Beş Türk Eyaletine Doğru
Değerli okurlar Birinci Dünya Harbinde coğrafyamızın kaderini belirleyen iki önemli isimden bahsedilir. Bu isimlerden bir tanesi Sir Mark Sykes, diğeri Francios Georges Picot'tur. Her iki diplomatın da ortak özellikleri coğrafyamızı ve insanlarımızı çok iyi tanımaları, aynı zamanda bugünkü devlet sınırlarımızın belirlenmesinde etkin isimler olmalarıdır.
Değerli okurlar; Birinci Dünya Harbinde coğrafyamızın kaderini belirleyen iki önemli isimden bahsedilir. Bu isimlerden bir tanesi Sir Mark Sykes, diğeri Francios Georges Picot'tur. Her iki diplomatın da ortak özellikleri coğrafyamızı ve insanlarımızı çok iyi tanımaları, aynı zamanda bugünkü devlet sınırlarımızın belirlenmesinde etkin isimler olmalarıdır.
Sir Mark Sykes yazar, gezgin, siyasetçi, diplomat ve asker olan bir İngiliz'dir. Arap yarımadasında ve Türkiye'nin doğusunda geziler yaparak bölgenin coğrafi, etnik ve dini yapısı hakkında detaylı bilgiler ediniyor. Bölgenin ileri gelen mensuplarıyla görüşmeler yaparak coğrafyamızı en ince ayrıntısına kadar araştırıyor. Bu gezisi ile ilgili günlük notlar tutuyor.
Sayks'ın kitabına "Beş Türk Eyaletine Doğru" ismini vermesinin sebebi; o dönemin sancak kentlerini eyalet olarak değerlendirmesinden kaynaklandığını düşünüyorum.
Francois Georges Picot, Hukukçu, diplomat ve siyasetçi olan bir Fransız'dır. Birinci Dünya Harbi döneminde Beyrut'ta konsolosluk yapıyor, 1917-1919 yıllarında Fransa'nın Suriye ve Filistin Yüksek Komiserliği görevinde bulunuyor.
Kısaca Sykes-Picot diye anılan anlaşmanın yazılması için yukarıda bahsi geçen bu iki diplomat görevlendiriliyorlar. Bu gün hala gündemimizi meşgul eden ve coğrafyamızdaki anlaşmazlık ve çatışmaların sebebi olan anlaşmanın maddelerini bu iki diplomat belirliyorlar. Anlaşmayı İngiltere adına Sykes, Fransa adına Picot 16 Mayıs 1916'da imzalıyorlar. Bu anlaşma İngiltere ve Fransa arasında imzalanmış gizli bir anlaşmadır. Merak eden okuyucular anlaşmanın maddelerine bakabilirler.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...