ARVAS: HALİ VAKTİ YERİNDE OLANLAR KURBAN KESMELİ
Van Emekli Müftüsü Nimetullah Arvas, Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara çağrı yaparak, 'Maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız kurban kesmelidir. Kurban kesilirken, hayvana kesinlikle eziyet edilmemeli ve hijyen kurallarına harfiyen uyulmalıdır' dedi.
Burhan Ergin
Kurban Bayramı öncesi gazetemizi ziyaret eden Van Emekli Müftüsü Nimetullah Arvas, gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile görüştü.
Nimetullah Arvas, “İnsanlarımız pandemiden dolayı geçtiğimiz yıl Kurban Bayramını eskisi gibi kutlayamadı. Bu yıl birinci derece akrabalara gidilebilir ama maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Benim önerim insanlarımız bu bayramda da telefonla akrabalarının bayramını kutlamalı. Çünkü Van'da şuan vakalar artmış durumda” diye konuştu.
“İnsanı Allah'a yaklaştıran ibadetlerden biri de kurbandır”
Kurban ibadetine dair değerlendirmelerde bulunan Emekli Müftü Nimetullah Arvas, “Milli ve dini olmak üzere iki türlü bayramımız var. Milli bayramlarımızın takvimleri bellidir. Her yıl dini bayramlarımız olan Ramazan ve Kurban Bayramlarını kutluyoruz. Peygamber efendimiz Medine-i münevvereye gelince bazı kimseler bazı etkinlikler yapıyorlardı. Peygamber efendimiz o dönemde Ramazan ve Kurban Bayramının Müslümanlara yeterli olacağını ifade etmiştir. Kurban kelime itibariyle yaklaşmak demektir. İnsanı Allah'a yaklaştıran ibadetlerden biri de kurbandır.Hali, vakti yerinde olan Müminlerin Allah rızası için niyet ederek kestiği hayvana kurban diyoruz. Koyun, keçi, koç, dana, manda, deve gibi hayvanlar kurban edilerek, insanlarımıza veriliyor. Her bölge kendisine göre hayvan kesiyor. Kurbanın tarihi Hz. Adem'e dayanıyor. Hz. Adem'in oğlu Habil hayvancılıkla uğraşıyordu. Kabil ziraatla uğraşıyordu. Hz. Adem'in oğulları arasında bir anlaşmazlık meydana geldi. Bunu Kur'an-ı Kerim anlatıyor. O zaman herkes kendi ürettiği maldan bırakıp, kim haklıysa onun kurbanı kabul edilirdi. Hz. Adem'in oğlu Habil hayvan, Kabil ise buğday bıraktı. Hayvan kabul edilip melekler tarafından alıp götürüldü. Buna rağmen bunu kabul etmeyen Kabil kardeşini öldürdü. Kurban ile ilgili ikinci bir hadise ise Hz. İbrahim ile Hz. İsmail zamanında Allah'a bir söz verilmişti, bir adak adanmıştı. Hz. İbrahim eğer benim erkek evladım olursa senin için kurban edeceğim. Hz. İbrahim'in dileği gerçekleşti ve erkek evladı dünyaya geldi. Zaman geçtikçe evladı büyüyüp serpildi. Birgün Hz. İbrahim bir rüya gördü ve sözünü yerine getirilmesi istendi. En sonunda oğlunu alıp götürdü ve durumunu izah etti. Çocukta babasına verilen sözün yerine getirilmesini istedi. Hz. İbrahim bıçağı alıp oğlunun boynuna dayıyor kesmeye çalışıyor bıçak kesmiyor, taşa vuruyor taşı kesiyor. Allah'a teala ondan sonra vahy ediyor ve Hz. İbrahim'e sözünde durduğunu, oğlunun da teslim olduğunu vahy etti. Allah teala Hz. İbrahim'e meleklerle iki koç göndererek kurban edilmesini emretti. Bakın bunlar kesinlikle herhangi bir insanın söylediği söz değil. Ayettir. Hz. İsmail kurban edilseydi bu insanlık tarihinde insanların kesilmesi adet olacaktı. Allah'ın lütfu, rahmeti, merhameti, peygamber efendimizin de kurbana çok büyük önem vermesi biz Müslümanlar için önemlidir. Peygamber efendimiz bir bayram günü iki tane kurban kesmiş ve Allah'a birinin kendisine, diğerinin ise ümmetimden kurban kesmeyenlerin bedeli olarak veriyorum, sen kabul et diye dua etmiş” dedi.
“İnsanlarımız güvenilir vakıflara da bağış yapabilir”
Güvenilir vakıflara kurban bağışının yapılabileceğini belirten Arvas, “Peygamber efendimiz hali vakti yerinde olup da kurban kesmeyenler bizim mescidimize yaklaşmasınlar diye buyurmuştur. Kurban kesen biri kendisini Allah'a teslim etmiştir. Kurban bağışı alan güvenilir kurumlar var. İnsanlarımız güvenilir vakıflara da bağış yapabilir. Bunların başında Türkiye Diyanet Vakfı geliyor. Diyanet Vakfı yurt dışında, Afrika'da fakir kardeşlerimize kurban eti dağıtıyor. Bizim ekipler yine bir Kurban Bayramı öncesi Afrika'da kurban eti dağıtırken, bir kadın bizim ekiplere dünyanın öteki ucundan buraya gelerek sadece bir kurban eti veriyorsunuz. Verilen kurban eti de bildiğiniz üzere bir veya iki yemekliktir. Biz bu kurban etini yemiyoruz diye serzenişte bulunup eti kurutup, öğüterek çocukların mamasına koyduklarını söylüyor. Bakın işte bu yüzden kurban çok önemlidir. Paylaşmak güzeldir. Ne kadar paylaşırsak insan o kadar çok huzurlu olur” şeklinde konuştu
“Müslüman aleminin Kurban Bayramını kutluyorum”
Hali vakti yerinde olan her Müslüman'ın kurban kesmesi gerektiğini söyleyen Arvas, “Maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız kurban kesmelidir. Kurban kesilirken hayvana kesinlikle eziyet edilmemelidir. Hijyen kurallarına sonuna kadar dikkat edilmelidir. Kurban kesildikten sonra üçe bölünüyor. Biri kendi ailesi, biri meslektaşlarına, akrabalarına, diğeri ise fakir fukaraya verilmelidir. Vatandaşlarımız şöyle de yapabilir. Kurbanın tümünü de fakirlere dağıtabilir. 7 kişinin ortaklaşa kestirdiği kurbanda ortakların tümünün niyetinin kurban olması lazım. Allah vatandaşlarımızın kestiği kurbanı kabul etsin. İnsanlarımız pandemiden dolayı geçtiğimiz yıl Kurban Bayramını eskisi gibi kutlayamadı. Ama bu yıl birinci derece akrabalara gidilebilir. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet edilmelidir. Benim önerim insanlarımız bu bayramda da telefonla akrabalarının bayramını kutlasın. Çünkü Van'da şuan vakalar artmış durumda. Kurban Bayramının ülkemize, ilimize ve bütün İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum. Bütün Müslüman aleminin Kurban Bayramını kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan, nazik ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Van Emekli Müftüsü Nimetullah Arvas'a teşekkür etti.