Beton
Yaşamın, gelişmenin vazgeçilmezi haline gelen, Dubai'de olduğu gibi sıradan vaha alanlarını çok katlı devasa şehirlere dönüştüren odur. O devasa gökdelenler, köprüler, yollar, barajlar, havaalanları yapılmasına olanak sağlayandır. Onun adı betondur. Halk kültürümüzde 'Beton gibi' deyiminde olduğu gibi dayanıklılık ifade eden inşaatların ana malzemesi betonun da bir hikayesi var.
Yaşamın, gelişmenin vazgeçilmezi haline gelen, Dubai'de olduğu gibi sıradan vaha alanlarını çok katlı devasa şehirlere dönüştüren odur. O devasa gökdelenler, köprüler, yollar, barajlar, havaalanları yapılmasına olanak sağlayandır. Onun adı betondur. Halk kültürümüzde "Beton gibi" deyiminde olduğu gibi dayanıklılık ifade eden inşaatların ana malzemesi betonun da bir hikayesi var.
M.Ö. 3000'da Mısır'da samanlı çamur ve tuğlaları birleştirmek için kullanıldı. Ayrıca piramitlerde alçı harçları kullanıldı.
Çinliler bağlayıcı malzemeleri Çin Seddi'nin yapımında kullandılar.
M.Ö. 800'de Romalılar kireç harçlarını kullanmaya başladılar.
M.Ö. 300-M.S. 476 puzolanik bağlayıcı Puzzuoli & kireç harçlarını Roma'daki Kolezyum ve Pantheon'da kullandı.
O tarihlerde Orta ve Küçük Asya'da Türkler ve Persler tarafından "Horasan Harcı" denilen ve Avrupalılar tarafından bilinmeyen çok sağlam bir bağlayıcı kullanılıyordu. Suya dayanıklı yapılarda ve kubbe yapımında kullanılmış ve bu yapılar bugüne kadar ayakta kalabilmiştir.
1813'de Fransa'da Louis Vicat ilk yapay çimentoyu üretti.
Öğütülmüş kalker ve diğer hammaddelerin belirli oranlarda karıştırılıp döner fırınlarda pişirildikten sonra elde edilen klinkerin, alçı taşı ve diğer katkılarla karıştırılıp öğütülmesiyle elde edilen toz halindeki bağlayıcıyla çimento elde edildi.
Yaklaşık olarak 60-80'ini oluşturan kırmataş, kum-çakıl gibi malzemelere agrega deniliyor. Mutlak hacim olarak, 75 oranında agrega, 10 oranında çimento ve 15 oranında sudan oluşan, kimyasal ve mineral katkı maddeleri ilave edilerek veya edilmeden homojen olarak üretim teknolojisine uygun olarak karıştırılmasından, başlangıçta plastik kıvamda olup, zamanla katılaşıp sertleşerek mukavemet kazanan önemli bir yapı malzemesi beton üretildi.
1790- 1800 yıllarında İngiltere'de doğal çimento üretilmeye ve kullanılmaya başlandı.
1824'de Bir İngiliz duvarcı ustası olan Joseph Aspdin "Portland Çimentosu"nun patentini aldı.
1836'de Betonla ilk basınç ve çekme dayanımlı deneyleri Almanya'da yapıldı.
1848'de İlk çimento fabrikası İngiltere'de kuruldu.
1850'de Joseph Monier, daha sağlam saksılar üretmek için betona demir çubuklar ekledi ve betonarmeyi buldu.
1852'de ilk beton bina yapıldı.
1879'da İskoçya'da ilk beton yollar yapıldı.
1889'da ilk betonarme köprü Fransa'da inşa edildi.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