Bakanlık vermeyecektiyseniz neden Vandan aday gösterdiniz?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan merakla beklenen, gecikmesi nedeniyle de çeşitli spekülasyonlara neden olan 64. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini onayladı. Hayırlı olsun.
Her iktidar döneminde bakan-ı olan Trabzon, Samsun, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Kayseri ve Erzurum illerimizi kutluyorum.
Malatya Darendeli Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ve Malatyalı Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfenkçi ile bir anlamda iki bakana sahip olan Malatya ilimize gıpta ediyorum.
Ahmet Davutoğlu kabine listesinden Van'a bakanlık çıkmadı. Van ile denk olan Malatya, Bingöl, Denizli, Kahramanmaraş, Erzurum, Şanlıurfa, Trabzon illeri hükümette bakanla temsil edilecek.
AK Parti'nin Diyarbakır'a tanıdığı kredi sanki doldu. Zira hükümette Diyarbakır'dan bir isim yok.
Van'a gelince.
Van bakanlık için sesini yerinde zamanında yükseltti.
Van'ın gelişmesi, kalkınması ve sorunlarını çözebilmesi için gerekli olduğuna inanılan bakanlık beklentisini meslek odaları, yerel basın ve farklı kesimler en güçlü şekilde dile getirdi.
Önce Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, 1 Kasım seçim sonuçlarını değerlendirdiği Van'ın sorunlarını sıraladığı basın toplantısında siyasi deneyimi olan ve bakanlık verilmesi ile birlikte Van'ın kalkınmasının, gelişmesinin ivme kazanacağına inandığını kaydederek AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay'a bakanlık verilmesinin Van'a katkı sağlayacağını dile getirdi.
Daha sonra VAN TSO, VAN ESOB, VASİAD, VAN İŞGEM, VAZOB, VANGİAD, VAN SMMMO, VAN TMMBO, VAN OSB, VAN TB, TÜMSİAD ve MÜİSAD gibi meslek odalarının içinde yer aldığı Van Ekonomi Konseyi, Dönem Başkanı Emin Tuğrul basın toplantısıyla bakanlık beklentisi içinde olduklarını söyledi. Tuğrul AK Parti'ye çağrıda bulunarak Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'nun belirtmiş olduğu ‘Bakanlar Kurulu'nun oluşumunda, iller bazında adil bir dağılımın olacağı ' yönündeki açıklamasına atıfta bulunarak özelde Van, genelde bölge illeri adına Van'ın bakanlıkla temsil edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Van'a bakanlık verilmesi gerektiğini bizde yazı ve haberlerimizde gündeme taşıyarak Vanlıların talebine, sesine tercüman olmaya çalıştık.
Van'ın hükümette bakan ile temsil edilmesi kötü mü olurdu? Elbette çok iyi olurdu. Özellikle depremde sarsılan, yıkılan ve ayağa kalkmaya çalışan büyükşehir olan önemli bir kentin hükümette temsil edilmesi çok yararlı olurdu. Van'dan bir bakanın olması kentin sorunların daha kısa sürede çömülmesini, sesinin her platformda daha gür çıkmasını, beklentilerinin daha kısa sürede gerçekleşmesini sağlardı.
Bu da olmadı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni kabineyi açıkladığında Van'ın hayalleri suya düştü. Van'ın bakanlık beklentisi başka bahara kaldı.
Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm Bakanlıklarının ayrılacağı ayrıca yeni bakanlıkların kurulacağı konuşuluyor. Umutları kırmak istemiyorum ama Van'a buradan bir bakanlık çıkar mı dersiniz bence çıkmaz.
Van'a bakanlık verilememesi benim için sürpriz olmadı. AK Parti'de iki milletvekili bulunan Van'a bakanlık verilmeyeceğini Beşir Atalay ima yoluyla devlet adamına yakışır bir üslupla dile getirdi. Bu durumu birkaç kez yazdım sonra şom ağızlılık yapmamak adına yayınlamaktan vazgeçtim. Ama kendileriyle paylaştığım insanlar bu değerlendirmemi biliyor.
Ne zaman öğrendim bunu?
Beşir Atalay'ın mazbatasını aldığı gün öğrendim.
Van Adliyesi'nde düzenlenen törende mazbatasını alan Beşir Atalay, kısa değerlendirmesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı seçiminin fazla zaman almayacağını ve önceki seçimlere göre daha net bir tablonun bulunduğunu belirterek, bakanlık işle ilgili konuya dikkat çekerek , ' Bundan sonra artık kentimizin sıkıntılarıyla ilgileneceğiz. Uzun süren bakanlık görevleri döneminde Türkiye'nin sorunlarıyla ilgileniyorduk. Bundan sonra Van'la daha çok ilgileneceğiz” dedi.
Biz bundan sonrasına bakalım.
Birileri “ Mademki Beşir Atalay'a bakanlık vermeyecektiyseniz o zaman 1 Kasım seçimlerinde Van'dan neden aday gösterdiniz” diyebilir. Bu sitem bana göre haklı ve yerindedir. Ancak unutulmamalıdır ki Beşir Atalay AK Parti'de siyasi birikimi, ağırlığı, etkisi olan önemli bir isimdir. Sırdan bir isim değildir. Bu arada Beşir Atalay'a bakanlık verilmemesine sevinerek bundan “ne oldu” tarzında siyasi bir karşıtlık çıkarmaya kalkılmasın.
Hükümetin güven oylamasının ardından AK Parti bünyesinde yeniden yapılanma olacak. Parti kademelerinde önemli görev değişiklikler gerçekleşecek. Partide Beşir Atalay, Mehdi Eker, Ömer Çelik gibi isimlere kritik görevler verileceğini tahmin ediyorum.
Van'ın beklentilerini, sorunlarının sahibi muhatabı artık Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk'tür. Vanlılar bu iki ismin kapısını çalacak. Van'ı her yönüyle sırtlamak, daha ileriye taşımak ve Vanlıların dertlerine derman olmak onlara düşer.
Bakanlık önemlidir.
Ancak bütün bakanlıklarda etkili isim olmak, bütün bakanlıklarda sorun çözmek çok daha önemlidir.
Vanlılar sabırla, umutla bekliyor.