veriyoruz. Haydarbey Mahallesi’nden Kadirasker köyü sınırına kadar yol genişletmemiz bitti. Çevre düzenlemelerini yaptık asfaltını da döktük. Yol kenarında bir sulama kanalı yapıyoruz şimdi. Camikebir, Kışla mahallelerimizin yol genişletme çalışmaları tamamladık. Alkanat Mahallesi’nde özellikle sondaj sokaktan gelip, Alkanat konteynır kente giden dar bir sokağımızda kamulaştırma yaptık yol genişletmesini tamladık. Allah nasip ederse birkaç gün sonra da asfaltını yapacağız. Tekevler Mahallemizin mezarlığı karşısında genişletme çalışmaları yaptık. Allah nasip ederse bu yolumuzu sahil yoluna bağlıyoruz. Bu yıl ikinci etap sahil yolu asfaltlama çalışmalarımızı da inşallah bitirip, Tekevler yoluna bağlayacağız. Üçüncü etap sahil yolundaki çalışmalarımızı da başlatmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.
“HEDEF 30 ADET TAZİYE EVİ DAHA YAPMAK”
İkinci küçük sanayi sitesinin alt ve üst yapılarının belediye olarak üstlendiklerini de ifade eden Arapoğlu, “Amacımız halkımıza esnafımıza hizmet vermek vatandaşlarımıza en güzel hizmeti sunmak için gayret göstermekteyiz. Taziye evlerinin yapmaya da devam ediyoruz. Geçen yıl 15 adet taziye evi yaptık. Şu an üç adet taziye evimizin inşaatı devam etmektedir. Hedefimiz 30 adet taziye evi daha yapmaktır. Bunların bir kısmı köylere, bir kısmı ise şehir merkezine planlıyoruz. Erciş’te taziye evi kültürü çok önemli. Mahalle ve köy ayrımı yapmadan hizmetlerimizi vatandaşlarımızın ayağına götüreceğiz. Bu arada kömürcüler sitesi yaptık. Yan tarafında bulunan arsaya ise mermerci esnafımız için yer yapacağız. Bunları şehir içinden çıkartacağız. Aynı şekilde değirmenci esnafımızı da buraya alacağız. Hurdacı esnafımız için eski Kasımbağı köyü yolu üzerinde yer tahsis ettik. Bu esnaflarımızı da buraya taşıdık” ifadelerini kullandı.
“İÇME SUYU HATLARI YENİLİYENİYOR”
İçme suyu hatlarının yenileneceği müjdesini de veren Arapoğlu, “Bu proje ilçemiz için çok önemli. Hat yenileme ihalesi Avrupa Birliği tarafından yapıldı. İlgili firma kısa süre içinde çalışmalarına başlayacak. İçme suyu şebekemizi bu proje kapsamında tamamen yenileniyor. Ayrıca, Morgedik barajından cazibe ile gelecek içme suyunun da ihalesi yapıldı. İlgili müteahid gelip çalışmalarına başlayacak. Belediye olarak en büyük sıkıntımız olan elektrikten tasarruf etmiş olacağız. Bu arada sizler arayıcılığıyla vatandaşlarımıza diyorum ki suyu tasarruflu kullanın. Bu bir haktır. Vatandaşının hakkına saygı gösteriniz. Bağ ve bahçelerinizi hortumlarla sulamayınız. Buna rağmen belediye olarak 10 ayrı noktaya da sondaj vurarak su problemini asgari seviyeye indireceğiz. Sinekle mücadele çalışmalarımızı devam ediyor. Bu yıl ikinci bir ilaçlama makinesi daha satın aldık. Geçen yıl ilaca ödediğimiz miktar 100 bin TL civarında. Burada önemli olan vatandaşımızın sağlığıdır. Bu yıl yine asfalt, parke, kaldırım, yol genişletmesi park ve bahçeler gibi çalışmalarımızı devam ettireceğiz.
“BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ”
Ayrıca, kanalizasyon ile ilgili de 75 kilometrelik yeni bir ağ İller Bankası aracılığıyla yapılacaktır. Hem kanalizasyon, hem de yeni bir biyolojik arıtma tesisi 20 milyon TL değerde yapılacaktır. Kredilerimiz onandı. Biyolojik arıtma gölü kirletmeme adına da çok önemli. Hedefimiz ilçemizin 30 yıllık alt yapı sorunlarını ortadan kaldırmaktır. 75 kilometre uzunluğunda kanalizasyon ağı döşeyeceğiz. Bazı mahallerimizde kod farkı var. Buralara terfi merkezleri yapılacak.
“ŞEHİRLERARASI OTOBÜS TERMİNALİ İLE BELEDİYE HİZMET BİNASI VE YENİ BİR CAMİ”
Depremde belediye hizmet binası ile şehirlerarası otobüs terminalinin yıkıldığını ifade eden Arapoğlu, “Otobüs terminalimiz ihale biriminde 10 gün içinde geçmiş olacak. İller Bankası vasıtasıyla yaptırıyoruz. Yaklaşık müemmen bedeli 10 milyon TL dir. Proje 5 bin metre kapalı alanı kapsayacaktır. Erciş bölgesinde olmayan modern bir terminale kavuşacaktır. Yeri hazır. Malumunuz, terminal hizmetleri Büyükşehir belediyesine devir olmasına rağmen biz yapıyoruz. Belediye hizmet binamız ile büyük cami ihale biriminde. 10 gün içinde ihalesi yapılmış olacak. İlgili müteahhit gelip kazmayı vuracak. Sürecin uzamasındaki sebep ise projelerin incelenmesi müemmen bedellerinin çıkartılması gibi. TOKİ bu konularda biraz daha hassas. Belediye hizmet binasının düşünürken ilçenin 50 yıl sonrasını düşündük. 9 bin metrekare alana sahip olacak Çok modern bir proje ve bölgede yine bir ilk olacak. Hizmetlere son hızla devam edeceğiz. Gerek parklar, gerek bahçeler” dedi.
