BESTAKAR AMİR ATEŞ VAN'A GELİYOR
Ünlü sanatçı ve bestekâr Amir Ateş ve Neyzen Tolga Duran Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Tasavvuf Müziği Korosu Ramazan özel konserine katılmak üzere Van'a geliyor.
Hacı Yılmaz
Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Şef Yekta Özgür Eryiğit'in yöneteceği Tasavvuf Müziği Korusu Ramazan konserine hazırlanıyor. 27 Mayıs Pazar günü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde saat 20.30 da gerçekleştirilecek Ramazan özel konserine ünlü sanatçı ve bestekar Amir Ateş ve Neyzen Tolga Duran konuk olarak katılacaklar.
1996 yılında kurulan ve birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe imza atan Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği konserlerine devam ediyor.
Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Tasavvuf Müziği Korusu Ramazan konserinin geleneksel hale geldiğini belirten Dernek Başkanı Murat Oto, "Koro, solo müzik çalışmalarınız enstrüman ve şan derslerimiz devam ediyor. Van'ımızın kültür ve müzik yaşamına katkı sağlıyoruz. Ayrıca yetenekli çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkıyoruz. Ramazan ayının manevi ruhuyla bütünleşen tasavvuf müziği konserimizde koro ve solo sanatçılarımız birbirinden güzel eserler seslendirecekler. Koroyu derneğimizden yetişen aynı zamanda derneğimizin kanun sanatçısı olan Şef Yekta Özgür Eryiğit yönetecek. 27 Mayıs Pazar günü Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde saat 20:30'da gerçekleştirilecek özel konserimize ünlü sanatçı ve bestekar Amir Ateş ve Neyzen Tolga Duran da konuk olarak katılacaklar. Tüm Vanlıları özel konserimize bekliyoruz" dedi.
"Van'da Türk Sanat Müziğinin toplumun geniş kitlelerinde sevilmesini sağladık"
Gazetemize açıklamalarda bulunan Van Toplum Kültür ve Sanat Derneği Başkanı M. Murat Oto, "Derneğimiz, müzik alanında sadece kişisel zevkleri giderme yönünde değil, adı konmamış bir konservatuar anlayışı ile her yaştan insana ilgi duyduğu müzik alanında eğitim veren bir eğitim kurumu misyonunu üstlenmiştir. Diğer yandan Van'ın kültür ve sanat alanında gelişmesine katkı sunmak derneğimizin temel hedefleri arasında yer almaktadır. 1996 yılında Van Musiki Derneğini çatısı altında gerçekleştirdiği etkinlikler ile Van'da Türk Sanat Müziğinin toplumun geniş kitlelerinde sevilmesini sağlayan derneğimizde yürütülen özel kurslar ve çalgı dersleri sayesinde onlarca kişinin müzik öğretmenliği, konservatuar ya da güzel sanatlar lisesinde okuyup müzik konusunda yetkin yerlere geldi" dedi.
"Çok sayıda konser düzenledik"
Kuruldukları günden bu yana müzik alanında önemli başarılara imza attıklarını belirten Oto, "2001 Yılında YYÜ Türk Sanat Müziği Topluluğunu kurduk. İl içi ve il dışında onlarca konser vererek Van'ın sanatsal yönünün ulusal platformda tanınmasına katkı sağladık. 2012 yılında Van Valiliği ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliği ile Türkiye'de bir ilk olan "Kent konulu TSM Beste Yarışması" düzenlendik. "Van için bir şarkı bestele" sloganıyla üzerine 234 şarkı bestelenmiş bir il olarak Van, bu anlamda ayrıcalıklı bir konuma taşımanın gururunu yaşadık. Derneğimiz 2003 yılından beri dönem dönem Tasavvuf Müziği Konserleri düzenlemiştir ve düzenlemeye de devam edecektir. 2003 yılında Van'da ilk defa derneğimiz bünyesinde Türk Halk Müziği korosu kurduk. Bu koro ile Türk Halk Müziği alanında önemli etkinlikler gerçekleştirmesinin yanında tüm repertuarı Van türkülerinden oluşan çok sayıda konser düzenledik. Van Türkülerinin şehrimizde müzik ortamlarında gündem olmasına büyük katkı sağladık. Bu çerçevede 245 türküden oluşan "Van Türküleri-1" adlı eserini 7 yıllık çalışma sonucunda hazırlayarak yayınladım. Bu eserimin devamı olan çalışmalarla Van türkü repertuarı 400'ün üzerine çıktı. 2015 yılında Kültür ve Turizm il müdürlüğü ile beraber "Bizim Eller Van Türküleri" adlı Van tanıtım klibini yaptık. 85 sanatçının yer aldığı bu klip internet ortamında yüz binlerce kez izlendi" diye konuştu.
"Müzik serüvenimiz 22 yıldır devam ediyor"
Dernek faaliyetlerine 1996 yılından bu yana devam ettiklerini kaydeden Oto, "Van Oturma Geceleri müzik geleneğinin canlandırılmasında da etkin olan derneğimiz TRT ve diğer ulusal kanallarda yayınlanan çok sayıda Van türküleri programında yer alarak, Van'ın tanıtımına katkı sağladı. Bu bağlamda Van türkü kültürünün ulusal müzik platformlarında tanınmasına ve sevilmesine önemli katkılarımız oldu. Derneğimiz sadece Tasavvuf Müziği, TSM ya da THM değil, Çoksesli Müzik ve Çocuk Korosu gibi alanlarda da yıllardır çalışmalar yapmaktadır. Ana başlıklarla verdiğimiz dernek faaliyetlerimizin 22 yıllık serüveninin devam etmesine katkı sunan ve derneğimizin yeni bir etkinliğinde yine bizleri yalnız bırakmayan sanatseverlere ve Van halkına sonsuz teşekkürlerimizi sunarız"