Bahar Temizliği

Kış aylarını geride bıraktık. Yüzünü gösteren bahar sevincini yaşıyoruz. Yaşama dair planlar için tatlı telaşların vaktidir artık. Baharla birlikte pencereleri açıp evlerimizi bol oksijen doldurma zamanı geliyor. Vanlı hanımların dillere destan geleneksel bahar temizliği başlıyor.

Kış aylarını geride bıraktık. Yüzünü gösteren bahar sevincini yaşıyoruz. Yaşama dair planlar için tatlı telaşların vaktidir artık. Baharla birlikte pencereleri açıp evlerimizi bol oksijen doldurma zamanı geliyor. Vanlı hanımların dillere destan geleneksel bahar temizliği başlıyor.

Kaloriferler yerine sobalar bizi ısıtırken sobanın kaldırılıp duvarların, badana boyanmasıyla başlardı bahar temizliği. Bahar temizliğini rutin temizlikten ayıran fark, bahar temizliğinin en ücra köşelere ulaşma operasyonu olmasından ve dolaplarda yazlık-kışlık giysi değişiminin yapılmasından kaynaklanıyor. Bahçelerden kapı önlerine, duvardan yerlere, giysilerden yorgan yatağa kullanılan tüm eşyaları kapsar bahar temizliği. Evlerimizdeki her eşya yerinden kaldırılıp temizlenmezse o temizlik, bahar temizliği sayılmaz.. Rutin temizliğinizde, banyo ve mutfağa gösterdiğiniz ekstra özeni bahar temizliğinde evin her köşesine göstermeniz lazım.

Halılar temizlenecek, koltuk takımları elden geçecek ve duvarlar silinecek... Kısacası, ev ufukta görünen sıcak günler için hazırlanacak. Evinizi kendiniz temizleyebileceğiniz gibi, temizlik şirketleriyle de anlaşabilirsiniz.

Van'da bahar temizliğiniz şölen havasında geçer. Yemekler pişirilir, semaverler kurulur. Yorulur kadınlarımız kızlarımız ama mutlu olurlar temizlik yaparken. Teknolojinin gelişmediği, beton evlerin dikilmediği, sobalı evlerin yaygın olduğu dönemlerde bahar temizliği zordu, yorucuydu ama bir o kadar da zevkliydi. Bahar kanat çırpmak, bahar temizliği arınmadır, yenilenmedir, umuttur.

İşinize yarayacak bahar temizliği için bazı ipuçları...

Yaşam alanına düzen gerek!

Oturma ve yatak odaları ile salon, bahar temizliğinin farkını ortaya çıkaran mekanlar. Bütün ailenin beraber zaman geçirdiği bu odalar, evin en çabuk kirlenen ve en çok temizlenen yerleri.

Hazır bilgisayarınız ya da televizyonunuza yakınken, temizliği müzik eşliğinde yapabilirsiniz. Ama hareketli şarkılar dinlemeye özen gösterin. Temizliğe başlamadan önce, odayı düzenlemekte fayda var. Etraftaki fotoğrafları, bibloları ve kırılacak eşyaları bir kenara toplayın.

Bu size temizlik için bir hareket alanı sağlayacağı gibi, özen gösterdiğiniz eşyaların zarar görmesini de engeller. Yemek masası, raflar ve gümüşlükler gibi ahşap yüzeyleri temizlerken sulandırılmış deterjan ve emdirilmiş nemli bir bez kullanın, durulayın ve parlatın.

Ahşap zeminlerde aerosollü balmumu da işinize yarayacaktır. Hassas ahşaplarınız yoksa, mobilyaları sabunlu suyla da temizleyebilirsiniz. Ahşap üzerindeki lekeleri ise saf temizlik ürünleriyle temizlemekte fayda var. Bahar temizliğine perdelerin yıkanması da dahil.

Eğer perdeleriniz astarlıysa kuru temizlemeye vermelisiniz. Siz yıkamaya kalkarsanız farklı kumaşlar çekebilir. Duvarların temizlenmesi, en çok zaman harcayacağınız bölüm olacak.

Deterjanlı bezle duvarlarınızı temizleyebilirsiniz ama daha temiz olması için boyayı kazıyana kadar bu işleme devam etmeyin, çok çabuk yorulursunuz. Koltuk takımlarınızı silerken hafif deterjan ve yoğun emek harcamalısınız. Bu, takımlarınızın zarar görmesini engeller.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme