BEKLENEN TEMEL ATILIYOR

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Sınır Kapısının temelini 15 Haziran'da atacaklarını vurguladı. Takva, çalışmaların 15 ayda biteceğini belirtti.

Rıdvan Can

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi'nin çabaları sonuç verdi. Van TSO Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Gümrüğü projesinin temelinin 15 Haziran'da atılacağını, projeyle ilgili bilgileri basınla paylaştı. Takva, Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Fatih Çifçi'nin Kapıköy Projesinin tamamlandığını ve Vanlılara müjde vermesini istediğini söyledi.

Van TSO Başkanı Necdet Takva'ya sınır kapısıyla ilgili bir kitapçık veren Çiftçi, bu kitapçığı basın mensuplarına sunmasını istedi. Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Salonunda gazetecilerle bir araya gelen Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van için önemli olan bu projeyi gerçekleştiren Bakan yardımcısı Fatih Çiftçi'ye teşekkür ederek, bu önemli ve güzel projelerle Van'ın kaderinin değişeceğini belirtti.

Van TSO Başkanı Necdet Takva ve yönetiminin uzun zamandır özellikle sınır ticareti ile ilgili yapmış olduğu çalışmaları ve girişimleri sonuç vermeye başladı. Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi ile yaptığı görüşmenin detayları konusunda projeleri gazetemizle paylaşan TSO Başkanı Necdet Takva, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi'nın Van için çok önemli olduğunu söyledi.

KAPIKÖY VAN'IN CAN DAMARIDIR

Kapıköy Sınır Kapısının Van için çok önemli olduğunu anlatan Takva, 'TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız ve genel sekreterle Ankara'da görüştük. Kendileri başından beri Kapıköyü öteliyor. Aslında bundan zarar ederiz, şimdi yapmayalım. İran tarafında sorun var, yol yapılmamış, biz bunu yaparsak elimizde kalır. Bizde Fatih Çiftçi'ye oranın kar edeceğini taahhüt ediyoruz dedik. İmkânlarımız neyse Van TSO olarak bu kapının Çıldır Aktaş Kapısı'ndan ve birçok kapıdan daha çok işleyeceğini, zarar etmeyeceğini garanti ediyoruz, zararlarına biz ortağız dedik. Gümrük Turizm Anonim Şirketi yüzde 60'ı TOBB'un, diğer yüzde 40'ıda Türkiye'deki odalarındır. 10 bin hissede Van TSO'nundur. Biz onlarla 2-3 yıl içinde o kadar çok kavga ettik ki, genel kurullarda birbirimizi parçaladık. İşte hep yapacağız, edeceğiz dediler. Şimdi bakanlık TOBB'a demiş ki, biz size halkalıyı veriyoruz, halkalı çok kar eder ama 4 tane kapıyı da buna bağlı yapacaksınız. İşte biri Kapıköy, biri Çıldır Aktaş, biri Cilvegözü, biri de Esendere'dir. Bu 3'ü yapıldı ama Kapıköy hala yapılmadı' dedi.

15 HAZİRAN'DA TEMEL ATILACAK

Van TSO Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Sınır Kapısı Projesinin temelinin 15 Haziran'da atılacağını vurgulayarak, 'Kapıköy Sınır Kapısını da bunlar sürekli öteliyor. Aslında bitmiş olması gerekirdi. Fatih bey bu konuda çok büyük emek sarf etti ve işi bitirdi. Fatih bey dedi ki, Bunu asla öteleyemezsiniz. Nihayetinde bir protokol yapmışsınız, sözleşme yapmışsınız ve bu kapıyı da halkalıya bağlı olarak yapacaksınız, yapmıyorsanız, başka bir niyetiniz varsa biz o sözleşmeyi feshedelim. Rıfat beyde yapacaklarını dile getirdiler. Projemizi hazırlayıp kendilerine sunduk. İnşallah 15 Haziran'da temel atma töreni olacak. 15 ay içinde de bitecek. Fatih beyin bakan yardımcısı olması Van'a çok şey kazandıracak. Basınında bunu sahiplenmesi gerekir. Fatih Çiftçi Van için çok büyük bir şanstır. Kapıköy Sınır Kapısı Van'ın can damarıdır. İşte 2 ay kapalı kaldı. Hepimiz hasta olduk. Memleket nefes alamaz duruma geldi. Kapıköy tamamlandıktan sonra enerjimizi Gelincik Sınır Kapısı için harcayacağız. Bakın biz Kapıköyü o kadar çok konuştuk ki, sonra bir şeyler yapılmaya başlandı. Ben Van'ın geleceğini İran ile olan ilişkilerde görüyorum' ifadelerini kullandı.

