Büyükşehir Belediyesi'nden afet ve farkındalık semineri 

Van Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB tarafından ortaklaşa düzenlenen afet ve farkındalık seminerinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adil Salazer, 'Bu acı olaylardan çıkarılacak en büyük ders, afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğidir. Bu depremler bize, sadece binaların değil, toplumsal bilincin de güçlendirilmesi gerektiğini bir kez daha gösterdi' diye konuştu. 

Van Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı ve TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu ortak çalışmasıyla afet ve farkındalık semineri düzenlendi. Seminere, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adil Salazer, ilçe belediye başkanları, Meclis Başkan Vekili Tuncer Sağınç, Meclis üyeleri, Genel Sekreter Cavit Tatar, Genel Sekreter yardımcıları, daire başkanları, TMMOB üye ve yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

İpekyolu ilçesi Hacıbekir Mahallesi'nde bulunan Nûda Kültür Merkezinde düzenlenen seminer, 2011'de yaşanan depremde yaşamını yitiren yurttaşlar için saygı duruşu ile başladı.

Seminerin açış konuşması yapan Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adil Salazer, Büyükşehir Belediyesi'nin depreme hazırlık ve farkındalık alanında yaptığı çalışmaları anlattı.

‘Önemli adımlar atıyoruz'

Van'ın coğrafi konumu itibarıyla ülkenin en aktif deprem kuşaklarından birinde yer aldığını hatırlatan Salazar, “Doğu Anadolu fay hattı ve Bitlis -Zagros kent kuşağı gibi büyük fay hatlarının etkisi altında olan Van, tarihin birçok döneminde yıkıcı depremlere maruz kalmıştır. Bu bölgenin birinci derece deprem tehlikesi altında olduğunu biliyoruz. Bu gerçeklik, bizleri yapı güvenliği konusunda her an tetikte olmaya zorluyor. Olası depremlere karşı güçlü bir yapı stoku, bilinçli bir toplum ve etkili bir afet yönetim sistemi kurmanın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu sebeple, Van Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizin yapı stokunu güçlendirmek ve kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak için önemli adımlar atıyoruz. Hasarlı binaların tespit edilmesi, risk taşıyan yapılar yerine deprem dirençli binaların inşası, yalnızca can güvenliğimizi değil, aynı zamanda toplumsal huzuru da sağlayacak” dedi.

‘Afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmalıyız'

Yakın tarihte yaşanan Maraş merkezli depremlere de değinen Salazer, “Bu depremler, 11 ili etkiledi, binlerce vatandaşımızı kaybettik. Bugün burada, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremleri ile hayatını kaybeden kardeşlerimizi anarken, 6 Şubat depremlerinde kaybettiklerimizi de rahmetle anıyor, acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Bu acı, hepimizin ortak acısıdır. Ancak bu acı olaylardan çıkarılacak en büyük ders, afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğidir. Bu depremler bize, sadece binaların değil, toplumsal bilincin de güçlendirilmesi gerektiğini bir kez daha gösterdi” diye konuştu.

‘Kenti güçlendirmek ve toplumu bilinçlendirmek gerekir'

Daha sonra kısa bir selamlama konuşması yapan Ziraat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Engin Işık da Van'da yaşanan depremler ve sonrasındaki sıkıntılara değinerek, “13 yıl önce 644 canımızı kaybetmiştik. Onun derin üzüntüsünü yaşamaktayız. Ondan sonra yaşanan diğer depremler, bize deprem gerçeğini her defasında hatırlattı. Bizler TMMOB olarak bilim, teknik, mühendislik ilkeleri içerisinde yapıların yapılması gerektiğini hep söylüyoruz. Bu sadece meslek örgütlerinin ortaya koyacağı bir şey değil. Hep birlikte kenti güçlendirmek ve toplumu bilinçlendirmek gerekir” dedi.

Yapılan açış konuşmalarının ardından Jeofizik mühendisi Doç. Dr. Hamdi Alkan, İnşaat Mühendisi Doç. Dr. Barış Erdil, Şehir Plancısı Doç. Dr. Aysu Uğurlar ve Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Abdulcelil Siyahtaş deprem ve farkındalık alanında birer sunum yaptı.

Yapılan sunumların ardından Afet İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından katılımcılara deprem çantası hediye edildi.

Bakmadan Geçme