Bu sefer de fırsatçı kiracılar iş başında... Akıllara zarar oyun

Fahiş kiraların baş göstermesiyle birlikte fırsatçılık yapmaya çalışan sözde kiracılar da görülmeye başladı. Kiracılar yüksek kira bedelini karşılayamadıkları noktada yeni bir oyuna başvurdu. Fakat bu oyunu yapanın başı fena halde derde girecek

Kiralardaki fahiş artış sonrası kiracılar oturdukları evin bir bölümünü kiraya vermeye başladı. Kiralamalar aylık, haftalık ya da günlük olabiliyor. Ancak pek çok apartman sakini bu uygulamadan rahatsız oluyor. Posta gazetesinden Tamer Heper konunun detaylarını yazdı. Son günlere kadar, bir ev kiralayanın bu evi günübirlik başkalarına kiraladığına pek tanık olmuyorduk. Son günlerde bu iş gelir kaynağı olarak ortaya çıktı ve yaygınlaştı.

Hiç tereddütsüz de aynı evde oturanlar için önemli bir problem haline geldi. Peki böyle günübirlik kiralamalar olur mu? Bu husus tartışmalı bir konudur. Ne için? Şöyle, kiralama yapmak hukuken mümkün ise bu kiralama için süre yoktur, bir günlük de kiralanır, bir haftalık da kiralanır, bir yıllık da kiralanır diyerek bu hususta görüş bildirenler vardır, ancak ben bu görüşlere katılmıyorum. Şöyle:

Mesken kiralanır, bir ailenin veya bir kişinin ikametine uygun biçimde kullanılır. Bu gibi kiralamalar, maksadı mesken olarak kullanım olmak kaydı ile ve yasalara uygun kullanma şartı ile serbesttir. Ancak günübirlik kullanımlar, hele hele cama ilan asma sureti ile kullanımlar artık mesken olarak kiralamadan çıkmış ticari bir girişim haline gelmiştir, yani bir pansiyon veya bir otel işletimi sistemine katılmıştır. Dolayısı ile meskenlerde işyeri açmak bazı kısıtlamalara tabidir.

Hele hele yönetim planında meskenlerin bir başka amaçla kullanılamayacağı hükmü var ise bu husus tartışma konusu bile olmaz. Dava açarak bu durum engellenir. Kiralanan bir yeri kiracı bu şekilde kullanmaya başladı ise ve sözleşmesinde açık olarak bu hususta bir izin verilmiş olmadıkça kiralayan yönünden de tahliye nedenidir. Olaya kiralama serbestisi açısından bakmamak, binada oturanların huzurunu bozmamak gerektiği açısından da bakmak lazım zira Medeni Kanunumuzda bu konudaki cümle şudur:

'Herkes, taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetlerini sürdürürken komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür. Gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasaktır.' Gerek kat mülkiyeti ve gerekse medeni yaşam, başkalarını rahatsız etmeyi engelleyici hükümler getirmiş, mesken ile ticari hayatı ayırmış, herkesin evinde huzur içinde yaşaması için kurallar getirmiştir. Bunlara uymak şarttır. Bir yer pansiyon olarak kullanılacak ise pansiyon olarak kiralanır, mesken olarak kullanılacak ise belli şartlarda mesken olarak kullanılır, birer günlük kullanımların mesken olduğunu iddia etmek çevreyi kandırmaya yönelik bir iddiadır.

TUKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez ise gazetevatan.com'a yaptığı açıklamada kısa süreli kiralamalar ile ilgili şunları söyledi: Büyük şehirlerde yükselen kira ücretleri nedeniyle de, birçok kiracı bu platform üzerinden, kullanmadığı bir veya fazla odasını bu şekilde kullanarak, bazen kira bedelinden fazla gelir elde ediyor. Uygulamada herhangi bir kayıt tutulmadığı için; işlem miktarı hakkında bilgi vermek zordur. Ülkemizde yasal altyapısı oluşmayan uygulamada ciddi problemler yaşanmaya başlanmıştır. Asıl önemli sorun her açıdan kayıt dışında olan bu işlemimde, konaklama hizmeti alan veya alanların kimliği ile ilgilidir. Kayıt tutulmadığı, güvenlik birimlerine haber verilmediği, bu nedenle de denetim olmadığı için pek çok suçlu bu konaklama hizmetini tercih etmektedir.

Bakmadan Geçme