İRAN VAN'DA BANKA AÇIYOR

İran'ın tek bankası olan Millet Bankasının Van'da şube açacağının altını çizen Takva, 'Biz her zaman dedik ki, biz bu kapıyı yaparsak, bu Hoy yolu başlar ve biz geçen gün İran'a gittiğimizde fotoğrafladık. Bu yıl 16 kilometre bitmezse bile 10 kilometresi çok rahat biter ve binanın temeli atıldığı gün eminim o yol bitecek. Yani sen bir şey yapmaya başladığın andan itibaren karşı tarafta bu sefer iyi bir çalışma yürütüyor. Yapmak zorunda kalıyor. Çünkü kendi vatandaşına ne hesap verecek. Şimdi biz oraya bir şeyler yaptığımız zaman İranlı vatandaş gelip görecek. Türkiye'nin yaptığı yatırımı görecek ve dönüp kendi ülkesine hesap soracak. Hiçbir ülke bunu riske edemez. Biz ne yaparsak, İran'da onu yapar. Biz en iyisini yapalım. İran asla bunun altında kalmaz. İran diyor ki, ben Türkiye'den daha güçlüyüm. Türkiye'de diyor ki, ben iki tane İran ederim. Yap o zaman, herkeste görsün. İran Millet Bankasının genel müdürüyle görüştüm. Kendileri Van'da şube açmak istiyor. Bunların Türkiye'de 3 tane şubesi var. İstanbul, Ankara ve İzmir'de, bir şubede Van'da açmak istiyorlar. Bende Vali beyle konuyu görüştüm. Kendisi de çok sevindi' şeklinde konuştu.

VAN'A LOJİSTİK MERKEZİ KAZANDIRILACAK

Van TSO Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Projesinden sonra, Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Fatih Çifçi'nin Van'a çok modern bir lojistik merkezi kazandıracağını ifade ederek, 'Fatih Çiftçi bundan sonraki hedefinin Van lojistik merkezi kazandıracağını anlattı. Şu anda biz bunu tamamladık. 15 ay içinde biz bu kapıyı açacağız ama bundan sonraki hedefinin Van'a çok modern bir lojistik merkezi kazandırmak olduğunu söyledi. Bununla ilgili bir yıl önce biz OSB ile bir çalışma yaptık. Van eski Valisi Aydın Nezih Doğan Bey döneminde ulaştırma bakanlığının temsilcileri geldiler ve demir yolunun geçtiği bölgede arazinin yüzde 80'i hazineye ait olan yere bir lojistik köy kazandırılacak. Oradan da OSB'ye bir hat döşenip, OSB'deki o üretimin demir yoluyla ulaştırılmasını sağlamak, hatta o zaman OSB'nin çok cimri davrandığını söylediler. Orada bir alan olmasına rağmen o alanın tahsisinde kısıtlı durduklarını söylediler' dedi.

GELİNCİK SINIR KAPISINI İÇİNDE ÇABA SARF EDECEĞİZ

Van TSO Başkanı Necdet Takva Kapıköy Sınır Kapısından sonra Başkale'de bulunan Gelincik Sınır Kapısı içinde çaba sarf edeceklerini belirterek, 'Zaman zaman Gelincik Sınır Kapısını da konuşursak, inanıyorum ki, o sorunda çözülecek. İnsanların biraz oraya yoğunlaşmasını sağlarsak, Van için çok iyi olur. İran'da da çok ciddi bir rekabet var. Mesela Urmiye asla orasını istemiyor. Tebriz'in umurunda değil, onun tuzu hem Şanlıurfa, hem de serbest bölgeden gidiyor. Hoy kalmış ortada ve hiçbir şeyin farkında değil. Daha Van'a gelmemiş, böyle mi esnafını, tüccarını koruyacaksın. Kendisi bu söylemlerim karşısında sadece gülüyor. Hoy daha yeni yeni işin farkında ama Salmas'ta çok zeki bir belediye başkanı var, çok bilge bir kaymakam var ve çok istekli bir esnaf kesimi var. Kendileri şuan Başkale'deki Gelincik Sınır Kapısındaki sorunun çözülmesi için çaba sarf ediyor' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme