Bu yiyecekleri dolaba atanlar hayatının hatasını yapıyor! Bu yiyecekleri kesinlikle dolaba atmayın...

Günlük beslenme alışkanlıklarımızın önemli bir parçası olan yiyecekleri, aldığımız yerlerden eve getirdikten sonra nasıl sakladığımız da çok önemlidir.

Bazı yiyecekleri buzdolabında, bazılarını ise oda sıcaklığında tutmak gerekebilir. Ancak bazı gıda uzmanları, her yiyeceğin buzdolabına uygun olmadığını ve bazılarının buzdolabında saklanmasının sağlığa zararlı olabileceğini belirtiyor.

Buzdolabına girmemesi gereken yiyecekler şunlardır

DOMATES:
Domateslerin buzdolabına konulması, hem tadını hem de dokusunu bozar. Domateslerin molekülleri soğukta parçalanır ve domatesler grenli bir hal alır. Domatesler taze tüketilmelidir. Olgunlaşmış domatesler su dolu bir kâsede saklanabilir. Ayrıca domatesler püre haline getirilip, hava almayan bir kapta buzdolabında tutulabilir ve daha sonra sos yapımında kullanılabilir.

MUZ:
Muzlar buzdolabına konulduğunda, kabukları kararır, olgunlaşmaları yavaşlar, tatları değişir ve kabuk altındaki et nemlenir.

KAYISI
Bütün meyvelerin buzdolabına konulması doğru değildir. Kayısı gibi çekirdekli meyveler oda sıcaklığında daha çabuk olgunlaşır. Ancak olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklanabilirler. Buzdolabında kayısıların lezzetleri ve dokuları kaybolabilir. Bu yüzden kayısılar mutfakta, yemek masasında, meyve sepetinde, kilerde veya kuru ve havadar bir yerde tutulmalıdır.

SARIMSAK
Sarımsaklar da soğanlar gibi buzdolabına konulmamalıdır. Sarımsakların kuru ve taze kalması için havaya ihtiyaçları vardır. Buzdolabı sarımsakların tadını kaybetmelerine ve kötü bir kokuya sahip olmalarına yol açacaktır.

BAL
Balın kendisi zaten bir koruyucudur ve raf ömrü çok uzundur. Buzdolabına konulduğunda kristalleşir ve yenmesi zorlaşır. Balın yumuşak dokusunu korumak için buzdolabından uzak tutmak gerekir

AVOKADO
Avokado aldığınızda genellikle tam olgunlaşmamış olurlar. Olgunlaştırmak için buzdolabına değil oda sıcaklığına ihtiyaçları vardır. Soğuk, avokadoların olgunlaşmasını durdurur ve tadını etkiler. Avokadolar ancak olgunlaştıklarında ve hemen yemeyecekseniz buzdolabına konulabilir. Olgunlaşması iki ila dört gün arasında sürer, bu nedenle bunları tezgâhta bırakmak daha iyidir. Olgunlaştıktan sonra buzdolabı onları 7 güne kadar taze tutabilir.

SOĞAN
Soğanlar kesilmiş olsun ya da olmasın, buzdolabına asla girmezler. Soğanların kuru ve taze kalması için havaya ihtiyaçları vardır. Kilerde veya tezgâhta saklanmalıdırlar. Nem ve gaz soğan için zararlıdır. Yaşlanmalarını hızlandırır ve çürümelerine neden olur. Kesildikten sonra, bozulmadan önce birkaç saat dayanabilirler. Ancak buzdolabında saklanmamalıdırlar, aksi takdirde buzdolabının nemini çekerler ve tadını kaybederler.

TAZE YEŞİLLİKLER
Oksijen, otların renginin kahverengiye veya siyaha dönüşmesine sebep olabilir. Taze gıda olarak sınıflandırılmaları, buzdolabına konmaları gerektiği anlamına gelmez. Otların nemli kalması ve çok fazla oksijene maruz kalmaması gerekir. Doğru bir şekilde saklamak için gevşek bir çuvala konulmalıdırlar. Buzdolabına konulmaları gerekiyorsa, nemli kâğıt havlularla sarılmalıdırlar. Kuru otlar ise oksijeni engellemek için hava geçirmez bir kapta, kilitli bir torbada veya sıkı bir kavanozda saklanmalıdır.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme