Büyükşehir Belediyesi ‘Toprak Günü’nü kutladı

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, “5 Aralık Dünya Toprak Günü” vesilesiyle kutlama mesajı yayınladı.

Vansesi Haber Merkezi

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 5 Aralık Dünya Toprak Günü” nedeniyle yayınlanan kutlama mesajında,”Hiç şüphesiz toprak temel bir üretim aracı ve ekonomik kaynaktır. Doğal kaynaklarımızın devamlılığı toprağı kullanma şekline bağlıdır. İnsanın yaşam şekli ve yaşama standardı çoğunlukla topraklarının varlığına, kalitesine ve üzerinde yetiştirdiği bitki ve hayvan çeşitliliği ile kalitesi tarafından belirlenmiştir. Büyük medeniyetlerin tamamı topraklarına gösterdikleri ilgiye bağlı olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Toprak; tarımsal ve başka insan faaliyetlerinde bir çok amaca hizmet eden fiziksel ve biyolojik materyallerin yer aldığı doğal bir barınaktır. Mevcut yüzyıldaki teknolojik ilerlemelere rağmen toprak; tarımsal faaliyetler(bitkisel ve hayvansal) başta olmak üzere yaşamın her alanında kullanılan en önemli doğal kaynaktır” denildi.

Demokratik Özerklik bağlamında toplumun yararına ve doğaya zarar vermeden doğal kaynaklar olan toprak, su, orman ve yer altı-yer üstü kaynakların değerlendirileceği belirtilen kutlama mesajında, kar amaçlı ve doğanın talanına, tahribatına yol açacak hiçbir girişime fırsat ve imkanın tanınmayacağı belirtildi. Mesajda “ Bu ilkeler ışığında toprağın, suyun ve enerjinin komünleştirilerek korunacağı, lüks ve ihtiyaç dışı tüketimlerde kullanılmaması için çaba gösterileceği belirtilirken, kutlama mesajının devamında,” Bir santimetre toprağın değişik faktörlere bağlı olarak yüz yıllar boyunca oluştuğu göz önüne alındığında temel ilke; toprakların amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi olmalıdır. Toprağın ve dolayısıyla tarım arazilerinin sürdürülebilirliği sağlanmalı, zorunlu hallerde alternatif alanlar değerlendirilmelidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında oluşturulan Toprak Koruma Kurullarının daha duyarlı ve bağımsız olmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bakmadan Geçme