Balıkçılar, kaçak avcıların mağduru oldu

Türkiye'nin en büyük gölü Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan Van balığını avlayarak geçimlerini sağlayan balıkçılar, bu yıl balığın az olduğunu söylediler.

Dünya'da sadece Van Gölünde yaşayan balığın 3 aylık av yasağı 15 temmuz itibarı ile son buldu. Balıkçılar yasağın sona ermesiyle ağlarını göle bıraktı. Nesli koruma altına alınan ve her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında uçarak üreme göçü yapan yaklaşık 2.5 milyar balığın bu süre içinde avlanması yasaklandı. Bu dönemde yoğun güvenlik önlemlerinin alınmasıyla göldeki balık popülasyonu artarken, balıkçılar yasağın bitmesiyle yeniden göle açıldı. Van Gölü'nün Adır Adası yakınlarında ağlarını göle bırakan balıkçılar, kaçak avcıların mağduru olduklarını ileri sürdüler.

“Van'da balıkçılıktan 14 bin insan faydalanıyor”
Konu ile ilgili bir açıklama yapan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, 15 Temmuz itibariyle av yasağının sona ermesiyle beraber Van Gölü balıkçıları topladıkları ağları, tekrardan göle atarak kış dönemi avcılığına başladıklarını söyledi. Van balığı Van Gölü'n tuzlu ve sodalı sularında yaşamaya alışmış tek balık türü ve bölgedeki 14 bin insanın geçim kaynağı olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, “Bugün Van Gölü'nde yaklaşık 120 tane tekne çalışmakta ve her bir teknede en az 5 ila 10 kişi çalışarak ekmek parasını çıkartmaktadırlar. Bizlerin balık avcılığını sürekli olarak devam ettirebilmemiz için üreme dönemindeki kaçak avcılığı önlememiz lazım. Eğer üreme dönemindeki kaçak avcılığını önleyebilirsek bugün Van Gölü'ndeki çalışan 120 tekne sayısını 250-300'e kadar çıkartmamız mümkündür. Bölge şartlarını göz önüne aldığımız zaman işsizlik sorunun olduğu ve iş alanlarının istihdamının ortaya çıkartılması için büyük çaba harcandığı bir dönemde balıkçılık buradaki birçok insanın geçimini sağlayabilir. Tek şart balığımızı üreme döneminde koruyalım ve kış balıkçılığını profesyonel balıkçılığı teşvik edip ön plana çıkartalım. Bunun için de az önce vurguladığımız gibi en önemli şart kaçak avcılığı önleyerek kış dönemi profesyonel avcılığı ön plana çıkartmamız lazım. Bu noktada iki kesim var. Birisi kaçak avcılık yapan kesim, diğeri ise yasal olarak işini yapan kesim. Eğer bizler kaçak avcılığı önleyemezsek yasal avcılık yapan insanları mağdur ederiz. Çünkü kaçak avcılığın olduğu dönemlerde ister istemez bu işi yasal yapan balıkçılar mağdur oluyor, av verimleri düşüyor. Dolayısıyla kesinlikle ve kesinlikle üreme dönemindeki kaçak avcılığı önlememiz lazım, yoksa yasal olarak bu işi yapanların gelirleri düşüyor, ve bir süre sonra bu işi bırakmak zorunda kalacaklar.

“Geçen yıl 100 metre ağdan 20-25 kilo, bu yıl 10-15 kilo balık çıkıyor”
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, “Geçen yıllarla şu andaki bulunduğumuz seneyi kıyaslamamız gerekirse şöyle bir durum var. Bizler kaçak avcılığın fazla olduğu dönemleri takip eden kış dönemindeki avlanan balıktan üreme dönemi yapılan avcılığın miktarını veyahut yoğunluğunu rahatlıkla tespit edebiliyoruz. 15 Temmuzdan itibaren sürekli olarak takip halindeyiz ve her gün balıkçıların 100 metre ağdan ne kadar balık çıkarttığını tahmin ediyoruz. Üç sene önceki verilerle bugün elde edilen verileri kıyasladığımız zaman 3 sene önce ortalama 100 metre ağdan 20-25 kilo balık çıkartırken bu rakam bugün 10-15 kilogram ortalamalarına düşmüş” dedi.

“Yeni valimizin Trabzonlu olması balıkçılık adına bir şans”
Yeni valinin Van için bir şans olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, “Bildiğiniz gibi yıllardır Van'a çok değerli velilerimiz geldi gitti fakat gelen velilerimizden direk limanlara gelip Van Gölü'nün Van Gölü balıkçılarının sorunlarını dinleyen biri valimiz olmadı. Bu noktada bildiğiniz gibi yeni valimiz atandı ve Valimiz Karadenizli, Trabzonlu. Balığa balıkçılığa yakın birisi bunu bir fırsat olarak Van adına Van Gölü balıkçıları adına değerlendiriyoruz ve yeni valimizin Van Gölü'nde balıkçılık yapan balıkçılarla daha yakından ilgilenmesini umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yılki avcılığın geçen senelerle kıyaslandığı zaman biraz azalmanın olduğunu ifade eden balıkçı Hakan Çıkla, “Senelerdir biz yasal bir şekilde balıkçılık yapıyoruz. Üreme dönemindeki kaçak avcılık bizim bu zamandaki av sezonumuzda olumsuz yöndeki etkisini görüyoruz. Bu yılı geçen seneyle kıyasladığımızda yüz metrelik ağ attığımızda yaklaşık 25-30 kilo balık alıyorduk, bu sene bu rakamlar 15-20 kilo civarına kadar düştü. Biz yetkililerden şunu istiyoruz. Van Gölü balığına biraz daha ilgi gösterilmesini istiyoruz. Özellikle avlanmanın yasak olduğu dönemde kaçak avcılık yapan insanlar çok oluyor. Bu sene diğer senelere göre kaçak miktarı arttı. Kaçak avcılıkla mücadelelerini birazda artırmaları gerek” dedi.iha

Bakmadan Geçme