BU BAYRAM TRAFİĞE UYKUSUZ ÇIKMAYIN

Uyku sorunları trafik kazalarının en önemli nedenlerinden yol boyunca kısa molalar verin

Ramazan Bayramı nedeniyle yine binlerce kişi hem tatil hem de sevdiklerini ziyaret amaçlı yollara düştü. Bayram öncesinde ve sonrasında artan, pek çoğu ölümle sonuçlanan trafik kazalarının önüne geçmek için sürücülerin özellikle uykusuz yola çıkmamaları gerekiyor. Trafik kazalarının önemli bir nedeninin uyku ile ilgili sorunlar olduğunu hatırlatan Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, alınacak küçük önlemlerin trafik kazalarından koruyacağını vurguluyor.

Trafik kazalarının uzun süreli bayram tatillerini hüzne çevirdiği bir gerçek. Gerek bayram tatiline çıkarken gerekse tatil dönüşünde yüzlerce kişiyi yollarda kaybediyoruz. Özellikle uzun yola çıkacak sürücülerin direksiyon başına geçmeden önce mutlaka yeterli süre uyuması gerektiğini vurgulayan Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof.Dr. Murat Aksu, “Bu süre ortalama 7-8 saatir. Zaten bu uyku süresine rağmen eğer kişi uykusunu almış hissetmiyor ise bir uyku hastalığı olma ihtimali vardır” dedi.

Sabaha karşı 2 – 6 arasında yola çıkmayın!

Sürücülerin yol boyunca, kendisini uykulu hissettikleri anda dinlenme süresi vermesi gerektiğini vurgulayan TUTD Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, şu uyarılarda bulundu:

”Sabaha karşı 2-6 arasında yola çıkmak, kişilerin uyku için en yatkın dönemi olduğundan risk taşımaktadır.

Kişilerin uyku ile ilgili bir sorunları varsa, bayram trafiğine çıkmadan önce bu konuda tbbi yardım almaları gereklidir. Örneğin gündüz olur olmadık yerlerde uykuya dalabiliyorsanız veya uyunmaması gereken ortamlarda uyuyakalıyorsanız sizde bir uyku hastalığı olabilir ve mutlaka bir uyku tıbbı merkezine başvurmanız gereklidir. Uyku sorunlarına karşı alınacak çok küçük önlemler ve basit tedavilerin, çoğu trafik kazasından koruyacağı unutulmamalıdır.”

Çay kahve gibi kafeinli içecekler işe yaramaz!

Çay, kahve ya da kafeinli diğer içeceklerin uykusuzlukla başetmek için

etkili olmadığı gibi dikkati toplamada güçlük oluşturabileceğini kaydeden Prof. Dr. Murat Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çay ve kahve gibi içecekler istediğiniz ve beklediğiniz uyku açma etkisini sağlamayabilir. Bu nedenle uyanık kalmak için bu besinleri tükekmek yerine yeterli süre uyumak ve yol boyunca kısa molalar vermek daha yararlıdır.

Ramazan ayı boyunca bozulan uyku düzenini de tekrar sağlamak için aslında yaşamımızı ramazan öncesindeki şekle getirmek en uygunudur. Yatma ve kalkma saatlerimizi belirlemek, bu saatlere mümkün olduğunca uymak, akşam saatlerinde uyku kaçırıcı aktivitelerden kaçınmak gerekir.”

KUTU

Tatil dönemleri uyku düzenini bozuyor!

Aslında tatillerdeki bozuk uyku -uyanıklık düzeninin, sonraki dönemlerde bozulan uyku düzeninin en önemli nedeni olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Murat Aksu, “Belki tatil süresince akşamları daha uzun süre uyanık kalmak isteyebiliriz. Ama gece geç saatlere kadar uyanık kalmak, gündüz uykuları ile bunu telafi etmeye çalışmak, tatil sonrası dönemde uykusuzluğu, uykuya dalmada zorluğu ve gündüz uyuklamalarını ortaya çıkarabilir” dedi.

Bakmadan Geçme