Ayhan Kayatürk: Van'ı 10 yılda hak ettiği yere getireceğim
Gazetecilerle bir araya gelerek projelerini açıklayan AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Ayhan Kayatürk, 'Uzun yıllar bürokraside görev aldım. Tecrübelerimi, deneyimlerimi memleketim Van'a aktarmak istiyorum. Van'ı ve sorunlarını çok iyi biliyorum. Van'ı hak ettiği yere getirmek için iki döneme ihtiyacım var. İki dönemle inşallah şehri marka şehir, bütün hizmetlerin olduğu, güzel hizmetlerle buluştuğu bir şehir haline getireceğiz. Onun için Allah'ın izniyle nasip olur seçilip göreve gelirsek, vatandaşlarımızdan, hemşehrilerimizden, ikinci defa bir dönem daha isteyeceğiz. Zaten birinci dönemde ortaya koyacağımız çalışma ve projeler bize ikinci dönemin kapılarını inşallah aralayacaktır.Van'ı 10 yılda hak ettiği yere getireceğim' dedi.
31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler için AK Parti'den Van Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olan Ayhan Kayatürk, Elite World Otel'de basınla bir araya gelerek projelerini açıkladı. Kayatürk, “Hazırlamış olduğumuz projeleri hep birlikte yürüteceğiz. Hep beraber Van'ı kalkındıracağız. Van çok güzel bir şehirdir. Van potansiyeli olan bir şehirdir” dedi.
“Ciddi tecrübe ve deyimlerim var”
Tecrübelerini Van'a aktarmak istediğini söyleyen Kayatürk, “1969 yılında Tuşba ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi İskele Yatılı Bölge Okulu'nda tamamladım. Daha sonra Ankara Atatürk Lisesi'nde liseyi bitirdim. 1988'de Dicle Üniversitesi İnşaat Bölümü'nü kazandım. 1992 yılında ise üniversiteden mezun oldum. Üniversiteyi bitirdikten sonra özel olarak çalışmak istedim ama imkânlar el vermeyince belediyeye müracaat ettik. O dönem belediye başkanımız Mesut Öztürk beydi. Hakikaten vizyoner bir belediye başkanıydı. O da benim gibi inşaat mühendisiydi ve Van'a gerçekten değer katan belediye başkanlarımızdan birisidir. Kendisini buradan saygıyla anıyorum. Akabinde üniversitede öğretim görevlisi alımı oldu. Sınava girdim ve kazandım. Van YYÜ'de öğretim görevlisi olarak göreve başladım. Daha sonra yüksek lisans yapmak için Harran Üniversite'ne geçiş yaptım. Oradaki hocalarımız da başka üniversitelere geçiş yapınca, yüksek lisans yapma ihtimalim ortadan kalktı. Tekrar Van'a geri dönme kararı aldım. Daha sonra Van'da belli kurumlara müracaatta bulundum. Akabinde İller Bankası'nda işe başladım. İller Bankası belediye ve belediyeciliğin bütün hizmetlerinin yürütüldüğü bir kurum. Uzun süre İller Bankası'nda çalıştım. İller Bankası'nda çok ciddi tecrübe ve deyimlerim var. İller Bankası Genel Müdürlüğü'nde de çalıştım. 8 yıl Ankara'da genel müdürlükte çalıştım. Orada çok ciddi deneyim ve tecrübelerim oldu. Çünkü hem Van'da hem de Ankara'da çalışınca bürokrasinin nasıl işlediğini, nasıl olduğunu çok daha iyi görebiliyorsunuz. Dolayısıyla böyle bir fırsatım oldum” diye konuştu.
“Van'ı iyi biliyorum. 10 yılda hak ettiği yere getireceğim”
Van'ı iyi bildiğini belirten Kayatürk, “2008 yılında eşimin Van'a ataması yapılınca tekrar geri döndük. Eşim de aynı zamanda doktorluk yapıyor. Uzun süredir eşimle birlikte Van'a hizmet ediyoruz. Altyapı, üst yapı, harita, imar, yol yapımı, park gibi aklınıza gelebilecek bütün belediyecilik hizmetlerini İller Bankası'nda yürütüyoruz. Çeşitli görevlerde bulundum. 2017 yılından bu yana bölge müdürü olarak hizmete devam ediyorum. Van'ın her noktasında hizmetlerim var. Birçok ilçede bizatihi kontrollük yapmışım. Dolayısıyla Van'ın 13 ilçesinin tamamında içme suyu, arıtma, kanal, alt yapı, üst yapı, terminal binaları, hizmet binaları gibi belediyelerin yaptığı bütün hizmetlerde imzam ve emeğin var. Bunun yanında ciddi bir tecrübem var. 58 belediyeyi yönetiyorum. Büyükşehir başta olmak üzere, bütün belediyelerimizle müşterek yaptığımız hizmetler var. Belediyelerimize finansmanın yanında teknik destek veriyoruz. Belediyelerimize proje desteği veriyoruz. Dolayısıyla belediyeyi, belediyeciliği iyi biliyorum. Van'ı çok iyi biliyorum. Van'ın her köşesini biliyorum. Bundan dolayı bu kutsal göreve aday oldum. Bu işi lakıyla yapacağıma inanıyorum. Benimle birlikte birkaç arkadaşımız daha Van Büyükşehir Belediyesi için adaylığını açıkladı. Hepsi birbirinden değerli kişiler. Onlarda yapacakları şeyleri anlatıyor. Van'ı marka şehir haline getirmek için onların da muhakkak projeleri vardır. Hedefimiz gerçekten Van'ı marka şehir yapmaktır. Tecrübelerimi, deneyimlerimi memleketim Van'a aktarmak istiyorum. Van'ı iyi biliyorum. 10 yılda hak ettiği yere getireceğim” ifadelerini kullandı.
“Van maalesef kalkınamadı”
Kayatürk açıklamasının devamında “Hazırlamış olduğumuz projeleri hep birlikte yürüteceğiz. Hep beraber Van'ı kalkındıracağız. Van çok güzel bir şehir. Van potansiyeli olan bir şehir. Türkiye'de Van, İstanbul ve Gaziantep çok farklı iller. Diğer güzel büyük illerimiz de var ama bu üç il çok farklı illerdir. İstanbul'u İstanbul'dan ibaret bilmemek gerekiyor. İstanbul etrafındaki bütün illerle kalkındı ve hepsi şuan istenilen seviyeye gelmiş durumdadır. İlerlemenin sınırı yok, inşallah daha ileriye de gidecekler. Diğer taraftan Gaziantep'e baktığımız zaman, Gaziantep de çok güzel bir noktaya geldi. Gaziantep de Şanlıurfa ile, Adıyaman ile, Kilis'le, Kahramanmaraş ile, yani etrafındaki bütün illerle beraber kalkındı. Ama Van maalesef bunu henüz yapamadı. Eğer Van kalkınırsa, Van Büyükşehir ile beraber, Van'ın ilçeleri ve etrafındaki Hakkari, Bitlis, Muş, Bingöl, Ağrı da kalkınacaktır. Bunlarla beraber kalkınırsa, doğu kalkınmış olacak. Dolayısıyla bu potansiyel var. Van'da eğer biz bir şeyler yaparsak, büyükşehir belediyesini alırsak, merkezi hükümetimizde buraya teşvik ve yatırımlarını yönlendirirse, diğer illerde de evet bir hareketlilik, bir kımıldama var ama yeterli değil. Van ile beraber inşallah bizi çok daha iyi noktalara götürecek. Bizim hedefimiz bu defa Van'dır. Kendi aramızdan bir belediye başkanı çıkarmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
“Halkımızı ikna etmek için güzel sunumlar yapacağız”
Seçmenleri ikna etmek için çalışacaklarını belirten Kayatürk, “Malumunuz belediye başkanları HDP'den seçilince daha sonra kayyumlar geliyor. Kayyumlarımız elbette güzel hizmetler yapıyorlar. Ama stratejik hedefler, büyük projeler, büyük programlar, şehri bir yere getirmek risk gerektiriyor. Bunlar için risk almanız gerekiyor. Bunlar için finans bulmanız lazım. Bunlar için çok ciddi bir çaba içerisinde olmanız gerekiyor. Kayyumlar dediğim gibi çok güzel hizmetler yaptılar ve yapıyorlar. Ama bu hizmetler için kendi aramızdan mutlaka bir belediye başkanı seçmiş olmamız gerekiyor. Risk alması lazım. Biz yaklaşık olarak emsal illerle kıyasladığımız zaman, biz onlara göre maalesef biraz gerideyiz. 15-20 yıl emsal illerin gerisindeyiz. Biz inşallah göreve gelirsek, geride kalmış olduğumuz 20 yılı çok kısa süre içerisinde kapatmayı hedefliyoruz. Hedefimiz iki dönem üst üste belediye başkanlığı yapmak. Eğer bir şeyler yapmak istiyorsanız, bir dönem buna yeterli olmayabilir. İki dönemle inşallah şehri marka şehir, bütün hizmetlerin olduğu, bütün güzel hizmetlerle buluştuğu bir şehir haline getirmemiz lazım. Onun için Allah'ın izniyle gelirsek, vatandaşlarımızdan, hemşehrilerimizden, ikinci defa bir dönem daha isteyeceğiz. Zaten birinci dönemde ortaya koyacağımız çalışma ve projeler bize ikinci dönemin kapılarını inşallah aralayacaktır. Projelerimizi, hedeflerimize vatandaşlarımıza anlatacağız. Halkımızı ikna etmek için güzel sunumlar yapacağız” dedi.
KAYATÜRK: VAN İÇİN 23 PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEYİ HEDEFLİYORUZ
Van için 23 proje hayata geçirmeyi hedeflediğini belirten Kayatürk, şu açıklamalara yer verdi;
1-Van Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan 13 ilçeye ait hâlihazır haritalar, İmar planları ve çevre düzeni planını yapmak ve güncellemek, modern, yaşanabilir, çevre dostu, yeşil alanları bol, iklim koşullarına uyumlu, afet risklerine dayanıklı bir kent meydana getirmek. Van'ımızın elbette imar planı var ama yeterli olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla şehir büyüyor, yeni yerleşim alanlarına ihtiyaç var. İlk işe başladığımızda haritalarımız güncel mi? çevre düzen planımızda neler yapabiliriz gibi çalışmalar yapacağız.
2- Coğrafi Bilgi sistemi teknolojileri ile Akıllı Şehircilik hizmetlerini geliştirerek, akıllı ulaşım sistemlerini ve ulaşım altyapı uygulamalarını artırarak, ihtiyaca cevap verecek yeterlilikte geniş bulvarlar açarak trafik sorununu çözmek. Van'da şuan ciddi bir trafik sorunu var. Caddelerimiz, sokaklarımız, yollarımız dar, trafik çilesini ortadan kaldırmak için çalışacağız. Öncelikle şehri yaymamız gerekiyor. Şehri Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi bileşkesinden yaygın bir hale getirmemiz lazım. İskele Caddesinde bir canlılık başladı. Aslında Karayollarından aşağıya da bir hareketlilik var. Artık şehri buralara yaymak gerekiyor. Edremit'ten başlayıp üniversiteye kadar devam eden çok güzel bir İpekyolu'muz var ama maalesef dışarıdan bir misafir geldiğinde şehir bu mu diyor. Dolayısıyla İpekyolu'nda bulunan sağlı, sollu bütün arsaların sahiplerini teşvik ederek iş alanları açmalarını isteyeceğiz. Orada bulunan arsaların muhakkak değerlendirilmesi gerekir. Çevre yolu projesi şuan belli bir aşamaya geldi. 