“ŞEHİR İMAR PLANI ARTIK ASKIYA ÇIKMAYACAK”
Tabi en önemli projemiz imar konusuydu. İmar inşallah bu hafta içinde son haliyle bitiyor. Artık askıya çıkmayacak. Varsa bir ciddi sıkıntı Bakanlık nezlinde belediye olarak vatandaşımız adına bizler bu sıkıntıları çözeceğiz.
“KENTSEL DÖNÜŞÜME İLK KAZMA RAMAZAN BAYRAMI SONRASI”
Vatandaşımızın, esnafımızın sabırsızlıkla beklediği en önemli projemizi de bilindiği gibi kentsel dönüşüm. Bu projemiz ile ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Sayın milletvekilimiz Fatih Çiftci Bey ile birlikte gerek Bakanımızla, gerek TOKi yetkileriyle görüştük. Şu anda süreç işliyor. Süreç ile ilgili bir tıkanıklığımız yok. Geçtiğimiz günlerde esnaflarımızla görüştük. Talepleri Ramazan Bayramı’na kadar kendilerine müsaade etmemiz yolunda.
Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız esnafımız için 250 adet prefabrik hazırlığı yapıyor. İhalesi yapıldı, siparişleri de verildi. Bunlardan 54 adeti eski hükümet konağı yerine, 200 adeti ise Atatürk parkı ile belediye dükkanlarının olduğu bölgeye kurulacaktır. Buraya geçici bir çarşı oluşturacağız. Bunların bir kısmı 21 metrekare bir kısmı da 42 metrekare olacaktır. Bununla ilgili hazırlıklar tamam. Belediye dükkanlarında kiracı olarak oturan esnaflarımız da bizlere anlayış gösterdiler. Bu arada, boş olan yerde bulunan ağaçların taşınması işlemini de başlatacağız. Mümkün olduğu kadar zarar vermeden bu ağaçlarımızı farklı yerlere taşıyacağız. Bu ağaçlara emek verilmiş.
Bayramdan önce muvakatnameyi imzalayan vatandaşlardan birinci etapta yüzde 80 imzalamış. Bunlarla ilgili tapu devirleri yapılacak. Ayrıca, muvakatname sonrası tapuda bir değişiklik olup olmadığı konusunda da incelemeler sürmektedir. TOKİ adına tapu devirleri belediye görevlilerimizin yetki karşılığında yapacaklar. Önce Emniyet Caddesi’ndeki dükkanlar yıkılacak. Arkasından Atatürk Caddesi, onun arkasında da diğer dükkanlar yıkılacaktır. Aslında bu proje ilçemiz için çok önemli bir proje. İlçemiz için olmazsa olmazımız. Blokların tamımın altı otopark olacak. Bodrumları, zemin kat ve birinci katları esnaf kullanacak. Üzerindeki bir kısım ofisi de yine esnaflara verdiler. Şu anda TOKİ’nin elinde kalan dükkan sayısı çok az. Onlarda bir kısım kamulaştırma isteyenlerle ilgilidir. Ofis sayısı da çok az kaldı. Kalan yüzde 20’lik dilimin yüzde 10’luk kısmı kamulaştırma için dilekçe vermiş. Yüze 3’lük dilimi sınırın altında yeri olduğu için kamulaştırılacak. Yüzde 7’lik dilim de henüz kararını vermemiş. Birinci etapta kazma vurulduktan sonra ikinci ve üçüncü etapların da görüşmeleri devam edecektir.
“162 HEKTAR ALANIN 118 HEKTARLIK BÖLÜMENDE PROJE ÇALIŞMASI”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı deprem sonrası ilçe merkezinde 162 hektarlık bir alanın Bakanlar Kurulu kararı ile risk alanı ilan ettiğini ifade eden Arapoğlu, “Bunun 44 hektar alan üzerinde çalışma yapmış kalanlara ilgili de şu an bugün için bir müşavir firmaya ihaleye verilecek. Ve bir proje hazırlığı yapacak. Proje hazırlığında gelip buradaki maliklerle görüşecekler. Diyecekler ki, isterseniz biz size proje verelim siz uygulayın. Kendiniz yapın biz size kredi verelim diyecekler. Bu krediyi verirken de faizin yarısını devlet kendisi üsteleniyor. Örneğin yıllık yüzde 11 kredi aldıysa vatandaş, bunun yüzde 50’sini devlet karşılayacaktır. Ayrıca, dükkanları veya evi yıkılanlara kira yardımında bulunacak. 2 milyon 500 bin TL müemmen bedel ile ihaleye açılacak. Burada bulunan ruhsatlı ve nitelikli binalara müdahale etmiyor. Boş alanlarda yıkılmış binalarla ilgili çalışma yapacak. İsterse vatandaş bunu devlet yapsın da diyebilecek. Buradaki çalışmalar birinci etaptaki gibi olmayacak. Bu uygulama bir daha farklı, biraz daha esnek olacak. Biraz da maliklerin talepleri doğrultusunda olacak. Bunlarda gerçekleştiğinde Erciş bölgenin parlayan yıldızı olacaktır” dedi.
Bu arada, projelerin, çalışmaların gerçekleşmesinde Ankara ayağında bizlere her türlü destek ve katkıyı sunan, bizleri yalnız bırakmayan Milletvekilimiz Sayın Fatih Çiftci’ye de şahsım ve ilçe halkı adına şükranlarını sunuyorum” dedi.
vanhaber, van, haber, van haber erciş, deprem, yeni imar planı, zülfükar arapoğlu, fatih çiftci