Başkan Yardımcısı Cemil Komi: Kredi taleplerimize engel çıkartılıyor

Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Komi, 'Çok zor imkanlarla halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz' dedi. 

Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre Edremit Belediye Başkanı Rabia Başak Koç ve yardımcısı Cemil Komi basın mensuplarıyla bir araya gelerek 6 aylık çalışmalarını anlattı. Seçime bir ay kala önceki yönetimin belediye adına 50 milyon lira kredi çektiğini ifade eden Komi, “Kredinin geri ödeme tutarı faiziyle birlikte 104 milyon lira, ayrıca güncel faiz olduğu için sürekli faizi artıyor. Bu borçları biz ödüyoruz. Bu paraların nereye gittiğini biliyoruz. Sayıştay'a paraların nereye harcandığı yönünde hesapları incelemesi için müfettiş görevlendirmesini istedik maalesef talebimiz olumlu karşılanmadı” diye konuştu.

EDREMİT BELEDİYESİ'NİN 6 AYLIK ÇALIŞMALARI

Toplantıda belediyenin 6 aylık çalışmalarının anlatıldığı sinevizyon gösterisinde, “Belediyeyi 302 milyon 148 bin 394 lira 45 kuruş borçla devraldık. Bu zorlu süreçte personel giderleri 52 milyon 685 bin 204 lira 3 kuruş, personel A.Ş. giderleri 117 milyon 689 bin 152 lira 38 kuruş, SGK giderleri 14 milyon 612 bin 675 lira 97 kuruş, mal ve hizmet alımı 63 milyon 534 bin 568 lira 48 kuruş, faiz giderleri 16 milyon 1421 lira 19 kuruş, cari transferler 999 bin 338 lira 9 kuruş, sermaye giderleri 1 milyon 215 bin 993 lira, sermaye transferleri 1 milyon 70 bin 428 lira 5 kuruştur. Ödemelere rağmen halkımızın iyi hizmet alabilmesi için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. İlçemizde 5 bin 720 km yeni yol açma çalışması gerçekleştirdik. 9 mahallemizde 55 bin m2 parke taşı döşeme çalışması yaptık. İlçe genelinde 826 metre drenaj çalışması hayata geçirdik. 830 metre stabilize yol bakım onarım çalışması gerçekleştirdik. Edremit ilçemize yeni yollar kazandırarak ulaşım ağını genişlettik. Tüm mahallelerimizde asfalt yama ve parke taşı çalışması yaptık.

“TÜM VATANDAŞLARIMIZA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Seralarımızda 160 bin adet sebze fidesi yetiştirerek halkımıza dağıttık. Seralarımızda 40 bin adet mevsimlik çiçek, 5 bin adet saksılı bitki, 20 bin adet tıbbi aromatik bitki, 10 ton sebze üretimi gerçekleştirdik. Bunların tümünün dağıtımı halkımızdan gelen talepler doğrultusunda yapıldı. Mahallelerimizde trafiğe engel olan ağaçların budama işlemleri yapıldı. Kuruyan ağaçların yerine yeni fidanlar dikildi. Yüzlerce meyve ve çam fidanı çiftçilerimize dağıtıldı. İlçedeki park ve bahçelerimizde bakım onarım çalışması gerçekleştirdik. İlçe temizliğine büyük önem vererek başta turistlerin yoğun kullandığı alanlar olmak üzere ilçe genelinde temizlik çalışması yaparak temizlik kampanyaları düzenledik. Çöp konteynerleri tamir edilerek yıkanıp dezenfekte edildi. Kırsal mahallelerde ve ilçe genelinde hafriyat ve molozlar tahliye edildi. Pazar yerleri ve sokaklar düzenli olarak yıkandı. Ahırlara yönelik denetimlerimiz aralıksız devam etti. Kırsal ve merkez mahallelerimizde ilaçlama çalışması yaptık. Sokak hayvanlarına yönelik bakım ve beslenme çalışmaları gerçekleştirildi. Yaralı hayvanlar tedavi edilerek sağlıklarına kavuşturuldu. Atık getirme merkezi için 3 pilot bölge seçilerek atık toplama aracımızı hizmete sunduk. Mahallelerimizde sıfır atık noktaları oluşturuldu. Atığını getir hediyeni götür kampanyasıyla vatandaşlarımızın atıklarını alarak yerine hediye verdik. Edremit Kart projesiyle atıklarını getiren vatandaşlarımıza atıklara karşı para puan yüklemeye başladık. İsrafın önlenmesi, geri dönüşümün önemi ve ülke ekonomisine kazandırılması için okullarda sıfır atık eğitimi verdik. 97 ruhsatlı yapı için proje kontrolü gerçekleştirilerek çocuklara yönelik sosyal etkinlikler düzenledik. Kanuna aykırı 38 yapı ruhsatı iptal edildi. Son 6 ayda 245 yeni yapı ruhsatı, 1045 adet numarataj, 205 adet resmi imar durumu belgesi verilerek, 55 adet ifraz işlemi gerçekleştirildi. Yaklaşık 50 hektar alanda 18. madde uygulaması yapıldı.

