BÜYÜKŞEHİR'DEN KÜLTÜRE DESTEK

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin tarihini ve kültürünü anlatan 7 kitap yeniden basıldı. Van ile ilgili kitapları basmaya hazır olduklarını belirten Genel Sekreter Mustafa Yalçın, basımı yapılan Van ile ilgili kültür yayınlarının kent için çok önemli kaynak olduğunu söyledi.

Vansesi Haber Merkezi

Van'ın tarihini kültürünü korumak ve tanıtmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Van konulu 7 kitabı yeniden basımını yararak, bir ilki gerçekleştirdi. Eski Belediye Başkanlarından Aydın Talay'ın “Bizim Eller” ile “Yıkılan Bir Şehrin Anatomisi”, “Rus General Mayewski'nin Doğu Anadolu Raporu”, Ümit Kayaçelebi'nin “Eski Van'a Doğru Bir Yolculuk”, Adnan Özkan'ın “Van Şiirleri Antolojisi”, Ali Laleci'nin Şiirlerde Van ve Hüseyin Çelik'in Van'da Ermeni Mezalimi kitaplarının basımını yaptı. Basımı gerçekleştirilen kitapların tanıtım toplantısı Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Merkezinde yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Genel Sekreter Yardımcıları, kitap yazarları, daire başkanları, kurum amirleri ve kitapseverler katıldı.

“Gelecek nesillere bir miras bırakıyoruz”

Programda konuşan Büyükşehir Belediyesi Yayınları Kurul Başkanı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Taştan Van Büyükşehir Belediyesinin ilk kez böyle bir kültür hizmet yaptığını belirtti. Taştan, “Daha önceki dönemde belediyenin böyle bir çalışması yoktu. Bu gibi çalışmalar Van'ın kültürü ve tarihi açısından çok önemli hizmetlerdir. Çünkü bu eserler kentin kimliğidir geleceğidir. Biz bugün aslında gelecek nesillere bir miras bırakıyoruz. Bu kıymetli kitaplar yıllar sonra bizim tarihimizi ölümsüzleştirecektir. Ben başta Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'na, Genel Sekreterimiz Mustafa Yalçın'a ve bu güzel eserleri hazırlayan yazarlarımıza Van halkı adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kent adına önemli bir adım atıklarını ve 7 güzel eseri tekrar bastırdıklarını belirten Genel Sekreter Mustafa Yalçın, kültür yayınlarının Van için çok önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

“Kitaplar Van için çok önemli bir kaynak oldu”

Yalçın, “Bu şehirde ilk göreve geldiğimiz gün bir toplantı yaptık ve bu kentin yazılı bir eseri kitabı var mı diye sorduk. Mevcudu yok dediler. Mevcudu yok demek farklı anlamlara gelir. Mevcudu yok demek, yok etmişler demektir. Bu çok kötü bir şeydir. Bu bir saygısızlıktır. Bu yok olmayı hedefleyen bir yapının sonucudur. Bizde buradan başlayarak işe koyulduk. Bu kentin yakından tanıdığı eski Belediye Başkanlarımızdan Aydın Talay'ı eski milletvekili Hüseyin Çelik'i ve yazarlarımızı aradık. Ve kitaplarını basmak istediğimizi söyledik. Sağ olsun onlarda uygun bularak, yanımızda yer aldılar. Bizde bu yazarlarımız ile birlikte 7 kitabın basımını yaptık. Gerçekten kitaplar Van için çok önemli bir kaynak oldu. Bu kitapların hepsi tarihi kültürü çok güzel bir dille ele almış. Bende bu kitapları okumaya başladım epey de yol aldım. Kitaplarda Van'ın tarihi, kültürü şiirleri, öyküleri, yer alıyor. Herkesin özellikle gençlerin okumasını istiyorum. Şimdiki gençlerimiz birçok kitabı dijital ortamlarda okuyor. Tabi ki teknolojiden faydalanıp okusunlar ama kitabı da ellerine alsınlar. Çünkü kitabı elimize alıp okumanın ayrı bir tadı hissi vardır. Bunu yapsınlar o tadı kokuyu hsinler” diye konuştu.

“Geçen yıl belediye olarak birçok okulu onardık”

Büyükşehir Belediyesi olarak eğitim ve kültüre büyük önem verdiklerini söyleyen Yalçın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl belediye olarak birçok okulu onardık. Bu yılda bu hizmeti yaparak kırsaldaki okullarımız onaracağız. Bunun yanında sürekli eğitim merkezlerinde üniversiteye hazırlanan 2 bin 500 gencimize sürekli eğitim merkezlerinde eğitim veriyoruz. Bu yıl belediye tarihinde bir ilki gerçekleştirdik ve 7 kitabı yayın hayatına soktuk. Yeni kitaplarında basımı için çalışmalarımız sürüyor. Çok kısa zaman sonra değerli yazarlarımızın kaleme aldığı tarihi Van evleri, Gevaş adlı kitapları da yayınlayacağız. Bize gelecek tüm kitapların basımını yapmaya hazırız. Bunun için iki şartımız var. Birincisi ilk olması ikincisi de Van'ı anlatmasıdır. Van'ın tarihi kültürünü tanıtmak bizim için çok önemlidir.”

Basılan kitaplarını tek tek tanıtan yazarlar ise Büyükşehir Belediyesine yapılan bu hizmet için teşekkür etti. Programın sonunda ise katılanlara Büyükşehir Belediyesi tarafından basılan 7 kitap hediye edildi.

Bakmadan Geçme