Belediyelerin Kültür Politikası var mı?

Günü kurtararak gelecek seçimi kazanmayı amaçlayan yerel yönetim anlayışı devam ettikçe ne kentleşme olur ne kentlilik ne de kültür politikası.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinden, lise ve ilköğretim okullarından kentimizin yakın tarihi, tarihi mekânları, siyasal ve sosyal olaylar üzerine araştırma yapan öğrenciler zaman zaman bilgi ve belge almak için bana gelirler. Ben de arşivimi kendilerine açar, gerekli bilgi ve belgeleri paylaşarak onlara yardımcı olmaya çalışırım.

Bir süre önce "Van'da Yerel Yönetimlerin Kültür Politikaları " üzerine yüksek lisans tez çalışması yaptığını belirten bir öğrenci geldi. Tanışma, sohbet sonrası soru sormak ve bilgi almak istediğini belirtti.

"Van'da olmayan bir olgudan söz ediyorsun" dedim.

Ve ekledim…

Kentimizde yerel yönetimlerin kültür politikası, stratejisi falan yok, hiç de olmamıştır. Zira yerel yönetimlerin kurumsal ruhu kentli olamadığından böyle bir dertleri de yoktur. Halk dalkavukluğunun, rantın, yağmacı ve talancı anlayış ile ikiyüzlülüğün itibar gördüğü bu süreçte yerel yönetimlerin kültür politikası oluşturmasını beklemek de saflık olur. Dolayısıyla siyasi kişi ve grupları, çıkar çevrelerini, oy deposu gördükleri odakları memnun ve mutlu etmeye çalışan yerel yönetimlerin kültür politikası olmaz, olamaz.

Olmuş olsaydı;

* "Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere belediyelerin kurumsal hafızaları olurdu.

* Belediyelerde fotoğraf, resim, video, film gibi sesli, yazılı ve görsel dokümanların yer aldığı dokümantasyon merkezi bulunurdu. Mesela belediyelerde kent ve belediye geçmişiyle ilgili arşiv olurdu.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme