BUGÜNE KADAR YERLİ IRKTAN VERİM ALINAMADI

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) tarafından Van’da 14 ilin katıldığı “Doğu Anadolu Bölgesi İl Birlik Başkanları Toplantısı” düzenlendi.
Bir otelde gerçekleşen toplantıya Van Vali Yardımcısı Hakan Alkan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, TDSYMB Genel Başkanı Cemalettin Özden, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, TDSYMB yönetim kurulu üyeleri ve 14 ilin birlik başkanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Van Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Nurhan Dayan, bölgenin sahip olduğu geniş bitki örtüsüne dikkat çekti. Dayan, “Bölgemiz bitki örtüsü konusunda oldukça geniş bir potansiyele sahiptir. Bizler suni tohumlama yapılmasını ve bunun da desteklenmesini istiyoruz. Son yıllarda bu konuda iyi yol aldık. Ancak yinede daha çok destek verilmesini uygun buluyoruz” dedi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, ülkedeki kültür ırkın geliştirilmesinin çiftçiye fayda sağladığını belirtti. Battal, “Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri güçlü ırk çalışmaları bugüne kadar devam etmiştir. Bilindiği gibi yerli ırktan yeteri kadar verim alınamadı. Bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu noktada yıllardır çalışmalarını sürdürüyor. Ülkemiz kültür ırk konusunda iyi bir noktaya doğru ilerliyor. Çiftçilerimiz kültür ırk sayesinde cebinde biraz daha para görünce hayvancılığa daha da yöneldi. Verimli ırklar çoğaldıkça ülkemizde de hayvancılık paralel olarak çoğalacaktır. Biz üniversite olarak Van’a ve hatta bölgeye her konuda destek vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan da, “Türkiye’de son 10 yılda hayvancılıkta ve tarımda büyük gelişmeler yaşandı. Ama bu yeterli değil. Bizler elimizden geldiği kadar sizlere destek vermeye devam edeceğiz. Bu nedenle 2013 yılı bütçesini daha da artırdık. Sizlerin de bölgelerinize sivil toplum örgütleri ve üniversitelerle birlikte çalışmanız daha da verimli olacaktır. İl birlik başkanlarına bu konuda büyük görevler düşmektedir. Sizler çiftçilerimize her konuda yardımcı olacağınız gibi onları bilinçlendirmeniz gerekiyor. Bu toplantının bölgeye hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.
Van Vali Yarımcısı Hakan Alkan ise, sektörlerin Van’da yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulundu. Alkan, “Bölgemiz çayır ve meralar konusunda oldukça zengindir. Bu da hayvancılık alanında büyük bir potansiyel demektir. 10 yıldır bölgeler arası dengelerin kurulması amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Van çok önemli bir konuma sahiptir. Burada sektörlere sesleniyorum. Mısır ve diğer ülkelere giden sektörleri artık Van’da görmek istiyoruz. Onları buraya yatırma davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantıya katkı sunanlara plaketlerinin verilmesinin ardından il birlik başkanlarının katıldığı toplantıya geçildi. İki gün sürecek olan toplantıya Van, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Hakkari, Erzurum, Erzincan, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Ardahan ve Iğdır illerinin birlik başkanları katıldı.vanhaber, van, haber, van haberdamızlık, yetiştiricilik, hayvan, toplantı, birlik, başkan

Bakmadan Geçme