BAKAN AKDAĞ VAN'IN SAĞLIĞINA EL KOYDU

Van'ın sorunlarını çözmek üzere üç ayda bir toplanan Güçbirliği Platformunun altıncısı sağlık gündemiyle gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'E cerrahisi robotik yürümeyle ilgili işlemler inme merkezi birkaç saat içerisinde karşılanarak açılabilecek damarların açılıp, felcin önlenmesidir. Kurulmasının talimatını veriyorum. Tüp bebek merkezini ilimize kazandırmak istiyoruz. Personel sorununu çözeceğiz. Kızılay'a kan cihazlarını temin edeceğiz. Adliyenin lojmanlarını Sağlık Bakanlığı olarak biz devraldık' dedi.

Burhan Ergin

6. kez toplanan Van Güçbirliği Platformu Van'ın sağlığını ele aldı. Sağlık Bakanı Recep Akadağ'ın katılımıyla Elite World Otel'de gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Vali Murat Zorluoğlu, Ak Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, Müsteşar Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Müsteşar Yardımcısı Dr. İsmail Demirtaş, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Mahir Ülgü, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Tayfun Arık, Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Ertuğrul Ünkoç, Baş Saha Koordinatörü, Yrd. Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt, ilçe belediye başkan ve başkan vekilleri ve kentteki kamu kurum kuruluş müdürleri, meslek odası başkanları ve STK temsilcileri katıldı.

Bakanlık heyeti Van'ın sağlığını inceledi

Toplantının açılış konuşmasını yapan AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, “Bir hafta önce buraya bir heyet geldi. Sayın Bakanımızın görevlendirdiği heyet burada 1 hafta boyunca sağlık alanında çalışmalar ve incelemeler yaptı. Heyet tespitlerini yaptı ve bütün hastaneleri gezdi. Her açıdan bir değerlendirme yapıldı. Bugün 1 hafta boyunca yaptıkları çalışmanın da sunumunu yapacaklar. Bugün inşallah Van'da merkezde ve köylerde sağlıkla ilgili hangi konu varsa ilk elden bu sorunlar değerlendirilecek. Geleceğe yönelik eksikler varsa bunlarla ilgili kararlar verilecek. Bakanımıza teşekkür ederim. Gerek Türkiye gerekse de Van'ımızda sağlık alanında önemli işler yaptılar. Bakanımız dünyadaki en başarılı sağlık politikalarından bir tanesini yürütüyor son 15 yılda. Dünya sağlık örgütünün örnek aldığı bir sağlık dönüşümü gerçekleştirildi. Bu anlamda kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

“Cazibe Merkezleri ilimiz için önemlidir”

Milletvekili Atalay, Güçbirliği toplantılarında alınan kararların uygulamaya geçtiğini ifade ederek, “Van için önemli bir yere sahip olan et balık kombinasıydı. Bu binamızın Alaköy'de arsa tahsisi yapıldı. Temelleri atılacaktı burada bir sıkıntı meydana geldi. Buradaki arazide bir fay hattı olduğu görüldü. Bundan dolayı bir gecikme oldu. O sıkıntılarda giderildi. Yakın zamanda temelleri atılacak. 15 Temmuz törenlerinden sonra tesisin temelleri atılacak. Cazibe Merkezleri ilimiz için önemlidir. Geçtiğimiz gün Kalkınma Bakanımızı ziyaret ettim. Van'daki başvuruların ne kadarı gerçekleşebilir diye. Şu anda kesin bir karar verilmiş değil. Kalkınma Bankası bir taslak değerlendirme yapmış. Bende bunu gördüm. Bakanlık bunun üzerinde çalışıyor. Bende mümkün olabildiğince Van'da daha fazla proje girmesi için kendileri ile konuştum. Bunun ilimize ve bölgemize ciddi bir hareketlilik ve istihdam getireceğine inanıyorum” dedi.

“Çevreyolu ile ilgili her şey planlandığı gibi yürüyor”

Atalay, “Çevreyolu ile ilgili gecikti gibisinde söylemler var. Hem ulaştırma hem de çevre bakanımızla yakın temastayız. Kendileri ile görüşmelerimiz oldu. Çevreyolu ile ilgili her şey planlandığı gibi yürüyor. 40 kilometrelik bir çevre yolu. 50 metrelik bir eni var. Dolayısıyla 2 bin dönümlük bir arazinin uygun hale getirilmesi lazım. Şu anda çevre bakanlığı o çalışmayı bitirmek üzere. Bizde adım adım hangisi ne kadar sürüyor bunların takibini yapıyoruz. Arazinin hazır hale gelmesi uzun bir süre alıyor. Karayolları arazi hazır olduktan sonra devreye girecek ve gerekli çalışmalar yapılacak. 2 bakanlığımız bu konuyu dikkatli bir şekilde takip ediyor. Borç yapılandırılması ile ilgili şunu özellikle söylemek istiyorum. O yasaya Van'la ilgili, Van ismi zikredilerek özel bir yasa konuldu. Mücbir sebep halinin kaldırılması, ödeme takviminin uzatılması gibi talepler vardı. Bu talepler kapsamında Van ismi yazılarak özel bir yasa çıkarıldı. Bunları önemli görmek gerekiyor. Bu çok basit bir şey değil. Bunlar önemli çalışmalardır. Bizde bunu böyle görüyoruz. Hamdolsun bizler elimizin ulaştığı kadar Van için Ankara'da çalışmalar yapıyoruz. Buradaki Güçbirliği Platformu önemlidir. Burada sorunlar birlikte konuşuyoruz ve sorunların çözümü için tartışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Ben kendimi şanslı hissediyorum”

Güçbirliği toplantısına katılan Vali Murat Zorluoğlu ise, “Van Güçbirliği Platformu esasında önemli bir uygulama. Bu anlamda model olma özelliğine sahiptir. İlimiz kamu, özel sektör ve sivil toplumu bir araya getiren ve Van şehri için söyleyecek sözü olanların sözlerini burada söyleyecek çok kıymetli bir istişare mekanizmasıdır. Sayın bakınım daha önce yapılan çalışmaları ve yapılacak çalışmaları paylaştılar. Şüphesiz bende hem il valisi olarak hem de mütevellit heyete başkanı olarak burada bizim gündemimiz de olan konuları hassasiyetle takip edeceğiz. Gerek il düzeyindeki sıkıntıları çözme konusunda gerekse de Ankara'da sayın milletvekillerimizin işleri takip noktasında etkin bir şekilde yürüteceğiz. Platformunun bugün ki toplanmasının ana nedeni Van'ın sağlık meselesidir. Sağ olsunlar Sağlık Bakanlığımızın geniş bir heyeti burada çalıştılar. Çok iyi tespitler ve değerlendirmeler yaptı. Valilik bünyesinde de bu anlamda önemli çalışmalar yapıldı. Ben kendimi şanslı hissediyorum. Önce Güçbirliği ardından bakanımızın yapacağı sağlık toplantısı sayesinde ilimizin bütün sağlık resmini genel anlamda görmüş olacağım. Bu sorunların çözümüne bu anlamda daha sağlıklı bir şekilde müdahale edecek ve çözümler noktasında daha sağlıklı bir yol izlemiş olacağız” şeklinde konuştu.

“Hastane yapımı hızlandırılsın”

Daha sonra toplantıya katılan STK ve belediye başkanları kentin sorunlarını Bakan Akdağ'a aktardılar. İlçesinin hastane sorununu gündeme getiren Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, “Gevaş ilçemize bir devlet hastanesi yapıldı. Kaymakamlık, Kamu Hastaneleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ortaklında hastanemiz yapılıyor. Yer problemi çözüldü. İlçemizin hasretle beklediği bir yatırımdır, inşallah tamamlanacak. Ben sayın bakanımızı burada gördüğüm için söylüyorum. Hastane yapımının hızlandırılmasını talep ediyorum” dedi.

“Tedarikçilerin tıbbı onay süreci çok uzundur”

Sağlık bakanımızın burada olması bizim için çok önemlidir diyen Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, şunlara değindi:

Öncelikle kamu kurumlarına yerelden mal alım taleplerinin önceliklendirilmesi ve alımın öncelikli olarak yerelde yapılması konusunu değerlendirmenizi istiyorum. Yine tedarikçilerimizin sağlık kuruluşlarından olan alacakları oldukça külliyatlı bir duruma ulaşmış durumda. Bölgemizin dezavantajlı bir durum olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu ödemelerin yapılması gerektiğini söylemek isterim. Üniversite hastanelerinde bu durum var. Bunu sizlere iletmek isterim.

