BEKİR KAYA TUTUKLANDI

Van'da, önceki gün PKK'nın şehir yapılanması olan KCK'ya yönelik operasyonda, Özalp ve Edremit ilçe belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 7 kişi daha adliyeye çıkarıldı.
Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nce PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen operasyonda; Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, BDP İl Başkanı Mihriban Şah, BDP Van eski İl Başkanı Avukat Cüneyt Caniş, Başkale eski Belediye Başkanı ve Bekir Kaya'nın danışmanı İhsan Güler ve bazı partililer gözaltına alınmıştı. Sorguları tamamlanan ve adliyeye çıkarılan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Van eski İl Başkanı Avukat Cüneyt Caniş ve Başkale eski Belediye Başkanı ve Bekir Kaya'nın danışmanı İhsan Güler tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ile Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik savcılıkta, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, BDP İl Başkanı Mihriban Şah da mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Öte yandan sorguları tamamlanan ve sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz ve Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ile birlikte 7 zanlı, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra aynı güvenlik önlemleri altında adliyeye çıkarıldı.
Tutuklananlar Van F Tipi Cezaevi'ne gönderildi
PKK'nın şehir yapılanması olan KCK'ya yönelik düzenlene operasyonda aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile birlikte eski Van BDP İl Başkanı Avukat Cünety Caniş ile eski Başkale Belediye Başkanı ve Bekir Kaya'nın danışmanı İhsan Güler tutuklandı.
Özel Yetkili Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğince terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen operasyon kapsamında; Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, BDP İl Eş Başkanı Mihriban Şah, eski Van BDP İl Başkanı Avukat Cünety Caniş, eski Başkale Belediye Başkanı ve Bekir Kaya'nın danışmanı İhsan Güler ve bazı partililer gözaltına alınmıştı. Van Emniyet Müdürlüğü'ne götürülüp sorguları tamamlanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ve eski Van BDP İl Başkanı Avukat Cünety Caniş ve eski Başkale Belediye Başkanı ve Bekir Kaya'nın danışmanı İhsan Güler dün sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçiridikten sora adliyeye çıkarılmışlardı. Yaklaşık 9 saat süren savcılık sorgusunda Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, BDP İl Başkanı Mihriban Şah, eski Van BDP İl Başkanı Avukat Cünety Caniş ve eski Başkale Belediye Başkanı ve Bekir Kaya'nın danışmanı İhsan Güler tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilirken, Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ise savcılıktan serbest kaldı. Yaklaşı 8 saat süren mahkeme sonucu Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, eski Van BDP İl Başkanı Avukat Cünety Caniş ve eski Başkale Belediye Başkanı ve Bekir Kaya'nın danışmanı İhsan Güler tutuklanırken, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ile BDP İl Başkanı Mihriban Şah tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Mahkeme sonrası polis, olası olaylara karşı güvenliği üst seviyeye çıkarırken, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, eski Van BDP İl Başkanı Avukat Cünety Caniş ve eski Başkale Belediye Başkanı ve Bekir Kaya'nın danışmanı İhsan Güler sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma hastanesine getirildi. Aynı güvenlik önlemleri altında zanlılar F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.
Öte yandan, operasyon sırsında gözaltına alınan ve adliyeye tek çıkartılan Muradiye İlçesi BDP'li Belediye Başkanı İzzet Çelik, emniyetteki sorgusunun ardından önceki gün gece nöbetçi mahkemeye çıkarılmış, kalp rahatsızlığı olduğundan dolayı çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Muhtarlardan destek
Van'da BDP'li belediye başkanlarına yönelik gerçekleştirilen operasyonlar sonrası başlatılan oturma eylemine bazı muhtarlar da destek verdi.
Bir basın toplantısı düzenleyen mahalle muhtarları, belediye binası önünde kadar yürüyerek yapılan oturma eylemine destek vereceklerini söylediler. Van Mahalle Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Turgut Külay, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, gözaltıları kaygı ile izlediklerini belirtti. Külay, 'Bu günlerde Türkiye'de barış kardeşlik ve Kürt sorunu çözümü konusunda ülkede bir araya gelinip çözüm üretmeye çalışırken, ne yazık ki ne zaman çözüm için söz edilirken, birileri bozmaya çalışıyor. İlimizde belediye başkanları gözaltına alınmasını bizler kaygıyla izliyoruz. Yeni bir felaketin çıkmış Van'ın bir çok sorunu varken, çözülmesi konusunda bu tutuklamaların ilimize ve halkımıza zarardan bir şey kazandırmaz. Bizler Van merkez mahalleleri muhtarları olarak bu gidişata baktığımızda depremden yeni çıkmış ilimizin çözümünden çok çözümsüze yol alacağı sinyalini vermekte, bu nedenle belediye başkanlarının serbest bırakmalarını istiyoruz. Van altyapı ve üstyapının tamamlanması için öncelikle ilimizde barışa, huzura ve kardeşliğe yönelik adımlar atılmalı ve bunun devamında ise ülke genelinde kalıcı bir barışa vesile olacağı düşünüyoruz. Biz 34 mahalle muhtarı destek amacıyla belediye önüne yürüyeceğiz' dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Külay, 'Kentte içme suyunun kesilmesi su patlaklarına bağlı olduğunu belirtti. Temizlik ise mutlaka yapılmalıdır. Ama netice itibariyle temizlik işlerine bağlı personeller haklı olarak taleplerini o şekil dile getiriyorlar' şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Van'da çöpler toplandı
Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve 5 belediye başkanının gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla toplanmayan, sokakları çöp yığınına çeviren, biriken çöpler, önceki geceden itibaren alınmaya başlandı.
Çöpler 3 gün boyunca kenttin ana caddeleri başta olmak üzere mahallelerde çöpler protesto amacıyla toplanmıyordu. Adeta çöp yığınına dönen kentte önceki geceden itibaren temizlik işçileri aldıkları kararla tekrar çöpleri toplamaya başladılar. Temizlik işçilerine belediye başkan yardımları ve belediye yöneticileri ve bir grup bayan da, Cumhuriyet Caddesi'nde temizlik işçilerine destek vererek sembolik temizlik yaptı. vanhaber,haberlervan,kaya,caniş,kck,tutuklanma,eylem

Bakmadan Geçme