Büyükşehir Belediyesi 3. Van Tanıtım Günleri'nde yer alacak

Van Büyükşehir Belediyesi İstanbul'da bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Van Tanıtım Günlerinde yer alacak. Etkinliğin lansman toplantısını için Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Van Dernekler Federasyonu Başkanı Fatih Yağız ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Zeydan ve Şedal'a program içeriği ve teknik bilgileri aktardı.

Van Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtımına yönelik düzenlenen etkinliklere öncülük edip, kente prestij kazandıracak oluşumlarda yer almaya devam ediyor. Bu kapsamda Van Dernekler Federasyonu (VANFED) tarafından 10-13 Ekim tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan 3. Van Tanıtım Günleri etkinliğinde de yer alacak olan Van Büyükşehir Belediyesi, etkinliğin hazırlıklarına başladı.

Etkinliğin tanıtımı ve etkinlik süresince yürütülecek çalışmalarla alakalı fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan ve yardımcısı Neslihan Şedal'ı ziyaret eden Van Dernekler Federasyonu (VANFED) Başkanı Fatih Yağız ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, etkinlik öncesi desteklerinden ötürü Zeydan ve Şedal'a teşekkür etti.

Van Büyükşehir Belediyesi hizmet binası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Şedal ve Zeydan'ın yanı sıra ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, belediye yönetimi, VENFED Başkanı Fatih Yağız ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Yenikapı Etkinlik alanında düzenlenecek olan 3. Van Tanıtım Günlerinin bu yıl ‘Van Denizini gördünüz mü?' sloganıyla hazırlandıklarını ifade eden VANFED Başkanı Fatih Yağız, bu tür etkinliklerde birlik ve beraberliğin önemine değindi. Kentin tanıtımında Büyükşehir Belediyesinin üstlendiği görevin büyük bir anlam ifade ettiğini vurgulayan Yağız, söz konusu Van olunca her kesimin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

‘Kentin tanıtımı için yapılan her çalışmada yer alacağız'

Kentin tarihi ve kültürel değerlerinin İstanbul'a taşınacağı tanıtım günlerini oldukça önemsediklerini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Şedal, Van'ın kadim kültürünü ve zenginlikleri yaşatabilmek, toplumsal dayanışmanın metropollerde devamlılığını sağlayabilme mücadelesine katkı sunmak istediklerini belirtti. Fiziki olarak iki kentin birbirinden uzak olmasına rağmen, kentin kültürünün orada yaşatılması için bu tür etkinliklerde ön ayak olacaklarını söyleyen Şedal, “VANFED'in Van'ın layık olduğu değere ulaşmasına yönelik çalışmalarda yer aldığını biliyoruz. Bizler de kentin sorunlarını çözmek için yapılan her çalışmada olacağımızı belirttik. İstanbul'daki tüm halkımızın her biriyle bir bağımız var. Birçok değerimiz var. Bizim de bu değerleri korumak için, bire bir öncüsü olmak için, dayanışanı, yanında olanı, yürüteni olmak gibi bir sorumluluğumuzun olduğunu biliyoruz. Buradaki o kültürü, misafirperverliği koruyup, orada yaşattığınız için sizlere teşekkür ediyoruz” dedi.

‘Farklılığımız zenginliğimiz, bunu herkese gösterelim'