2024 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Tabi çevre yolu bitince Büyükşehir Belediyesi'nin de muhakkak bu yola paralel veya bu yolun dikine bulvarlar açması lazım. Çünkü ben o bölgeleri gezip dolaştım. Erek Dağı'nın etekleri yerleşime çok müsait bir yer, malumunuz 6 Şubat tarihinde ülkemizde ciddi bir deprem yaşandı. Bende deprem döneminde Kahramanmaraş'ta bulundum. Kahramanmaraş'ta Van gibi dağın eteklerinde ve ovada yerleşmiş bir ilimiz, ovada olan bütün binalar yerle bir olmuş ama dağın eteklerinde yapılan bütün binalar ayakta kalmış, ufak tefek hasarlarla şiddetli depremleri geçirdi. Onun için bizimde artık Van'ı zemini sağlam bir yere taşımamış lazım. Biz fizibilite çalışması yaptıktan sonra benim öngörüm Kalecik'ten başlayıp Kevenli konutlarının olduğu yer, oradan Hakkari yolu ve Edremit'e kadar çok güzel alanlar var. Bizim zaten yeni bir şehir kurgulamamız lazım. Türkiye'de baktığınız zaman bütün şehirlerin gelişmiş alanları var. Eski şehir ve yeni şehir, Van'da biz bunu yapamadık. Edremit'te bir hareketlilik var ama Edremit zaten kendisi şirin bir ilçemizdir. Biz daha farklı, geniş bulvarlar, geniş yollar, geniş caddeler, cazibe merkezleri oluşturarak muhakkak yeni bir şehir geliştirmemiz gerekir.
3- Modern imar planına ve düzenli yerleşim alanlarına sahip, içilebilir temiz içme suyunun olduğu, işleyen kanalizasyon hatları ve atık su hizmetlerinin kent ve kırsalın her tarafına ulaştığı ve yeni gelişmelere açık kentsel tasarımlar ile donatılmış, yaşam kalitesi yüksek bir şehir inşa etmek. Bildiğiniz üzere Van'ın içme suyu kireç oranı çok yüksek ve içme suyumuz Gürpınar'da bulunan dağın dibinde çıkıyor. Allah korusun artık iklim değişikliği ciddi sıkıntılara yol açıyor. Bunu hem ülkemizde hem de Van'ımızda yaşıyoruz. Dolayısıyla iklim değişikliklerden dolayı kaynaklarda ciddi manada azalma ve kurumalar meydana geldi. Bizim kaynak yaklaşık 3-4 metreküp suyun çıktığı, 3 metreküpe yakında Van'a getirdiğimiz suyumuz var. Bu kaynakta bir azalma veya kuruma yaşanırsa Van içme suyu konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacak. Bizim başka yerlerde kuyularımız var ama şehri besleyecek kadar yeterlilikte değil. Dolayısıyla bizim yeni bir kaynak bulmamız lazım. İlk etapta benim aklıma gelen Zernek Barajında yapılacak fizibilite çalışması sonucu oradan arıtıp getireceğimiz su alternatif olabilir. İkinci bir alternatif de DSİ Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüklerinin yaptığı bir çalışma var. Yeraltı barajları denilen bir durum söz konusu, bu yeraltı barajları su yüzeye çıkmadan, su rezervlerinin olduğu yerden suyu biriktirip suyu kullanıma ve sulamada kullanıyorlar. Biz aslında Erek Dağı veya Zernek Barajında iyi bir rezerv bulursak bunu DSİ ile birlikte çalışma yaparak Van'a getirmemiz lazım. Kanalizasyon sistemlerinde de eskiyenler, kırılıp dökülenler var. Bunlar benim işim, belediyeciliği iyi biliyorum. Kanalizasyonla ilgili de çalışmalarımız olacak.
