Bisiklet Rüyası

Diyarbakırlı şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı bir şiirinde 'Memleket isterim / Gök mavi / Dal yeşil/ Tarla sarı olsun,' diyor çok sevilen bir şiirinde.

Diyarbakırlı şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı bir şiirinde "Memleket isterim / Gök mavi / Dal yeşil/ Tarla sarı olsun," diyor çok sevilen bir şiirinde.

Ben de memleket isterim huzur olsun, sağlık olsun, mutluluk olsun diyorum. İnsanlara bunları sağlayan bir altyapıya sahip olsun.

Memleket isterim sokaklarının tamamında olamasa bile tamamına yakınında bisiklet yolu olsun, bisikletlerle gezen her yaştan insan olsun.

Memleket isterim bisiklet kültürü, bisiklet sevinci, bisiklet özgürlüğü ve bütün bunlardan süzülerek yine bisikletle gelen insan sağlığı olsun. Kimi hareketsiz yurttaşlarımızın hastane kapılarına birikmelerini bisiklet sporu önlesin; hekimlerimizin ve sağlık personelimizin soluk alacak zamanları olsun.

Cadde sokak kenarlarında yayalara ayrılmış yerlerde yürüyen insanların da, bisiklet kullanarak kaldırımdan ilerlemeye çalışan sürücülerin de karşılarına sık sık en az on beş santim yüksekliğinde sözde giriş yerlerine konan bordür taşlarından inip çıkmak olmasın. Bisikletler bir yana, insanlar da bu eziyete maruz kalmasın.

Yerel yönetimlerce, ömrü çok uzun olmayan malzemelerle sık sık kaldırım yenilemeleri ve onarımları yapılmasın. Yapılacak kaldırım çalışmalarından birileri iyi paralar kazansın ama o işler esnasında bisiklet tutkusu olanların talepleri de dikkate alınsın. Gelişmiş ülkelerdeki gibi iyi malzemelerle ve bisiklet sürücülerinin beklentileri de göz önünde tutularak uzun ömürlü, indi çıktısı olmayan kaldırımlar yapılsın. Hatta daha iyisi ayrı bisiklet yolları yapılsın.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme