Büyükşehir Belediyesi Çiftçiye Umut Oluyor
Van Büyükşehir Belediyesi'nin, tarımsal ve hayvansal üretime dayalı geliştirdiği ekonomik modeller, halkta büyük bir umut yaratıyor. Bu yol içerisinde binlerce hektar alanı tarıma açarak, alternatif ürün eken Van Büyükşehir Belediyesi, halkı yeniden toprağa dayalı üretime teşvik ediyor. Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban, 'Emek verirsek topraklarımızda her şeyin yetişebileceğini, bir model yaratarak halkımıza anlatıyoruz' dedi.
Vansesi Haber Merkezi
Van Büyükşehir Belediyesi'nin, tarımsal ve hayvansal üretime dayalı geliştirdiği ekonomik modeller, halkta büyük bir umut yaratıyor. Çatışma süreçleri, zorunlu köy boşaltmalarıyla toprağa dayalı üretimden kopan Van halkı, yeniden toprağa dayalı üretime yöneliyor. Türkiye'nin en geniş tarım alanlarına ve en verimli topraklarına sahip olan Van, hayvansal ve bitkisel üretimde Türkiye'nin en fakir kentleri arasında yer alıyor. Bu kadar geniş alanları olmasına rağmen Van kenti, nohut ve mercimek gibi baklagillerde hala diğer illere bağımlı durumda ve kentin baklagil ihtiyacı Konya, Karaman, Gaziantep gibi illerden karşılanıyor. Gerek ürün çeşitliliğin yetersizliği gerekse de iyi bir ekonomik getirisi olmayan ürünlerin yetiştirilmesi halkı topraktan biraz daha koparırken, kentte iki yıldır Van Büyükşehir Belediyesi tarafından model olarak belirlenen ve çok farklı ürünlerin yetiştirilmesi halkta büyük bir umut oldu. Yıllardır kentte buğday, arpa gibi başat ürünler yetiştiren çiftçiler, Van Büyükşehir Belediyesi'nin model tarlalarını gezerek alternatif ürün yetiştirmek için belediyeden destek alıyor.
'Vanlı çiftçiler belediye öncülüğünde alternatif ürünlere yöneliyor'
Van'ın 'büyükşehir' statüsü alması ile birlikte kırsal kalkınmanın geliştirilmesi için kurulan Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, birçok ilçede alternatif ürün yetiştiriciliği konusunda önemli çalışmalar yaptı. Bugüne kadar kentte ekilmeyen birçok ürünü belirlenen pilot bölgelere eken Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, bu yıl yapılan hasat ile birlikte önemli bir verim almaya başladı. Daha önce 'Van'da bu ürün yetişmez' denilen birçok ürünü çiftçilere öneren Van Büyükşehir Belediyesi, bu yıl aldığı verimle, çiftçilerde var olan bu algıyı da tamamen değiştirdi. Geçen yıl içerisinde onlarca çiftçi aile ile birlikte Sarımsak ve Nohut eken Van Büyükşehir Belediyesi, bu yıl içerisinde de bu ürünlerin hasadını yaparak hem gelecek yıllar için yerli tohum elde etti, hem de çiftçilere önemli bir gelir kapısı açtı. Bu çalışmaların en büyüğü ise Başkale ilçesinde yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi ile Başkale Belediyesi, ilçede 900 dönümlük tarlaya 10 ton nohut ekerken, Van Büyükşehir Belediyesi Gürpınar, Özalp, Saray ve Çaldıran'da da yıl içerisinde toplamda 1200 dekar alana nohut ekimini gerçekleştirdi. Hasat döneminde ortaya çıkan ürün, Van ve Başkale için model olabilecek bir verimliliğe sahip. Başkale ilçe merkezine yakın bir yerde bulunan nohut tarlası, sarı örtüsüyle adete ilçe merkezine gülümsüyor. Tarlayı günde onlarca çiftçi hem ziyaret ediyor, hem de nasıl yetiştirildiği ile ilgili Büyükşehir ve Başkale Belediyesi yetkililerinden danışmanlık alıyor. 900 dönümlük nohut tarlasına giden Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban, Başkale Belediyesi Eşbaşkanları Aynur Tarhan, İhsan Güler ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Şerif Kayalık, burada incelemeler yaptı.
