Bolonya'da eğik kule, çökme tehlikesi nedeniyle mühürlendi

Kuzey İtalya'daki turistik Orta Çağ kulesi, eğimin artması ve çökme tehlikesi nedeniyle mühürlendi.

12.yüzyılda inşa edilen 47 metrelik Garisenda Kulesi'nin çökme tehlikesi sebebiyle yetkililer kulenin etrafına 5 metrelik bariyer inşa etmeye başladı. Kule genellikle dört derecelik açıyla duruyor ancak Bolonya Üniversitesi tarafından yapılan incelemede, son zamanlarda kule eğiminde değişiklikler olduğu saptandı.

Ekim ayında, kulenin çökme ihtimaline karşı kuleye dolgu malzemesi enjeksiyonu gerekeceği uzmanlar tarafından söylendi. Aynı zamanda Bolonya turizm kurulu ise kule içinde anormal gürültü, titreşim ve birkaç milimetrelik hareket tespit ettiklerini belirtti. Garisenda Kulesi'nin etrafı iki ay önce sensörlerin eğim değişikliğini tespit etmesinin ardından kapatıldı.

Garisende kulesi ile aynı zamanlarda inşa edilmiş ve yan yana olan 97 metrelik Asinelli Kulesi, turist ziyaretleri için hala halka açık. Ancak yetkililer, Garisenda Kulesi'ni kaybetmenin şehrin tarihi için çok büyük bir kayıp olacağını söylüyor.

İtalyan kültür müsteşarı Lucia Borgonzoni, İtalya'nın AB ulusal kurtarma fonundan yaklaşık 157 milyon TL (5 milyon Euro) kullanarak kulenin onarımını finanse edeceğini duyurdu.

Kaynak: Sözcü

Bakmadan Geçme