“HİZMETLERİMİZ DEVAM EDECEK”

Yapılan bu işlemler sırasında ilçemizin yeşil ve sürdürülebilir kimliğinin korunmasına özen gösterilmiştir. Edremit Kent Meydanında YKS tercih standı kurarak öğrencilerimize yardımcı olduk. Edremit Kent Meydanında konserler düzenledik. Kadın Politikaları Müdürlüğümüzü 8 yıl aradan sonra yeniden hizmete açtık. Kadına yönelik şiddet'le mücadele birimimiz yeniden başvuruları almaya başladı. Kadınlara yönelik özel kurslar veriyoruz. Bebek emzirme ve bakım odasını hizmete açtık. Kadın girişimcilere ücretsiz yer tahsisi yapılarak kadın istihdamını arttırmak için belediyemize bağlı işletmelerde kadın istihdamı sağlıyoruz. 2024-2029 yılları için stratejik plan hazırladık. Belediye başkanımız halkımızla bir araya gelerek talepleri dinliyor. Taziye evleri ve mezarlıkların bakım ve onarım çalışmalarını titizlikle sürdürüyoruz. Taziye evlerine malzeme desteğinde bulunuyoruz. Toplu satış alanlarında düzenli denetimler yapıyoruz. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler toplanarak imha edilmiştir. Seyyar satıcılara yönelik denetimlerimizi sürdürüyoruz. Semt pazarlarımızda rutin olarak denetimlerimizi yaparak hijyenik alanların oluşmasına olanak sağlıyoruz. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmayan işyerleri uyarıldı. BESYO kurslarıyla gençlerimize birçok spor dalında kurslar veriyoruz. İki boksörümüz uluslararası yarışmalara katılmaya hak kazandı. Atletizmde 4 sporcumuz Milli Takıma seçildi. İlçemizde 7 noktada ücretsiz internet hizmeti veriyoruz. Bundan sonraki süreçte de hizmetlerimiz kesintisiz devam edecek.

“BORÇLARDAN DOLAYI CİDDİ MAĞDURİYET YAŞIYORUZ”

Başkan Yardımcısı Cemil Komi, “Çok zor imkanlarla halkımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. 14 belediye arasında en çok tahrip edilen, en çok borçlandırılan belediyelerden biri Edremit Belediyesi'dir. Edremit'in farklı bir özelliği var. Edremit dendiği zaman refah seviyesi yüksek bir ilçe olarak öne çıkıyor ama maalesef diğer yandan baktığımız zaman Van'ın en yoksul 5 mahallesi Süphan, Eminpaşa, Şabaniye, Selahaddin Eyyubi, Kurubaş mahalleleri Edremit sınırları içinde yer alıyor. Edremit'in böyle kozmopolit bir yapısı da var. Belediyeyi ilk devraldığımızda personel maaşlarını ödeyemeyecek durumdaydık. O dönem personel maaşlarının yarısını ödeyebildik. Bazı kısıtlamalarla, bazı tasarruf tedbirleriyle belli bir noktaya geldik. Şu an personel maaşları çok şükür ödeniyor. O konuda hiçbir sıkıntımız yok. Bizim için asıl sorun ayrımcılıktır. Belediyeler devletin vatandaşa hizmet sağlayacağı bir kurumdur ancak gelin görün ki partimizde olan belediyelere her türlü zorluk, sıkıntı ve ayrımcılık yapılıyor. ESEM projeleri DEM Parti geldiği zaman bitecek dendi biz devam ettirdik ama geldiğimiz noktada ESEM projelerinde bize destek sunan kurumlar desteğini çekmesinden dolayı öğrencilerimiz ciddi mağduriyet yaşıyor. Biz defalarca resmi yazı yazmamıza rağmen tarafımıza cevap verilmedi. İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önümüze engeller koydu. Bir diğer konu engelli vatandaşlarımızın eğitim gördüğü, toplumsal hayata katılmaları, yaşamlarını kolaylaştırmak için hizmet veren engelsiz yaşam merkezlerine tahsis edilen araçlar geri çekildi. İlçe merkezindeki taş yapı belediyemize ait olmasına rağmen baskıyla elimizden alındı. Son dönemde kamuoyunda çok tartışılan belediyelere ait vergi ve SGK borçlarının tahsili bizleri çok zorluyor. Hepsi bizim dönemimize denk geldi. Seçime bir ay kala önceki yönetim tarafından belediye adına 50 milyon lira kredi çekilmiş, kredinin geri ödeme tutarı faiziyle birlikte 104 milyon lira, ayrıca güncel faiz olduğu için sürekli artıyor. Bu borçları biz ödüyoruz. Bu paraların nereye gittiğini biliyoruz. Sayıştay'a paraların nereye harcandığı, hesapların incelemesi için müfettiş görevlendirmesini istedik fakat talebimiz olumlu karşılanmadı. Kredi çekmek için özel bankalarla görüştük, İller Bankası'ndan teminat mektubu almamız gerektiğini ifade ettiler ne yazık ki İller Bankası muhalefet partisi belediyelere teminat mektubu vermiyor. Van'daki belediyelerin hiçbiri teminat mektubu alamıyor. Biz kendi imkanlarımızla bütçe oluşturmaya çalışıyoruz. Finansman sıkıntılarımızı atlatmak için uzman ekiplerle çalışacağız” dedi.

“ŞAMRAN KANALINI YENİDEN SUYLA BULUŞTURDUK”

Komi açıklamasının devamında, “Van'da ranta dayalı yerlerin başında Edremit geliyor. Bunlardan biri Şamran Kanalı'na su verilmemesidir. Daha önce DSİ ile yapılan protokolle Şamran Kanalına su verilmeyip, hidro elektrik santraline su verilmesi yönünde karar alınmış, biz göreve gelir gelmez buna son verdik. Şamran Kanalını yeniden suyla buluşturduk. Bize göre en doğru alınan kararlardan biri budur. 100-150 yıllık astik elma ağaçlarını suya kavuşturmamız kadar değerli bir şey olamazdı. Biz Edremit'te ekolojiyi yeşilliği korumak zorundayız. Bakın zaten her tarafımız betonlaştırıldı. En azından mevcut yeşilliğimizi koruyup yeni yeşil alanlar kazandırmak için çaba harcamalıyız. Bu sadece benim değil herkesin sorumluluğundadır. Gelecek nesillere yeşil alanlar bırakmak zorundayız. Edremit gibi tarihi doğal güzellikleri olan bir ilçeyi kimsenin betona boğmasına izin vermeyeceğiz. Yapılan yanlışlar, eksiklikler için basın her zaman haklı özeleştirisini yapmalı. Biz eleştirilere her zaman açığız” ifadelerini kullandı.

“İLLER BANKASI ÖNÜMÜZDEKİ ENGELLERİ KALDIRSA BİR BUÇUK YILDA TOPARLARIZ”

İller Bankası'nın kredi verme konusunda kendilerine yardımcı olmasını isteyen Komi, “Şu an belediyemizin 303 milyon lira borcu bulunmaktadır. Piyasaya yaklaşık 48 milyon borcumuz var. Borçların büyük bir bölümü bankalara ait. Bankalar borçlarını otomatik olarak tahsil ediyor. Bugüne kadar banka taksitleri, SGK ve vergi borçlarını ödedik. Göreve yeni geldiğimizde kasamıza 18 milyon lira girmesi gerekirken kesilen borçlardan dolayı bize 6 milyon lira gönderildi. 12 milyon lira kesinti yapıldı. O ay sadece işçi maaşları 28 milyon lira tutuyordu. Arada 22 milyon lira açık vardı. Bakın o dönem çalışanların maaşını ödeyecek durumumuz yoktu. Hükümet yılın belli ayında belediyelere biraz daha fazla bütçe gönderir. O dönem bize 38 milyon lira daha geldi. Bizim de öz kaynaklar dediğimiz özellikle ruhsatlandırma ve ifraz satışlarımızdan elde ettiğimiz parayla aradaki açığımızı kapattık. Şu an çalışanlarımızın maaşlarını ödeyebiliyoruz ama piyasaya olan borcu ödemekte ve projelerimizi hayata geçirmekte finansman olarak sıkıntı yaşıyoruz. Biz şu an bu sorunu çözmek için kredi çekmek istiyoruz ama İller Bankası bize kredi imkanı sunmuyor. Bize sürekli engel çıkarıyor. İller Bankası önümüzdeki engelleri kaldırırsa bir buçuk yılda toparlarız” diye konuştu.

“KURUMLAR VAN İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPMALI”

Komi, “Van Gölü'nün korunması amacıyla belediyelerin katılımıyla yapılan Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı Değerlendirme Toplantılarına partimize bağlı belediyeler davet edilmiyor. Van Gölü siyaset üstü mirastır. Herkesi ilgilendiren, herkesin bu konuda hassasiyet göstermesi gereken bir konudur ama Van Gölü'nün korunması amacıyla yapılan toplantıya belediyelerin davet edilmemesi yanlıştır. Van Büyükşehir Belediyesi'nin o toplantıda 13 ilçeyi temsilen olması gerekiyordu ama maalesef davet edilmedi. Bu da kurumlar arası kopukluğu gösteriyor. Kurumların birbirini tanımadığını gösteriyor. Van'ın menfaati için yapılan işlerde birlikte ve ortak hareket ederek sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Satışı yapılan arsalarla ilgili açıklama yapan Edremit Belediye Başkanı Rabia Başak Koç, “Cemil Komi ile birlikte 5 yıl boyunca meclis üyeliği görevini yürüttüm. Biz o dönemlerde belediyenin arsa satışına karşıydık. Meclise gelen tüm arsa satışlarını reddediyorduk. Göreve geldikten sonra iki ay boyunca maddi olarak ciddi sıkıntılar yaşadık. Personel maaşlarını ödemekte güçlük çektik. Maaşını ödeyemediğimiz personeller sahaya çıkmıyordu. Her gün alacaklılar belediyenin kapısına dayanıyordu. Belediyenin borcu, görevi devraldıktan sonar her gün artıyordu. İnsanlar gelip borcunu istiyordu. Seçim gününe kadar lokanta, alışveriş merkezlerinde yapılan harcamaların faturası tarafımıza gönderildi. Ankara'ya gidip İller Bankası'ndan kredi çekmek istediğimi söyledim ama kimse yardımcı olmadı. Kimin kapısını çaldıysak kapıyı yüzümüze kapattılar. Bu zor süreci atlatmak için bizde mecburen belediye olarak arsa satmak zorunda kaldık ama sattığımız arsalar örneğin bir vatandaşın evinin yanında belediyenin arsası vardı. O arsaya belediye olarak ne yeşil alan yapılabilir ne de başka bir şey, o arsayı sattık. Diğer sattığımız arsalarda bunun gibidir. Biz kalkıp yeşil alan olacak, devasa arsa . Aslında biz göreve gelirken enkaz devralacağımızı düşünüyorduk ama bu kadar büyük bir enkaz devralacağımızı bilmiyorduk. Belediye hesaplarına defalarca kez bloke, icra konuldu. Biz bu sorunları aşmak için elimizden gelen gayreti sarf ettik” dedi.

Bakmadan Geçme