'Üretime dayalı ekonomik bir model yaratmak istiyoruz'
Burada bir açıklama yapan Başkale Belediyesi Eşbaşkanı İhsan Güler, Van Büyükşehir Belediyesi ile Başkale Belediyesi'nin hayata geçirdiği bu projenin büyüklük açısından Türkiye'nin en büyük projelerinden biri olduğunu belirterek, '900 dönüm üzerine bu yıl içerisinde 10 ton nohut ektik. Son duruma bakıldığında çok önemli bir ürün almayı düşünüyoruz. Hava şartlarının iyiye gitmesi ürünün iyi yetişmesine de sebep oldu. Halkımızın ekonomideki payını yükseltmek için bu proje, model bir proje konumunda. Bu da bize gösterdi ki, Başkale coğrafyasında ektiğin her şeyin onlarca kat karşılığını alabiliyorsunuz. Sınır ticareti gibi, üretime dayalı olmayan bir yöntem ilçemizi hep geriye götürdü. Bundan sonra düşüneceğimiz şey, tarımsal ve hayvansal üretime dayalı bir ekonomik model geliştirmektir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi halka öncülük ve rehberlik etmektir. Bu yıl alacağımız ürünü gelecek yıl çok daha büyük alanlara yayarak bölge ekonomisine önemli bir katkı sunacağımızı düşünüyoruz' dedi. Eşbaşkan Ayla Tarhan ise, bölge ekonomisi ve istihdam alanlarının açılmasına dönük önemli bir proje geliştirdiklerini belirterek, 'Geliştirilen bu proje halka büyük bir umut oldu ve bir model oluşturdu. Bu tür projelerle halkımızın ekonomik sıkıntılarını giderilebileceği çalışmalar olacaktır. Kentsel kalkınmayı sağlamak için bunun çok önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl bir ilkti ama bundan sonra bu projeleri daha da geliştirerek devam edeceğiz. Bu proje; toplumsal ekonomiyi geliştirmek için bu önemli bir umut oldu' dedi.
Eşbaşkan Çoban: Belediye olarak halkımız için bir model ortaya koyuyoruz
Son olarak konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çoban, bölgede yaşanan çatışmalı süreç, göç ve ekonomik bazı nedenlerden kaynaklı halkın giderek tarımdan koptuğunu belirterek, 'Halkımız bu kadar verimli olan topraklardan maalesef koptu. Büyükşehir Belediyesi olarak iki yıldır halkın tarıma yönelmesi için bir teşvik rolü oynuyoruz. Meyve, sebze, tahıl gibi alanlarda çalışmalar yapıyoruz. Bununla birlikte emek verirsek, topraklarımızda her şeyin yetişebileceğini halkımıza anlatıyoruz. Bu proje bu açıdan çok önemli bir model konumundadır' dedi. Bu yıl içerisinde alacakları hasılatı üretimden kopan ve maddi olanakları olmayan ailelere vermeyi düşündüklerini söyleyen Çoban, bir sonraki yıllarda artık halkın kendi üretimlerini yapması teşvik rolünü daha da ileriye götüreceklerini belirtti. Yıl içerisinde Van Büyükşehir Belediyesi olarak tarımdan kopan aileler için seralar kuruyor ya da tarım alanları sağlayarak onları üretime teşvik etiklerini ifade eden Çoban, 'Ama bunu yaparken, bu ailelerimizin her ürünü yetiştirebileceklerine dair geniş alanlarda bir model oluşturuyoruz. Burada ortaya koyduğumuz model, alan açısından Türkiye'de örnek gösterebilecek bir büyüklüktedir. Bu modelin bir kaç ayağı olacak. Birincisi, Başkale'de nohudun yetiştiğini herkes görecek, ikincisi bunun başka tarımsal alanlar açmak için teşvik edici bir rol oynayacak, üçüncü ise aldığımız üründen tohumluk nohut elde edeceğiz. Biz belediye olarak böylesi teşvik edici bir rol oynadık, bundan sonra da halkımızın bu üretime kendi alanlarında yapmasını istiyoruz.' dedi.