Belediye Vatoş projelerinden birini hayata geçirdi
Bu yıl içerisinde, Van Organize Tarım İşletmelerinin (VOTAŞ) 60 hissesinden 54'ünün alan Van Büyükşehir Belediyesi, bu alanda tarımsal üretimin temellerini attı. Toplam 4 bin dönüm arazinin olduğu VOTAŞ'ta bu yıl içerisinde 3 bin dönüme arpa, 200 dönüme mısır, 50 dönüm patates, diğer kalan alanlarda ise meyvecilik projeleri hayata geçirildi. VOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, yaptıkları hasat sonrası elde ettikleri verimin bölgede örnek olabilecek bir düzeyde olduğunu belirterek, VOTAŞ'ın bölgenin ekonomik katma değeri için örnek olabilecek bir alan haline geldiğini söyledi.
'Büyükşehir' statüsü aldıktan sonra kentte tarımsal çalışmalarda önemli ilklere imza atan Van Büyükşehir Belediyesi, yıl içerisinde kırsal alanlarda hayvansal, tarımsal ve bitkisel üretim çalışmalarında örnek projeler ortaya koydu. Özellikle alternatif ürün yetiştiriciliği ile kentte bulanan çiftçilere model yaratan Van Büyükşehir Belediyesi, kırsal alanlarda çalışmalarını daha da arttırarak devam ediyor. Bölgeye has tohum üretilmesi çalışmalarını da yapan Van Büyükşehir Belediyesi, bu yıl içerisinde birçok ürünü deneme amaçlı ekerek, elde ettiği verime göre yeni bir tarımsal politika da belirleyecek. 'Sarımsak Projesi, 'Nohut Ekimi Projesi' gibi önemli birçok proje ile çiftçilere hem alternatif ürün deseni sunan belediye, bunların yanı sıra yine kent merkezinde kurduğu seralar, meyvelik alanların geliştirilmesi, arıcılık gibi birçok projeyi de hayata geçirerek önemli kırsal üretim modeli yarattı. Bu çalışmaların en iyi örneklerinden biri VOTAŞ'ta yapılan tarımsal üretimler oldu. Bu yıl içerisinde Van Organize Tarım İşletmelerinin (VOTAŞ) 60 hissesinden 54'ünün alan Büyükşehir Belediyesi, yıllardır neredeyse işlenmeyen 4 bin dönüm araziyi yıl içerisinde bölgenin en verimli tarım alanı haline dönüştürdü. Sezon başında yönetim kurulunu oluşturulan ve fizibilite çalışmalarına başlanan VOTAŞ'ta, deneme amaçlı tüm tarım alanlarına ekimler yapıldı. Büyük emeklerle boy veren tarımsal ürünlerin büyük bir bölümünün hasadı tamamlanırken, ekilen birçok ürünün ise önümüzdeki süreçte hasadı yapılacak. Şuana kadar alınan hasatlarda bölgenin tohumluk ihtiyacının da karşılanacağı ifade edilirken, projelerde uygulanan yöntemlerin de bölgeye model olması bekleniyor.
Cengiz: Bölgede var olan mevcut tarımsal üretimin çok daha üzerine çıktık
Yapılan çalışmaları değerlendiren Van Organize Tarım İşletmelerinin (VOTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, bu projenin Van Büyükşehir Belediyesi'nin büyük ortaklığı ile başladığını ve 8 aydır bu projenin yürütüldüğü söyledi. Bölge halkının en temel ekonomik gelirinin tarımsal ürünler olduğunu düşünerek, burada hem bir laboratuar hem de sürdürülebilir bir ekonomik modelin nasıl olabileceğini gerçekleştirmek istediklerini aktaran Cengiz, 'Biz burada çalışmalara başlarken, burada yapılacak çalışmaların belediye ile yürütülemeyeceğini, belediyenin bu çalışmanın üstesinden gelemeyeceğini söylemişlerdi. Biz sonuç aldıktan ve yaptığımız çalışmalar üzerine konuşmak istedik. Bu alanda yaptığımız üretim ve çalışmalarla bölgede var olan mevcut tarımsal üretimin çok daha üzerine çıktık. Proje kapsamında 3 bin dönüm arpadan, bin ton arpa elde ettik. Biz bunun 200 tonunu bölgenin şartlarına uygun olması ve iyi verim alınması nedeniyle tohumluk olarak bölge çiftçilerimizle paylaşacağız. Mısır için de önemli bir gelişme kaydettik. Birçok mısır tohumunu bu yıl ektik ve sonuçları açısından çok önemli bir verim elde edeceğimizi düşünüyoruz. Patates üretiminde de şuan itibariyle bir sıkıntımız yok ve yüksek bir verim elde edeceğimizi düşünüyoruz' dedi.
'VOTAŞ, bölgenin ekonomik katma değeri için örnek olabilecek bir alan haline geliyor'
Şuan itibariyle VOTAŞ alanında uyguladıkları hiçbir projede başarısızlık yaşamadıklarını aktaran Cengiz, 'Burasının bölgenin ekonomik katma değeri için örnek olabilecek bir alan haline geleceğini düşünüyoruz. Sürdürülebilir tarımsal ve hayvansal üretimin en iyi örneklerinden birini burada hayata geçireceğimizi düşünüyoruz. Biz, kısa bir süre sonra hayvansal üretime de geçeceğiz. Amacımız hem küçükbaş, hem de büyükbaş hayvanları burada beslemek ve bölge çiftçimizin damızlık hayvan ihtiyacını buradan karşılamaktır. Biz gelişigüzel, geçmiş yöntemlere tarım ve hayvancılığı yapmaktan ziyade, hem geçmişle bağlarını koparmamış, hem de günün şartlarına uyum sağlamış bir çalışma yapıyoruz. Türkiye'de bugüne kadar çeşitli hükümetler geldi geçti, çeşitli kalkınma planları açıklandı. Tarımda, toprakta ve tohumda bir çok deneme yapıldı. Ama bunların hiçbiri bölge insanının ekonomik ihtiyacını karşılamadığı ortaya çıktı. Dolayısıyla, Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünü yaptığı bu ve buna benzer çalışmalar inanıyoruz ki, aldığı sonuçlar itibariyle bugüne kadar bölgede uygulanmış politikaların tümünden farklı sonuçlar alacaktır' diye konuştu.
'Van ve bölgede böylesi geniş kapsamlı başka bir proje yok'
Bölgede birçok kamu kurumunun böylesi projeler yapmak istediklerini ama başarı elde edemediklerini aktaran Cengiz, 'Burada asıl mesele halkın hizmetinde olmak ve halkın ihtiyaçlarına göre hareket etmektir. Başarmak biraz özveri meseledir ve biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Bölge halkımızın ihtiyaçlarını çok iyi biliyoruz, çünkü bizler bu toprağın insanlarıyız ve bu toprağın içerisinden geldik' dedi. Van ve bölgede bu tarz geniş kapsamlı bir projenin olmadığını belirten Cengiz, bu proje ile çok önemli aşamalar kaydedeceklerini söyledi.