Van OSB ve Küçük Sanayi Sitemizde sağlık ocaklarının açılması konusunda önemli yaklaşımlara ihtiyacımız var. Yine tedarikçilerin burada alacaklarını temin etmek için tıbbı onay süreci çok uzundur. Daha önce bu Erzurum'da şimdi ise İzmir'de gerçekleşiyor. Bu konular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da içinde yer aldığı konulardır. Sadece sağlık bakanlığı ile alakalı değil. Konu sağlık tedariki olduğu zaman aklımıza ilk olarak sizin bakanlığınız geliyor. Bu anlamada bir ortak çalışma önemli bir yere sahiptir. Sizlerin çözümü bizler için çok etkili olacaktır.

Deprem sonrası bakanlığınıza ait birçok alanın TOKİ'ye devredilmesinin çok doğru olduğunu düşünmüyoruz. TOKİ'nin de bu alanları nasıl değerlendireceğini henüz bilmiyoruz. Bakanlığınıza ait birçok alanının TOKİ'ye devri söz konusudur. Bunları geneli de atıl durumdadır. Hem kent ekonomisi hem de sağlık hizmetlerinin yürütülmesi anlamında bunu bir dezavantaj olarak görüyoruz. Buralarda yeniden bir değerlendirme yapılması ihtiyacını sizlerle paylaşmak isterim.

“Bağ-Kur borcu olanlar sağlık hizmetlerinden yararlansın”

Mevcut hastanelerdeki donanım eksikliklerinden bahsedildi. Bunlar elbette ki ülkemizin son 10-15 yılda sağlıkta yaşadığı değişim dönüşümünde çok iyi farkındayız. Bunun içinde müteşekkiriz. Çalışma Sosyal Güvelik Bakanlığı ile bağlı olarak Bağ-Kur borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanamaması meselesi var. Geçen yıl bir haber var. 2017 yılında sonuna kadar bunun olmayacağı söyleniyordu. Bunun içinde kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor. Gerekiyorsa alacakların bu insanlar tahsil edilmesi ve sağlık hizmetinden faydalanması gerekiyor. Kendisi belki sağlıktan faydalanmayabilir ancak çocuklarının bu anlamda mağdur edilmemesi gerekiyor.

“İstanbul Hastanesi açılsın”

Bir İstanbul Hastanemiz var. Özel sektör eksikliği göz önüne alındığı da, KHK ile kapatılan ve ardından bakanlığa devredilen İstanbul Hastanesi'nin de acil bir şekilde esnafın mağduriyeti de giderilecek şekilde mutlaka tam kapasiteli çalışmalıdır. Ayrıca kapatıldığı düzeyde açılmasına Van olarak çok fazla ihtiyacımız var. Kapatılmasından sonra orada insanlar çok büyük mağduriyetler yaşadı. Biz defalarca sizlere yazışmalar yaptık. Burada sizin bir müdahalenize de ihtiyaç var. Burada olmanız çok önemlidir.

“Sağlık merkezlerine ihtiyaç var”

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe “Bizim ilçemize bağlı birçok mahallede aile sağlık merkezlerine ihtiyaç var. Bir araya geldiğimiz halkımız bu anlamda taleplerde bulunuyor. Bu anlamda aile sağlık merkezleri konusunda sizlerden taleplerimiz var. Bu merkezlerin hayata geçirilmesi Tuşba ilçemizde yaşayan insanlarımız için önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda desteklerinizi bekliyoruz. Bunun dışında belediye olarak bisiklet yoluna ihtiyacımız var. Bu konuda da çalışmalar yapıyoruz ancak bakanlık olarak sizlerin desteğinize ihtiyacımız var. Şehrimizin merkezinde bir semt polikliniğine ihtiyaç var. Bu anlamda da desteklerinizi bekliyoruz. Vanlıların bu anlamda da talepleri var” dedi.

“Çölyak hastaların sorunları çözülmeli”

Çölyak hastalarının sorunlarını dile getiren Eczacı Esin Akarsu Orunç, “Ben serbest bir eczacıyım. Bu anlamda gözlemlediğim birkaç eksiklik var. Bunlardan bir tanesi glütensiz gıdalara ulaşım sıkıntısı var. Çölyak hastalığı dediğimiz bir hastalık var. Bu anlamda binin üzerinden hastamız bulunmaktadır, sadece kayıtlı olan. Bu bir yaşam biçimi olsa da bir hastalıktır. Bunun ilgili hem üretime hem istihdama hem de insanların ürünlere daha kolaylıkla ulaşması amacıyla bu anlamda bir fırın talebimiz var. Bununla ilgili bir kamu sporu hazırlanabilir diye düşünüyorum. Ayrıca bir çağrı merkezi de oluşturulursa insanlar bu anlamda daha kolay ulaşım sağlayabilecektir. Eczacılar olarak biz de İstanbul Hastanesinden dolayı sıkıntılar yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Kadın doğum uzmanına ihtiyaç var”

Uzman hekim konusuna değinen İstanbul Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar,” Van'da özel hastane eksikliği var. Birkaç hastanenin kapanması ve bir hastaneye el konulmasından dolayı ciddi sıkıntılar var. Şu anda özelde toplam 104 uzman hekim hizmet vermekte buda çok az bir rakam. İkinci bir konu Türkiye'de toplam doğurganlık binde 2.10'ken Van'da ise 3.8 bu çok ciddi bir rakam. Sağlık bakanlığına bağlı 415 uzman hekimimiz var. Ciddi anlamda bir kadın doğum uzmanına ihtiyaç var. Bunu arz etmek isterim. Bu anlamda bir çalışma yapılması gerekiyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Hastanemiz üç yıldır bitmedi”

İlçesinin hastane inşaatının tamamlanmasını isteyen Gürpınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı, “ İlçemizde 3 yıldır devam eden bir hastanemiz var. Artık orada bir kangrene dönüşmüş durumda. Bir firma hastane yapılıyor. Hastane 10 ay önce teslim edilmesi gerekirken, 10 yataklı hastanemize henüz teslim edilmedi. Bu konuda sayın vekillerimizin de bilgisi var. Vatandaşlarımızın da bu anlamda talepleri var. Ne zaman bitecek konusunda her hangi bir şey yok. Süre sürekli uzatılıyor. Biz bir an önce oranın bitmesini talep ediyoruz. İlçe olarak böyle bir hastaneye ihtiyacımız var” dedi.

“30 hastanenin kan ihtiyacını karşılıyoruz”

Bölgede ışınlama cihazının eksikliğini ifade eden Van Kızılay Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Çelik, “Biz bölge müdürlüğü olarak 6 ile hizmet veriyoruz. Bu anlamda 30 civarında hastanenin kan ihtiyacını karşılıyoruz. 2016 yılında yüzde 98 civarında bölgenin kan ihtiyacını müdürlük olarak karşıladık. Bizim kan ışınlama cihazı ile ilgili olarak başka bir bölgeden tedarik yoluyla bu hizmeti sağlıyoruz. İstanbul'dan getirdiğimiz ışınlanmış kanlar ile hizmet veriyoruz. Bizim bölgemizde ışınlama cihazı ne yazık ki yok. Bu yüzden de böyle bir çalışma yapıyoruz. Bu anlamda istenen kanı bir gün arayla başka bir ilden istemek zorunda kalıyoruz. Kızılay'ın şu anda her bölge için kan ışınlama cihazı almak gibi bir planlaması yok. Ancak bakanlıktan hastanede ışınlama cihazının olması anlamında bir talebi var” dedi.

“Sağlık personeli burada kalmıyor”

Sağlık personellerin bölgede maaşların artırılması ile ilgili bir çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapan Van-Hakkâri Tabipler Odası Başkanı Dr. Özgür Deniz Değer, “Personellerin burada kalmaması gibi bir sorun var. Burada personelin sorunları ile ilgili bir çalışma yapılması gerekiyor. Personelin burada neden durmadığı ile ilgili bir çalışma yapılmalıdır. Personel bu anlamada dinlenmesi gerektiğini düşüyorum. Personel eksikliğinde bahsediyoruz. Bu anlamda bazı bölgeler personel hiç yok. Soruşturmalar kapsamında açığa alınana personellerle birlikte bu sayı daha da artıyor. Aile sağlı merkezlerinin sorunları da çok fazla ve bu konu üzerinde de durulması gerekiyor. Burada maaşların artırılması ile ilgili bir çalışma yapılması gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Toplantıda konuşan Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Şirin Yaşar, “Belki bu Van vilayetindeki en problemli kamu yatırımı Erciş Devlet Hastanesidir. Sizin konuya el atmanızla birlikte ciddi bir inşaat yapılanması gördük. Bu konuyla ilgili hem teşekkür etmek isterim ilginize hem de bu desteğiniz ve ilginizin katkıları daha fazla bekliyoruz” dedi.