4- Tarihi ve kültürel dokusuna uygun, sosyal ve ekonomik gelişimine yön veren, modern, estetik ve yaşanabilir bir kent planlaması gerçekleştirmek. Kentin kadim kültürel mirasını koruyarak turizmin gelişmesini sağlamak, Turistik destinasyonları yeniden canlandırmak. Van kadim bir şehir, kadim medeniyetlere beşiklik etmiş bir şehir, Urartulara başkentlik etmiş bir şehir. Her tarafı buram buram kokan bir toprak, bir kent üzerinde oturuyoruz ama bunlardan haberimiz yok. Geçtiğimiz gün bir baktım 35'e yakın tarihi, kültürel, kümbet, cami, kale, kilise gibi tarihi destinasyonlarımız var. Biz bunları inşallah gün yüzüne çıkaracağız. Bunları canlandıracağız. Turistler gelecek, biz bunlara yönelik konaklama, altyapı herşeyi hazırlayacağız. Eskiden Avrupa'dan ve Batı'dan Van'a çok turist gelirdi ama maalesef son zamanlarda bu turistler gelmiyorlar. Biz turizmi canlandırarak Van'ı kenti haline getireceğiz.
5- Şehrin büyük kısmının kurulu olduğu afet riski yüksek yerleşimlerin, daha sağlam zemin yapısına sahip bölgelere taşıyarak kentsel dönüşümü sağlamak. Kent merkezi başta olmak üzere şehrin bir çok noktasında kentsel dönüşüm yaparak ihtiyaç duyulan konut ve iş yerleri inşa etmek. Bizim şuan şehrin kurulu olduğu yer depremsellik yönünden zayıf bir zemine sahiptir. Şehri muhakkak çevre yolunun geçtiği yerden ona paralel bulvarlarda açarak sağlam zeminler, güzel yerler bulup şehri oraya taşımamız gerekiyor.
6- Yaşam kalitesi yüksek ve yaşanılabilir bir şehir meydana getirerek ihtiyaç duyulan sosyal, kültürel, eğitimsel, sanatsal, sportif ve inançsal tesisler kurmak ve işletmek. Burada mutlaka sportif, eğitimsel, kültürel ve sosyal alanlarda oluşturacağız. Bu konuda Büyükşehir Belediyemizin güzel çalışmaları var. Biz bunları biraz daha zenginleştireceğiz. Özellikle şuan stadın olduğu yer şehrin içinde kaldı, orayı farklı bir şekilde değerlendirip daha büyük stat, daha büyük bir alan, yeni konforlu bir stat Van'a kazandıracağız.
7- Toplu taşıma odaklı, güvenli, hızlı, konforlu, teknolojik yeniliklere açık, engelsiz ve sürdürülebilir modern raylı ağ sistemi ile kentin yoğun trafik yükünü hafifleterek ulaşımı rahatlatmak. Önemli projelerimizden biri olacak olan raylı sisteme 20 yıl önce geçmiş olmamız gerekirken geç kaldık. Bunun da çalışmasını yaparak Edremit'ten başlayıp üniversiteye kadar raylı sistemi Van'a getireceğiz. Van'ı raylı sistemlerle buluşturmamız gerekir. Çünkü trafik artık çekilmez hale geldi. Raylı sistemler biraz pahalı olsada biz buna finans bulma noktasında inşallah sıkıntı yaşamadan getireceğiz. İller Bankası bütün belediyeleri ve yerel yönetimleri finanse ediyor. Aynı zamanda İller Bankası üzerinde dünya finans merkezi ve dünyanın çeşitli yatırım bankalarının paralarının yönetildiği sistem var. Bu paralar İller Bankası üzerinden yönetiliyor. Yerel yönetimlere, beledilere, özel idarelere finans, kredi ve bazı projelere de hibe şeklinde ödeme yapılıyor. Dolayısıyla biz göreve geldiğimizde büyük vizyon projelere finans bulma noktasında sıkıntı yaşamayız.
8-Van a yakışır modern, konforlu, mimarı estetiği olan şehirlerarası terminal binası yapmak. Çevre yolu bitince en uygun bir nokta bulup oraya yeni bir Van'a yakışır güzel, mimari estetiği olan terminal binası yapacağız.
9- Ekolojik dengeyi koruyarak, Yeşil alanların korunması, yeni yeşil alanların açılması, karbon salınımının azaltılması, etkili bir atık yönetimini ortaya konması ve yenilenebilir enerji politikasını esas alarak, sürdürülebilir çevre yönetimini benimsemiş, iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerini dayanıklı bir kent meydana getirmek, sıfır atık projelerini uygulayarak kentin bir bütün temizliğini sağlamak. Sıfır atık projesi malumunuz dünyanın ve Türkiye'nin gündeminde. Bunu muhakkak uygulayıcısı olacağız. Van'ı yeşil ile buluşturacağız. İller Bankası ve Çevre Şehircilik Bakanlığımızın şuan Van'a yürüttüğü çok güzel millet bahçeleri var. Bunları biraz daha arttıracağız. Yeşil alan ve yeşil dokuyu koruyacağız.
10- Kırsal kalkınmayı hedef alan ve bir bütün olarak kent ekonomisine katkı sağlamak amacı ile üreticilere ve çiftçilere uygun eğitim, üretim ve pazarlama desteği ile kırsal ekonomiyi çeşitlendirerek iyileştirmek, tarımsal alanları korumak, yeni istihdam alanlarının açılmasını sağlamak. Van'da maalesef kırsal kalkınma konusunda eksiklik görüyorum. Van tarımsal alanları ve hayvancılığın yapıldığı bir kenttir. Burada bir eksiklik var. Biz burada muhakkak çiftçilerimizle, üreticilerimizle bir araya gelerek onları destekleyeceğiz. Proje ve finans desteğinde bulunacağız. Bakanlıkla birlikte kırsal kalkınmayı güçlendireceğiz.
11-Halka hizmet sunumunda muhtarlar ile birlikte çalışarak halkın uygun taleplerine yönelik politikalar geliştirerek hizmet ağını yaygınlaştırmak. Kent konseyi oluşturacağız. Konseyimizde muhtarlar, STK'lar, mimarlar, mühendisler, meslek odaları gibi şehirde yaşayan herkesi sürece dahil edip birlikte çalışacağız.
12- Dezavantajlı vatandaşlarımızın sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım, kültürel ve sosyal alandaki ihtiyaçlarına cevap vermek, söz konusu bireylerin kent yaşamına dahil edildiği, erişilebilir yaşam alanlarına sahip engelsiz bir kent meydana getirmek, dar gelirli ve yoksul vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmek, sosyal yardımlar yapmak ve yoksul aileleri korumak. Biz dezavantajlı vatandaşlarımıza elimizden gelen her türlü desteği sunacağız. Bu konuda ciddi çalışmalarımız olacak. Bu vatandaşlarımızı sahipsiz bırakmayacağız. Tüm dezavantajlı vatandaşlarımıza ulaşacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı Gönül Belediyeciliği yapacağız. Bütün gönüllere dokunacağız. İnsanı merkeze alacağız. Çünkü bütün hizmetler insanlar içindir.
13- Adil, şeffaf, hesap verebilir, finansal sürdürülebilirliği hedefleyen kurumsal yönetim anlayışını, belediyenin bütün birimlerine hâkim kılmak ve yolsuzluğa asla geçit vermemek. Hizmetlerimizi yürütürken adil olacağız. Şeffaf davranacağız.
14- Güneş enerji sistemlerinin kurulması için en elverişli ilerden biri olan şehrimizde Güneş enerjisi santrallerini kurarak belediyenin enerji ihtiyacını gidermek. Van Güneşin kenti, dolayısıyla Van'da güneş enerji sistemlerini kurmamız gerekiyor. Şuan var ama biz daha çok ağırlık vereceğiz. Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ'nin enerjisini karşılayacak güneş enerji sistemlerini Van'a kazandıracağız.
