Bir Kadının Objektifinden: İplik Hayatlar

Özgürlüğü Ararken, İplik Hayatlar, Camdan Köprüler, Mutluluğun Belgeseli, Rüzgarın Şarkısı, Bir çok sevenlerin öyküsü Didem Madak şimdi de Şair Didem madak'ın yaşamını anlatan ve başka bir formatla kurgulanan, son aşamasında olan belgesellerin yönetmeni Kibar Dağlayan Yiğit Bursa Tekstil Fabrikasında çıkan yangın sonucu ölen 5 isçi kadının hayatını anlatan 2008 yapımı İplik Hayatlar filminin çekim hikayesini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği çerçevesinde Buca Kent Konseyinin düzenlemiş olduğu söyleşide aynen şöyle anlatıyordu.

Özgürlüğü Ararken, İplik Hayatlar, Camdan Köprüler, Mutluluğun Belgeseli, Rüzgarın Şarkısı, Bir çok sevenlerin öyküsü Didem Madak şimdi de Şair Didem madak'ın yaşamını anlatan ve başka bir formatla kurgulanan, son aşamasında olan belgesellerin yönetmeni Kibar Dağlayan Yiğit ; Bursa Tekstil Fabrikasında çıkan yangın sonucu ölen 5 isçi kadının hayatını anlatan 2008 yapımı İplik Hayatlar filminin çekim hikayesini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği çerçevesinde Buca Kent Konseyinin düzenlemiş olduğu söyleşide aynen şöyle anlatıyordu.

"Daha kameram bile yoktu. Bir sabah bakkala gittiğimde gazetede bir manşet gördüm: "Bursa'da yangın: Çok büyük bir hasar var." Altında da daha küçük puntolarla yazılı "5 kadın hayatını kaybetti." Yazısı vardı. 5 kadının ölümünün daha küçük puntolarla yazılması yani gazetelerdeki manşetler çok ilginç gelmişti hepsi hasarın büyüklüğüne vurgu yapıyordu ama beş kadın işçinin ölümü küçük bir ayrıntı olarak verilmişti ölenlerin önemsenmemesi beni çok etkiledi, içimi acıttı.

Hemen Bursa'ya gittim, İplik Hayatlar'ı çektim. Bursa'ya küçük basit bir kamerayla gittim. Giderken de kamerayı inceliyordum nasıl çalıştırılır diye. Filmi çekeceğim yere gittiğimde bana sokaktakiler "ne çekmeye geldin" dediler. Bir şey demesinler diye" tezimin konusu camiler, camiyi çekmeye geldim" dedim. Demeseydim engel olacaklardı belki." diyordu söyleşide Yiğit.

Kibar Dağlayan Yiğit'le İzmir Buca Kent Konseyi Eşitlik Meclisinin hazırlamış olduğu programda tanışma imkanım oldu. İplik hayatlar belgeselinin gösteriminden sonra yapmış olduğumuz söyleşide mütevazılıği ve samimi davranışıyla kendisine hayranlığım bir kat daha arttı.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme