Büyükşehir kendi kalesine gol attı

Çevre Yolu Van’ın gündemini işgal eden çözüm bekleyen konulardan biridir. Konu yoldan çıkarak siyasi polemik malzemesi oldu. Çevre Yolu’nun sorununun nerede nasıl noktalanacağını herkes merak ediyor.

Çevre yolu yapımı ile ilgili her türlü açıklamanın, değerlendirmenin kamuoyu tarafından ilgiyle takip edildiği dönemde Van Büyükşehir Belediyesi önceki gün, “Meclis'ten Van'a özel yasa: Çevre yolu kamulaştırma yerine 18. madde ile yapılacak!” başlığı ile basın açıklaması yaptı.

Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6704 sayılı torba kanunu kendisine göre yorumlayan belediye kanun ile Van Çevre Yolu'nun 18. Madde kapsamında yapılacağı iddia ederek Van halkına ayrımcılık yapıldığı ileri sürdü.

Yanlış yorumlanarak siyasi mülahazalarla hissi davranılarak acelece keleme alındığı sonradan anlaşılan açıklamada şöyle denildi:'14 Nisan 2016 tarihinde AKP milletvekillerinin teklifi ile meclisten geçen ve 26 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onanarak yürürlüğe giren 6704 sayılı torba kanunu ile hükümetin Van çevre yolunu kamulaştırma yerine 18. madde ile yapılmasını onaylamıştır. Torba kanununun 9. maddesi ile 'yol' ibaresinden sonra gelmek üzere 'otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu' ibaresi eklenmiştir. Bu kararla; Van çevre yolunun kamulaştırma yapılmasına dair bugüne kadar yürütülen çalışmalar ve resmi yazışmalara rağmen, çevre yolunun geçiş güzergahının kamulaştırma yapılmadan İmar Kanunun 18. maddesi ile çözümü esas alınmıştır. Türkiye'deki çevre yollarının kamulaştırma ile yapıldığına dair sayısız emsaller olmasına rağmen, bu torba kanunu ile Van halkına karşı büyük bir ayrımcılık yapılmıştır. Kentimize ve halkımıza karşı bu tavrı kabul edilebilir bulmadığımızı ve bu yasa değişikliğinin bir an önce geri alınması için çağrıda bulunuyoruz. Kentteki tüm STK ve kurumlarımızı bu konuda duyarlı olmaya, Van Milletvekillerini de bu kente karşı sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz.”

Endişelenen vatandaş, ‘ koskoca belediye kanunu yorumlayarak böyle diyorsa o zaman söylediği doğrudur'diye düşündü.

Belediyenin çağrısı üzerine bir dernek de heyecanlanarak okumadığı anlamadığı belli olan 6704 sayılı torba kanuna basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Tabi yanlışa düştü.

Esası öyle değilmiş.

Belediyenin açıklamasına belediye Meclis üyesinden cevap niteliğinde açıklama geldi.

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Orhan Özdek, Van Büyükşehir Belediyesi'nin görüşünün yanlış olduğunu ifade ederek belediyeyi bir anlamda tekzip etti.

Belediyenin görüşünün aksine 18. Madde ile ilgili bir yasanın çıkmadığını açıklayan Özdek, “ 11. Madde ile ilgili bir yasa çıkarıldı. Belediye kanunu 18. Madde gibi anlayarak yanlış açıklama yapmıştır 11. Madde bütün Türkiye genelini ilgilendiren bir kanundur. 18. Madde ise farklı bir şeydir' dedi.

Büyükşehir Belediyesi Özdek'in bu değerlendirmesine doğru da demedi yanlış da demedi sessiz kaldı.

Aradan üç gün geçti.

Van halkı Büyükşehir Belediyesinin yaptığı açıklamanın ya arkasında durmasını veya sehven yapıldığını belirterek düzeltme yapmasını bekledi. Hala bekliyor.

Açıklama, düzelteme yok.

Halka karşı saygısı olan bir belediye kendi yanlış açıklaması karşısında ‘ görmedim, duymadım bilmiyorum' şekilde davranamaz, davranmamalı.Geçiştirmede yapamaz. Sorumluluk taşıyan bir belediye “Şu nedenlerle Çevre Yolu ve 18. Madde ile ilgili yanlış anlamalara neden olacak açıklama yapılmıştır. Düzeltir değerli halkımızdan özür dileriz” demesi gerekir.

Ortaya çıkan gerçek şudur:

Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Yolu üzerinde, 18'in içinde rakibine unutamayacağı tribünleri ayağa kaldıracak gol atmayı planlarken kendi kalesine öyle bir gol attı ki rakibi uğraşsa böyle bir gol atamazdı. Büyükşehir kadrosunda yer alan amatör oyuncuların kendi kalelerine attıkları ters köşe yapan gol uzun süre konuşulacağa benziyor!

İşin şakası bir yana.

1 milyon 100 bin nüfusu, 13 ilçeyi, 579 mahalleyi ( köy) , 600 Milyon TL, eski değerle yarım katrilyonu aşan bütçeyi yöneten, her branştan yüzlerce teknik ve idari personeli bünyesinde barındıran, çok sayıda danışmanı olan kentten sorumlu olan Van Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre Yolu ile ilgili açıklaması gaftan ibarettir. Yanlış açıklama belediyedeki sağlıksız, özensiz işleyişin dışa yansımasıdır. Bu uyarıdır. Bence ders çıkarılmalı, belediyede öz eleştiri yapılmalıdır.

Ezcümle. Büyükşehir Belediyesi kamuoyu nezdinde zor durumda kalmıştır. Yanıltıcı, yanlış yönlendirici açıklamanın savunulacak hiç bir tarafı yoktur. Eş Başkanlar Bekir Kaya, Hatice Çoban kurumlarındaki sorumsuzluğun, dikkatsizliğin üzerine giderek gereğini yapmaları gerekir.

Kamuoyu düzeltme bekliyor.

Bakmadan Geçme