BÜYÜKŞEHİR 2 NİSAN'A HAZIRLANIYOR

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı olan 2 Nisan 2018'e sıkı hazırlandıklarını belirterek, 'Van'ın ruhunu diriltmek için harekete geçtik. 2018 yılında 100. yıla giriyoruz. Belediye olarak gelecek nesillere aktarmak için gümbür gümbür geliyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor' dedi.

Burhan Ergin

Genel Sekreter Mustafa Yalçın 2 Nisan Van'ın Kurtuluşu ve Endüstri Meslek Lisesi'nin Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi yapılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yalçın, 2 Nisan 2018 Van'ın Kurtuluşunun 100. yılına sıkı hazırlandıklarını belirterek, 2 Nisan Caddesinin kentin ruhu olacağını vurguladı.

“2 NİSAN VAN İÇİN ÖNEMLİDİR”

Geçmiş yerel yönetimler tarafından kent ruhunun yok edildiğini anlatan Yalçın, “Bu kentin bir tarihi, kimliği, ruhu var ama geçmiş yönetim bunu ortadan kaldırmak için elinden gelen her şeyi yapmış, Van'da DBP'li belediyeler hiçbir milli bayramlarımıza katılmadığı gibi bunlara engel olmak için de her türlü çabayı sergilemiştir. Tabi hal böyle olunca 2 Nisan Van'ın Kurtuluşu da ihmal edilmiş, gereken ilgi gösterilmemiş, biz 2 Nisan'ı Pazar günü kutladık fakat sönük geçti. 2 Nisan Van'ın kurtuluş günüdür. 2 Nisan bir ruhtur ve bu ruhu canlandırmamız gerekiyor. Van ile ilgili kalıcı ve basılı eser noktasında büyük çaba sarf ediyoruz. Van için 2 Nisan Kurtuluş gününü kutlamanın anlamı çok büyüktür” dedi.

“100. YIL İÇİN GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYORUZ”

Van'ın tarihi ruhunu diriltmek için harekete geçtiklerini söyleyen Yalçın, “2018 yılında 100. yıla giriyoruz. Belediye olarak gelecek nesillere aktarmak için gümbür gümbür geliyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. 2018'e sıkı hazırlanıyoruz. Bunun içerisinde en önemli çalışmalar şuana kadar yazılmış, basılmış ama piyasada bulunmayan kitapların yenilenmesidir. Bu kitapların sayısı 6'yı buldu. 2 tane de kent tarihini anlatan albüm hazırladık. Yakında basımı ihaleye çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“İKİNİSAN CADDESİ VAN'IN RUHU OLACAK”

100. yıl kapsamında 2 Nisan Caddemizin yeniden yapılması için çalışmalar başlattıklarını belirten Yalçın, “Çok iddialı bir cadde olacak, bu şehrin kimliğini, ruhunu temsil edecek. İki Nisan Caddesinde iki tane parkımız bulunuyor. İpekyolu Belediyesi tarafından bakım ve onarımı yapıldı. Bu parklarımızda da 1918'den bugüne gelinceye kadar Van'ımızın başından geçen önemli olayları tarih şeridi, rölyef olarak parklarda hayata geçirmeyi düşünüyoruz. 1915-1918 arasındaki Ermeni mezalimi ve Rus işgali, Van'ın başından geçen depremleri ve 120 Kahraman çocuk gibi Vanlılar tarafından yapılan büyük fedakârlıkları ve 15 Temmuz'u anlatan çalışmayı hayata geçireceğiz. Eğer o parklara yetmezse diğer parklarımıza bu çalışmalarımızı taşıyacağız. Gelecek nesillere Van'ın geçmişinden bugüne kadar bütün bilgileri yazılı, görsel, anıtsal şekilde aktarmamız gerekiyor. Van'ın kent kimliğine, hafızasının canlanmasına çok önem veriyoruz” şeklinde konuştu.

“KENT MÜZESİ VE KÜLTÜR MERKEZİNİN ÇALIŞMALARI BAŞLADI”

Tescillenerek sit alanı ilan edilen tarihi Endüstri Meslek Lisesi yerinin Kent Müzesi ve Kültür Merkezi olacağı müjdesini veren Yalçın, “Endüstri Meslek Lisesi'nin belediyemize değerlendirilmesi için çalışmalara başladık. Okulun tarihi binası Van Büyükşehir Belediyesi'ne devredilecek. Karşılığında belediyenin yanında bulunan ve şuan Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kullandığı ama arsasının belediyeye ait olduğu bir yurt binası var. Bizde orayı Milli Eğitim Müdürlüğüne devrettik. Endüstri Meslek Lisesi Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi yapacağız. Van'ın kent hafızası burada canlanarak Van'a ait yazılı, görsel, işitsel, tüm belgeler buraya toplanacak. Van ile ilgili araştırma, inceleme yapmak isteyenlerin ilk başvuru merkezi Van Büyükşehir Belediyesi, Van Şehir Kütüphanesi ve Kent Müzesi olacak. Şehir merkezinde yer alan bu merkezde bağış yoluyla Van'a ait dokümanlar, belgeler muhafaza edilecek. Merkezin restorasyonun yanında bahçe düzenlenmesi de Van'a ait meyve ağaçları ve çiçekler bulunacak. Van'a yolu düşen konuklarımızın soluklanacağı, Van hakkında doğru ve yeterli bilgi alacakları önemli bir projeyi ilimize kazandırıyoruz. Buranın açılışını Van'ımızın kurtuluşunun 100. Yılı olan 2018'de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sayın valimizin talimatlarıyla Van Büyükşehir Belediyesi, yol, park, alt yapı ve önemli hizmetlerin yanında şehrimizin tarihi, kimliği, kültürüyle ilgili çalışmalar yapmaya devam edecek” diye konuştu.

Bakmadan Geçme