“Uzman hekim eskiliğimiz var”

Hastane yapmaktan çok insanların hasta olmaması sağlamak gerektiğini söyleyen Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt, “Sağlık benim çok alanım değil ancak birkaç kelam etmek isterim. Ak Parti döneminde sağlıkta ciddi reformlar gerçekleşti. Bunu inkar edemeyiz. Van'ımız da bu anlamda kendine düşen payı aldı. Yapılan devasa hastaneler ilimize ciddi katkılar sağladı. Bunun yanı sıra ticaret odamızın söylemiş olduğu çalışmada bizler için önem taşıyor. Ancak şunu da söylemek isterim üniversite hastanemizde bize 500 metre uzaklıkta yer alıyor. Bana göre fiziki mekanlardan ziyade insan kaynağı eksikliği var. Özellikle uzman hekim eskiliğimiz var. Buradan hareket insanlarımızı hasta etmeme konusunda ilerlememiz gerekiyor. Hastane yapmaktan çok insanların hasta olmaması sağlamak çok daha önemli bir yere sahiptir. İnsanları hasta etmemek üzere eğitebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Sağlık turizmi Van için çok önemlidir”

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Süleyman Güler, ağlık turizmine dikkat çekerek “Sağlık turizm Van için çok önemlidir. Van'ın bulunduğu coğrafi konum sağlık anlamında önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda sağlık turizm anlamda işbirliği içerisinde çalışmalar yapılabilir. Özellikle Vangölü'nün sağlık önemi turizm anlamında kullanılması gerekiyor. Bunun dışında yer altı kaynağı olarak değerlendirilen termal su kaynakları yine bu anlamda önemli bir yere sahiptir. Bunun dışında bakanlığa devredilen kurumların ve hizmet alanları daha aktif kullanılmalı. Kale yolunda yer alan bir Medikal Park Hastanesi vardı. Şu anda atıl durumda. Bunun da değerlendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sağlıkta Van'da büyük işlere imza attık”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ Van'da yürütülen sağlık hizmetlerini değerlendirerek yöneltilen soruları ve talepleri yanıtladı.

Van'daki hastanelerin şartları İstanbul'daki birçok hastanede olmadığını ifade eden Bakan Akdağ, “Biz Türkiye'de kişi başına yılda 500 dolar sağlık harcaması yapıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri 9 bin 500 dolar harcıyor. Avrupa'da bugün birçok sağlık açısından yarıştığımız birçok ülkede 3 bin dolar ile 5 bir dolar arasındadır. Biz bütün bu işleri 500 dolarla yapıyoruz. Bunun 400 dolarını devlet olarak biz harcıyoruz. Gelen bütçeden ve sosyal kaynaklardan yüzde 10'a yakın bir kısmı da destek veriliyor. 70-80 dolarda vatandaşlarımız yılda kişi başına sağlık ücreti veriyor. Bu çok büyük bir miktar değildir. Ülkemizde adaleti büyük ölçüde sağladığımıza inanıyoruz. Elimizdeki kaynakları bütün ülkedeki illerimiz için eşit bir şekilde harcıyoruz. Van'daki hastanelerin şartları İstanbul'daki birçok hastanede yok ama toplu olarak bazı hususlarda eksiklik var. Özellikle insan kaynağı açısından bazı sıkıntılarımız var. Tabi ki insan kaynağını birden bire oluşturamıyorsunuz. Ben Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk defa ülkemizde doktor sayısının az olduğunu ifade ettim. O dönem muhalefet dünyaları yıkıyordu. Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa bölgesinde Türkiye son sıradaydı, şimdi sondan ikinci sıraya geldi. Çünkü yıllarca YÖK'ün o günkü yapısı öğrenci sayısının arttırılmasına müsaade etmiyordu. Son 5-6 yıldır öğrenci sayımızda artış var. Daha yeni yeni mezun vermeye başladık. İnşallah 2023'e doğru giderken, doktor sayımızı artırıp bu sorunu tamamen ortadan kaldıracağız” dedi.