15- İlk etabı Edremit-Yüzüncü Yıl Üniversitesi arası Van gölü sahil bandını mastır plan çerçevesinde turizm, ticaret, yürüme parkuru, bisiklet yolları, yüzme alanları, sosyal donatılar, spor alanları, konaklama ve eğlence alanları, yeşil parklar ve dinlenme alanlarını içine alacak kapsamlı bir yarışma projesi yaptırarak, yarışma sonucu birinci olan proje için ulusal veya uluslararası finansı temin ederek sahil bandı projesini hayata geçirmek. Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit Belediyesi, Tuşba Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi tarafından yapılan sahil bandında güzel çalışmalar yapıldı. Fakat benim tasarladığım proje bu değil. Uluslararası bir proje yarışması yapacağız. Böyle bir güzellik dünyanın hiçbir yerinde yok. Van Gölü zaten kendi kendine muazzamdır. Bizlere Yüce Allah tarafından bahşedilmiş bir dünya mirasıdır. Van'a yakışır bir sahil bandı kazandıracağız.
16-Van'ın prestij yolu olan ipek yoluna bitişik arsa sahiplerini teşvik ederek yatırım yapmalarını sağlamak, kentimize yakışır bir ticari bulvar meydana getirmek. İpekyolu'nu çok önemsiyorum. İpekyolu bizim vizyon yolumuz olacak. Zaten biz o yolu işlek hale getirdiğimizde insanlar şehir merkezine gelme ihtiyacı hissetmeyecek. Onu muhakkak güzel bir bulvar haline getireceğiz.
17- Ülkemizde ve Van'da ciddi manada işsizlik var. Van Merkez organize sanayide tekstil ve hazır giyim fabrikasını kurarak 13 ilçede, ilçe belediyeleri ile birlikte tekstil merkezleri açarak ilk etapta Van ve ilçeler de 10 bin daha sonra toplam 20 bin kişiye istihdam alanı sağlamak. Bu proje içinde finans bulacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanımızdan destek alacağız. DAKA ve İŞGEM'le ortak çalışacağız. Van'ın geleceğine yön verecek bir projedir.
18-Kadim şehir Van'ı ve Van Gölü'nü çevresindeki yerleşimler ile güzelleştirerek uygun ve uyumlu yeni imar planları yaparak çevre iller ile beraber komşu ülkeler için cazibe merkezi haline getirmek, Van'ın incisi olan Van Gölünün dip temizliğini tamamlayarak, Van gölünü etrafındaki yerleşim birimlerine ait kirlilik yükünden kurtarmak ve gelecek nesillere tertemiz bir miras bırakmak.
19-Van Gölü üzerinde Van-Tatvan- Ahlat,-Erciş-Gevaş ilçelerine deniz yolu ulaşım ağlarını kurarak ulaşım ve turistik seferler düzenlenerek gerekli deniz taşımacılığının sağlanması.
20-Yapımı tamamlanan Van ileri biyolojik arıtma tesisini tam işleterek koku giderici ünitelerle donatarak, kendi enerjisini üretecek biyoenerji sistemini kurmak ve tesiste çıkan çamuru geri dönüşüme kazandırmak.
21- Ulaştırma Bakanlığı ile beraber Van Çevre yolu sorununu çözerek kısa sürede yolun açılmasını sağlamak. Van'ın trafiğini rahatlatmak. Dünya standartlarına uygun ve uluslararası cazibe merkezi olmaya namzet olan kadim şehrimize yakışacak yeni bir havalimanı inşa edip hali hazırda şehir içinde kalmış olan eski havalimanı alanını da kentsel dönüşüme tabi tutarak cazibe merkezi haline getirmek.
22- Başta Başkent Ankara olmak üzere kentimizin Anadolu'nun diğer güzide kentleri ile arasındaki bağı güçlendirmek, ulaşım, ticaret ve turistik gezileri kolaylaştırmak maksadıyla hızlı tren ait raylı sistemlerin kentimize kadar gelmelerini sağlamak.
23-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile eşgüdümlü hareket ederek Van'da tekstil başta olmak üzere sektör bazlı üretim tesisleri kurarak başta İranlı iş adamları olmak üzere çevre ülkelerin iş adamlarını buraya çekmek, Van'ımızı yatırım yapmaya elverişli sanayi kenti haline getirmek. HABER: BURHAR ERGİN