Daha sonra konuşan Zeydan ise ziyaretlerinden ötürü dernek üyelerine teşekkür ederek, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Yıllar öncesinde birçok farklı sebeplerden ötürü birçok insanın buradan İstanbul'a göç etmek zorunda kaldığını hatırlatan Zeydan, bu yurttaşların batıda nasıl zorluklar içerisinde olduğunu çok iyi bildiklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Okyanusları, denizleri aşarak orada bir hayat kurdunuz. Oradaki farklı kimliklerle, inançlarla bir arada yaşam iradesini de ortaya koyarak, büyük bir özveriyle her zaman toplumsal barışı, demokrasiyi adaleti, insan haklarını, birlikte özgür yaşam iradesini de güçlendirecek bir pozisyonla var oldunuz. Orada 400 binin üzerinde hemşerimiz yaşıyor. Yüzlerce dernek, çok güçlü konfederasyonlar var. Oradaki insanlar, gençler daha iyi şartlarda yaşayabilsinler diye bu dernekler büyük bir özveri ve dayanışmayla çalışıyorlar. Bu bizi mutlu ediyor. Bizim ihtiyacımız olan ayrışma, ötekileştirme yapmak değil. Zaten bunu yapanlar var. Bunun aksine Türkiye toplumunun, Kürtlerin, demokrasi güçlerinin, barıştan yana adaletten yana herkesin yapması gereken birbiriyle daha fazla kucaklaşması, gönül bağlarını daha fazla güçlendirmesi. Bu boyutuyla sizlere çok büyük işler düşüyor. Siz de bunu başardınız. Fakat yapılması gereken çok daha işler var. İstanbul çok kozmopolit bir yer. Türkiye'nin minyatürü bir yer konumunda. Orada yüzlerce kimlik, kültür, inanç yaşıyor. Bu farklılıkların bir zenginlik olduğunu, demokrasi, hukuk, adalet ve insan hakları ekseninde bu zenginliklerin ne kadar büyük bir katkı olduğunu herkese gösterme fırsatı da önümüze çıkıyor. 31 Mart seçimleri ve ardından yaşanan mazbata krizinden sonra ortaya çıkan Van halkının onurlu direnişinin, dayanışma ruhunun da sürdürebilir olması, daha da genişleyip, Türkiye geneline yayılması, konusunda da bizim kararlı olduğumuzu hep dile getirdik. Bu dayanışmayı da İstanbul'dan başlattık. Buna siz de vesile oldunuz. Bizim derneklerimiz Van'dan İstanbul'a bir gönül, sevgi, barış ve hizmet köprüsünün yeniden inşa edilmesine ön ayak oldu.”
“Bugün halkın iradesi ile seçilen, Bekir Kaya gibi, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, annelerimiz, yaşlı insanlarımız gibi yüzlerce insan şuan da haksız ve hukuksuz bir biçimde zindanlardadır” diyen Zeydan, “Biz bu hukuksuzluğa karşı kendi dayanışmamızı büyütürken, birbirimizi de iyi tanımamız gerekiyor. Medya gücünü elinde bulunduran iktidarın algıları üzerine toplum kutuplaştırılmış, ötekileştirilmiş neredeyse birbirine düşman edilme noktasına geldi. Aslında tabanda ne Türklerin Kürtlere ne de Kürtlerin Türklere yaratılan algı gibi bir karşı duruşu olmadığını bizler biliyoruz. Dolayısıyla bizim birbirimizi daha da anlama, tanıma, birbirimize tehdit olmadığımızı, birbirimizin AKP'nin sıkıştırmak istediği noktada olmamamız gerektiğini gösterme noktasında sorumluluklarımız var. İşte bu tarz etkinlikler, fuarlar buna da vesile oluyor” dedi.

‘STK'ları çok önemsiyoruz'

Kenti, kentin dinamikleri ile yönetmek istediklerini bir kez daha hatırlatan Zeydan, “Biz ne akdar yetkin olursak olalım büyük bir şehri veya bir kenti tek başımıza yönetemeyeceğimizi çok iyi biliyoruz. Demokratik kitle örgütleri, kentin dinamikleri bizim için çok önemlidir. Bugün buraya güçlü bir şekilde gelmeniz de bunun bir kanıtı. Van'ı, kendi kentinizi ne kadar önemsediğinizin bir göstergesidir. Hepimizin amacı kendi kentimizi daha iyi bir yere taşımak, hak ettiği yere ulaştırmak ve tanıtabilmektir. Bu ortak noktamızda, bu ortak hedefimizde birlikte çalışacağız. Kentin çok sorununun olduğunu biliyorsunuz. Bu sorunları da ancak el ele verebilirsek üstesinden gelebiliriz. Birçok insan, zorunlu, fakirlikten, işsizlikten oraya gitti. Fakat bu da bir gerçek ki orada birikmiş bir gücümüz var. 400 bin hemşerimizin oranın ekonomisine, kültürüne, sosyolojisine demokrasisine, geleceğine kattığı çok şey var. Bu duygu, bu birliktelik, bu anlayış önümüzdeki süreçte Türkiye yönetimine de yansıyacaktır. Biz de güçlü bir şekilde arkadaşlarımızın yanında olacağız" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, Zeydan ve Şedal'a Van tanıtım günleri organizasyonunun lansmanı, etkinliğin düzenleneceği Yenikapı miting alanı yerleşimi gösterildi.

Toplantı çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Bakmadan Geçme