BALANDI 27. KEZ BAŞKAN

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Van Şube Başkanlığının 11. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti. Tek liste halinde gidilen seçimde mevcut başkan Naif Balandı, 136 delegenin oyunu alarak, tekrar başkan seçildi. Teşekkür konuşması yapan Balandı, 'Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü ve milli değerler bizim için önemlidir' dedi.

Burhan Ergin

Elite World Hotel'de yapılan genel kurula, TES-İŞ Genel Başkanı Mustafa Şahin, Genel Başkan Yardımcıları Feridun Yükselir, Ersin Akma, Genel Sekreter Rıfat Pekkan, Türk-İş Van İl Temsilcisi ve Tes-İş Sendikası Van Şube Başkanı Naif Balandı, TES-İŞ Sendikası Şanlıurfa, Sivas, Adana, Zonguldak, Kayseri, Bursa, Kütahya, Elazığ, Isparta, şube başkanları, VEDAŞ Bölge Müdürü Emrullah Okuducu, VEDAŞ Şirket Müdürü Beytullah Özbayram, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan, Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürü Yunis Şenol, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, çok sayıda davetli ve delegeler katıldı.

"Milli değerler bizim için önemlidir"

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Türk-İş Van İl Temsilcisi ve Tes-İş Sendikası Van Şube Başkanı Naif Balandı, "Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü ve milli değerler bizim için önemlidir. Aziz milletimiz hiçbir zaman kavganın ve bölücülüğün yanında yer almamıştır. 15 Temmuz zaferi bunun bir kanıtıdır. Bizler ülkemizde yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen, hiçbir zaman karamsar olmadık, Ülkemizin yer altı ve yer üstü doğal kaynakları, becerikli ve genç insan gücü bizleri hak ettiğimiz yere getirecektir" dedi.

"Ücretlerden kesilen vergiler adil değil"

Ücretlerden kesilen vergilerin adil olmadığını savunan Balandı, "İşçinin güvencesi olan kıdem tazminatının tartışmaya açılmasını anlamsız buluyoruz. Kıdem tazminatında fon yerine, mevcut sistemde bu haktan herkesin faydalanmasını sağlayacak değişiklikler yapılması gerekmektedir. Örneğin; bir yıldan az çalışanlar da dâhil olmak üzere herhangi bir şekilde kıdem tazminatını alamayanların bu haktan faydalanmalarını sağlayacak değişiklikler yapılabilir. Ancak, çalışanların yıllardır döktüğü alın terinin karşılığı olan kıdemde geri gidiş hiç bir şekilde kabul edilemez. Ücretlerden kesilen vergiler adil değildir. Devletin vergilerle ayakta durduğunun bilincindeyiz ancak işçinin de yılın başında aldığını, yılın sonunda aynı şekilde alması gerekmektedir. Çalışanlar, yılın ilk ayında yüzde 15 vergi öderken, altıncı aya gelindiğinde yüzde 27'lik dilime girmektedirler. Dolayısıyla vergisini peşin ödeyen işçilerin yılın altıncı ayından sonra ücretlerinin düştüğü çok açıktır. Asgari ücretin 1.404 TL olduğu ülkemizde bu ücretle geçinenlerin sayısının 7 milyonu bulduğu, herkesin bu insanların ailesiyle birlikte nasıl geçim sağladıklarını düşünmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"Hayırlara vesile olmasını diliyorum"

Balandı, son olarak şunları söyledi; "Tüm taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi ve 4-C'li arkadaşlarımızın Memur kadrosuna alınması konusunda katkıları bulunan Türk-iş Başkanı Sayın Ergün Atalay TES-İŞ Sendikası Genel Başkanı Sayın Mustafa Şahin ve Hükümet temsilcilerine teşekkürlerimi borç biliyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Genel Kurulda yapılacak değerlendirmeler, ileriye sürülecek olan düşünceler hiç şüphesiz gelecek çalışma döneminde bizlere ışık olacaktır. Sendikacı olarak asıl görevimiz siz enerji işçilerine hizmettir ve üyelerimizin menfaatlerini korumaktır. Akdedilecek olan Olağan Genel Kurulun Ülkemize ve başta TES-İŞ camiası olmak üzere Türk işçi hareketine hayırlar getirmesi dileği ile saygılar sunarım"

"Trump'ın kararını kınıyoruz"

Daha sonra konuşan TES-İŞ Genel Başkanı Mustafa Şahin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına sert tepki göstererek, "Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları hep birlikte görüyoruz. Mevcut sıkıntılar yetmiyormuş gibi yeni bir sıkıntıyla da karşı karşıyayız. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesi yeni bir travma başlattı. Buna ne gerek vardı. Trump, çok mu ileri zekalı? Anlamakta güçlük çekiyorum. Dünyayı içinde bulunduğu sıkıntıları bir kat daha artıracak sıkıntılarla karşı karşıya bıraktı. Bunları kınıyoruz" dedi.