“Eksikliklerimizi elbette gidereceğiz”

2002 yılından bu yana AK Parti hükümetinin ülke genelinde ve Van'da sağlıkta büyük yatırımlara imza attığını anlatan Bakan Akdağ, “Van'da 2002 yılında AK Parti olarak hizmet vermeye başladığımız zaman Sağlık Bakanlığında, üniversitede ve özel sektörde 1924 sağlık personeli görev yapmaktaydı. Bütünü bu kadardı. Bugün 8 bin 343 personel görev yapıyor. Türkiye'de bu kadar personel sayısı hiçbir zaman artmadı ama Van'da 4 buçuk kadar arttı. Dediğim gibi adalet bizim şiarımızdır. Hakkaniyetle bu dağılımı yapmak zorundayız. Bunun için birçok çaba gösterdik ve geldiğimiz nokta 8 bin 343 personel ile hizmet ediyoruz. Van'da eskiden belki 5 tane kadın doğum uzmanı yoktu ama şimdi Van'da 46 tane kadın doğum uzmanı var. Doğumların önemli bir bölümü evlerde oluyordu, bugün doğumların yüzde 99'u hastanelerde oluyor. Çocuklarımızın aşılanma oranı yüzde 54'tü, felaket bir durumdu ama bugün yüzde 98'dir. Dolayısıyla şükürler olsun bütün Van ilimizde ambulans için acil hizmet veren istasyon sayımız bir adetti, bugün bu sayı 32'ye çıktı. Van'da ambulans sayımız üç adetti, bugün 85 âdete ulaştı. Tabi ki eksikliklerimiz var. Biz bu eksikliklerimizi elbette gidermeye çaba göstereceğiz. Yatak sayımız toplamda 1272'den 2 bin 945'e çıkardık. Van bugün Türkiye'de bizim nitelikli yatak dediğimiz odasında banyosu, tuvaleti bulunan bir yataklı en kabadayısı iki yataklı odalar açısından Türkiye birincisi bir şehirdir. İnanın Van'a sağlık açısından o kadar yatırım yaptık ki anlatsam sabaha kadar bitmez. Bu zamana kadar hiç verilmeyen hizmetlerle Van tanıştı” şeklinde konuştu.

”Planlamaları gözden geçiriyoruz”

2017 yılında peritoloji merkezi açtıklarını anlatan Akdağ, “Peritoloji merkezi dediğimiz en riskli gebelikler bebeklerle ilgili çok özel bir alandır. Pedyatif kalp ameliyatlarını yapabilecek hale geldik. Bugün artık çocuklarımı başka şehirlere göndermeden kalp ameliyatları yapabileceğiz. Van ilimizde 600 milyon liraya yakın bir yatırımımız şekillenmiş oluyor. Kamu özel ortaklı ve yaptığımız hastaneler buna ilave değil. Çünkü onların yatırım bedellerini 5 yıl içinde ödüyoruz. Planlanan yoğun bakım açısından eksiğimiz var. Planlamaları gözden geçiriyoruz. Yoğun bakım yataklarının gereksiz kullanıldığını fark ettik. Bunlara yeni protokoller koyuyoruz. Bu yılın içerisinde bu meseleyi tamamen çözmüş olacağız” dedi.

“Erciş Devlet Hastane yılsonu hizmete açılacak”

Erciş Devlet Hastanesindeki inşattın gecikmesinden dolayı Van ve Erciş halkından özür dilediğini anlatan Bakan Akdağ, yıl sonuna kadar hastanenin hizmete açılacağını belirterek, “Bu kadar mükemmel işleri yaptık ama Erciş'teki hastanede bir gecikme var. Bu sene bu hastaneyi ne olursa olsun bitirip hizmete sokacağız. Gerekirse yüklenici firma yapamıyorsa bu ayın sonuna kadar TOKİ tarafından süre verilmiş, yapamıyorsa artık bir gün bile ilave süre veremeyiz. Bakanlık olarak biz alacağız ve hemen ihale edip hizmete sokacağız. Erciş'te ağız diş sağlığı yok, eğer programımızda yoksa şimdi talimat veriyorum. Bir ağız ve diş sağlığı merkezini yatırım programımıza alalım. Bu işi bir an evvel gerçekleştirip hizmete sokalım” diye konuştu.

Vanlılara müjde

Güçbirliği toplantısında yapılacak yeni yatırımlara değinen Bakan Akdağ, “Erciş'te bir toplum ruh sağlığı merkezi yapmamız gerekiyor. Bununda talimatını veriyorum. E cerrahisi robotik yürümeyle ilgili işlemler inme merkezi birkaç saat içerisinde karşılanarak açılabilecek damarların açılıp, felcin önlenmesidir. Tüp bebek merkezini de ilimize kazandırmak istiyoruz. Şimdi bu dört alanda Van'da gerçekleştirilmesi için talimat veriyorum. Üniversitemizle oturup konuyoruz, eğer üniversitemiz bu hizmetleri özel muayene olarak almayacaksa bunların bir kısmını üniversitemizle de geliştirebiliriz. Biz katkı veririz ve bunu yapabiliriz. Bunları bölüşürüz ve hizmetleri halkımızla buluştururuz. Van'a personel konusunda destek vermeye devam edeceğiz. Burada özellikle tıp fakültesinin bazı eksiklikleri var. Tıp fakültelerinin hastaneleri eğer Sağlık Bakanlığı ile birlikte kullanılan anifasyon protokolleri yoksa tıp fakültelerinin sorumluluğundadır ama biz bakanlık olarak bu fakültelere her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Personellerinin temini konusunda maliye bakanlığı ile görüşüyorum. Diğer cihazlar bakımından Kalkınma Bakanlığı ile görüşüyorum. Ayrıca Sağlık Bakanlığının bütçesinden bu hastanelere gerekirse emaneten cihazlar alıp veriyoruz ama bir şartımız var. Alınan cihazların özel muayene, özel ameliyat diye vatandaşlardan para alınmasına asla müsaade etmeyiz. Bu bizim kırmızıçizgimizdir” ifadelerini kullandı.

“İstanbul Hastanesi için kararı Başbakanlık verecek”

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapanan ve çevresindeki eczanelerin mağdur olduğu İstanbul Hastanesi ile ilgili kararın Başbakanlık tarafından verileceğini söyleyen Sağlık Bakanı Akdağ, “İstanbul Hastanesi başvurular üzerine ortaklığının bir bölümünün FETÖ ile ilgilidir. Diğer kısmının olmadığını bakanlığımızca da düşünülmektedir. Biz karar veremiyoruz. Başbakanlığa yazdık, değerlendirecekler, istihbaratlarını yapacaklar ve ona göre gerekirse bu hastanenin bir bölümü kayyuma devredilecek” dedi.

“Hastanedeki trafik sorununu çözeceğiz”

Bakan Akdağ, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan trafik sorunu çözeceklerini söyleyerek, “Özellikle acilin önünde bu sorun daha çok oluyor. Burada da talimat veriyorum. Acillerin önünde vatandaşlara vale hizmeti vereceğiz. Van'daki şehir hastanemizde de vale hizmeti vermeye başlayalım. Yani acile hastasını getiren bir vatandaşımızın aracını biz alıyoruz, uygun bir yere park ediliyor ve vatandaş geriye dönerken aracı kendisine teslim ediliyor. Van'daki külliyemizin bütün fonksiyonlarıyla ismi Van şehir hastaneleridir. Bunu da burada ilan ediyorum. Artık Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini kullanmıyoruz. Van Şehir Hastanesi ismini kullanıyoruz. Diğer illerde bulunan şehir hastanelerinde hangi yenilikleri getirdiysek Van'daki şehir hastanesine de o uygulamaları getireceğiz” şeklinde konuştu.

“Van İran'a sağlık hizmeti verebilir”

Van'ın komşu ülkelerden İran'a sağlık hizmeti verebileceğini anlatan Akdağ, “Van İran'a sağlık turizmi hizmeti verme açısından mükemmel bir şehirdir. Bu hususta da biz kamu hastanelerimizde yeni bir kavram geliştiriyoruz. Yani tercümanlarından tutun, personellerine kadar gelen hasta havaalanında karşılanıp getirilmesi ve götürülmesiyle ilgili çalışmamızı mutlaka geliştireceğiz” dedi.

“Temiz su Vanlı kardeşlerimizin haklarından birisidir”

Bakan Akdağ, iletilen sorunlara değinerek, “Gürpınar'ın su kaynağı ile ilgili sıkıntıyı notlarımın arasına aldım. Belediyeler kayyuma devredilmeden önce bu sıkıntılar daha büyüktü ancak biz bu meseleyi çözmek içinde çözüm arayacağız. Çünkü temiz su Türkiye'de herkesin olduğu gibi Vanlı kardeşlerimizin de en büyük haklarından birisidir. Burada görevli arkadaşlara talimat veriyorum. Yoğun bakıma giren vatandaşları lütfen engellemeyin. Hastanın en yakınları yoğun bakıma girmelidir ve hastalıklarıyla ilgili yeterli bilgileri almalıdırlar. Onun için lütfen hastanelerimizdeki tertibatları ona göre belirleyelim. Vatandaşlarımız yoğun bakıma girip hastalarını görmelidirler. Kızılay'a kan cihazlarını temin edeceğiz. Aslında bu onların yapması gerekin bir iştir, ama bakanlık olarak elimizden gelen desteği sunacağız. Kızılay Genel Başkanı ile görüştük. Üniversite veya başka yerin cihaz ihtiyacı kalmamış oluyor. Türkiye'deki bütün kan merkezleri bu cihazlara sahip olacak” ifadelerini kullandı.

“Kamu kurumları ihaleler üzerinden alışveriş yapıyor”

Kamu kurumlarının ihaleler üzerinden alışveriş yaptığını anlatan Akdağ, “Kamu kurumlarının yerelden mal alımı konusu ihaleler için söz konusu olamaz. İhalelere herkes girer ve uygun malı uygun fiyata satar. Bu uygulama ülkemizin bütün illerinden uygulanıyor. Bir başka ile giderseniz Vanlıların o ilde mal sattıklarını söylüyorlar” dedi.

“Ekonomi yönetimimizde çalışıyoruz”

Bakan Akdağ, üniversite hastanelerin borçlarına değinerek, “Borçların vadesini uzatmamak bir hedef ve biz de şuan borçlar 200 bin civarında ödeniyor. Bu süreyi uzatmamak için gayret gösteriyoruz. Piyasaya biz borçlarımızın vadesini konuşarak giriyoruz. Sağlık Bakanlığı olarak uzun süreli borçlanma yaparsak bunun maliyeti bize ne olduğunu da biliyoruz. Bu sene bunu ekonomi yönetimimizde çalışıyoruz. Bu Van'daki üniversiteye mahsus bir durum değil, maalesef çok ağır borçları var. Bu hususta da üniversite hastaneleri için hükümetimiz yapısal dönüşüm gerçekleştirmek kaydıyla bir yeni model üzerinde çalışıyor” dedi.

“En az 4 veya 5 tane sağlık hayat merkezi yapacağız”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son olarak şu yatırımlara değindi; “Küçük Sanayi sitesi ve Organize Sanayi Sitesinde sağlık merkezi hizmeti verebiliriz. Bunun talimatını Van'da başlatıp ülke geneline yayalım. Organize Sanayi Sitelerine ihtiyaç ne kadarsa bu ihtiyacı karşılayalım. Mevcut hastanelerde donanım eksikliği yok gibi ama varsa bile hallederiz. Borçlu Bağ-Kurluların sağlık hizmeti alması için çalışma yapıyoruz ama en azından çocuk çocuğu ile ilgili hiçbir problem yok. Çünkü hükümetimiz gelir testini de ortadan kaldırdı. Ailesi için 53 lira veren her aile sigortalı sayılıyor. Bağ-Kurlular buna dahil değil ama bunu da çözme yoluna gideceğiz. Sağlıklı hayat merkezleri yapıyoruz. Van'da en az 4 veya 5 tane sağlık hayat merkezi yapacağız” dedi.

“Adliyenin lojmanlarını sağlık personeli için kullanacağız”

Glutensiz gıdalar açısından bazı çalışmalar yapacaklarını kaydeden Bakan Akdağ, “Tabi Sağlık Bakanlığı glutensiz gıda fırını yapamaz. Buna başka yol bulmak lazım. Ya belediyelerin ya da özel idarenin yapması gerekir. Özel hastane eksikliği Van'da olabilir ama biz personel sayıları itibariyle yeni özel hastanelere izin veremiyoruz. Çünkü kamu hastanelerine de ihtiyaç var ama bir üst bölgeden Van'a özel hastane getirilirse buna müsaade edebiliriz. Gürpınar Devlet Hastanesinin uzadığını burada işittim, programımda yoktu. Şuan talimatını verdim. İnşallah bir an evvel bitirilip hizmete girecek. Adliyenin lojmanlarını Sağlık Bakanlığı olarak biz devraldık. Bu lojmanları sağlık personelimiz için kullanacağız”

Güçbirliği toplantısının yedincisinde sanayinin sorunlarının ele alınacağı kaydedildi.

Bakmadan Geçme