Oynanan oyunlara alet olmayalım"

Türkiye üzerinden oynanan oyunlara alet olmamamız gerektiğini ifade eden Şahin, "Ülkemiz gerçekten stratejik durumundan dolayı gelişmiş ülkeler başta Amerika, Avrupa Birliği Devletleri Türkiye üzerinden her türlü oyunu oynamaya devam ediyor. Biz bu ülkede yaşayanlar olarak diniyle, ırkıyla, mezhebiyle, siyasi görüşüyle birlik olmamız gerekiyor. Bizim birbirimizi kucaklamamız lazım. Bunların oyunlarına alet olmamalıyız. Eğer biz bunların oyunlarına alet olursak sıkıntısını yine biz çekeriz. Birileri öldüğünde elbette bunda muzdarip olmamız lazım. Elbette bunda üzüntü duymamız lazım. Dün aklını kiraya verenler dinimizi, inancımızı suiistimal edip bu ülkede bir terör estirdi ve bunun sonunda 15 Temmuz'u yaşadık. Ne mutlu ki insanlar 15 Temmuz darbe girişimini canı pahasına durdurmasını bildi. Biz böyle bir milletiz. Biz böyle bir devletiz. Onun için bizimle uğraşmasınlar. Bizde bunların bu düşüncelerine alet olmayalım" diye konuştu.

"Taşeronluk sistemini kökünden kaldıralım"

Taşeron işçilerinin kadroya alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Şahin, "Bundan iki yıl öncesinde Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlık döneminde 720 bin kişinin kadroya geçeceği söylemiyle başlayan sürecin sonuna geldik. Bu sürecin buraya gelmesine vesile olan Türk-İş'tir. Bu konuda eylemler yapan, mitingler düzenleyen, sempozyumlar gerçekleştiren kurum Türk-İş'tir. Herkesin kadroya geçeceği söylemi maalesef beklentimize cevap vermemiştir. Henüz nihai sonuca ermemiş olmasına rağmen yaşananları paylaşmak istiyorum. Bu süreçten sonra Hükümet kanadı kendi içerisinde hem Maliye Bakanlığı, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anlamında iki taraflı bir çalışma yürüttüler. Bu çalışmanın partneri olan sendikalar özellikle Türk-İş'in görüş ve düşüncesi alınmadan tek taraflı yapılan çalışmanın sonucu gelinen noktada bu sıkıntıları beraberinde getirdi. Oysa söylenen taşeron meselesine son verilecek, hiçbir aracı kurum ve şirket kalmayacak. Şimdi bakıyoruz kadroya alınanların dahi durumunun ne olacağı noktasında belirsizlikler var. Biz maddeleri takip ediyoruz. İşyeri bütünlüğü esas alınmalı ve asıl işyeri hangi iş kolundaysa diğer yardımcı işlerde aynı iş kolunda olmalıdır. Kanun böyle diyor. Ancak yönetmelikte böyle bir uygulama yok. Yönetmelik mi, yasa mı üstün? Elbette ki yasa üstündür fakat yönetmelik yürürlüktedir. Ben buradan Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza sesleniyorum. Gelin hep birlikte taşeron meselesine son verelim. Gerçekten bu ülkede taşeronluk sistemini kökünden kaldıralım. O kurumda çalışan arkadaşlarımız o kurumun elemanı olsunlar" dedi.

Konuşmaların ardından genel kurul divan oluşturulması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından 136 delegesi bulunan TES İŞ Van Şube Başkanlığı yönetim, denetim ve disiplin kurullarını belirlemek için oy kullanma işlemine geçildi. Delegeler mevcut yönetim kurulu başkanı Naif Balandı'nın hazırladığı tek liste için oy kullandı. Yapılan seçimler sonunda Naif Balandı tekrar başkan seçildi.

Bakmadan Geçme