Cahiliz!

Toplumda yurttaşlar birbirine çok güven duyuyorlarsa siz istediğiniz kadar sahte, yalan ve yönlendirici yayın yapın. İstediğiniz kadar panik yaratmaya, birilerini karalamaya çalışın. İstediğiniz kadar çıkar amaçlı yönlendirici paylaşım yapın, etkili olmuyor, dikkate alınmıyor.

Okuryazar seviyesi en düşük ülkelerden biri olduğumuz ortaya çıktı.

Okula gönderilmeyen, okuma yazma şansı bulamayan kalem, defter silgi ve alfabe ile 50-60'lı yaşlarda ancak tanıştıktan sonra heceleyerek okuyabilen kitleden, okuryazar oranından söz etmiyorum.

Radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarına erişme, kritik bir şekilde okuma, yargılama yeteneği olarak tanımlanan medya okuryazarlığından söz ediyorum.

Medya okuryazarlığı; medyanın ilettiği mesajların doğru okunması, kişiye medyanın sunduğu dünyanın gerçek olmayabileceğini anlatması, medyanın yönetme fonksiyonun da olduğunun farkına varması gibi hedefleri içeriyor.

Medya okuryazarlığı eğitimi ise medyayı doğru okuyan, çözümleyen, kitle iletişim araçlarından gelen iletilere eleştirel bakan bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.

Medya okuryazarlığı alanında kurumlar kuruluşlar dernekler eğitimler düzenliyor, çocuklar, yetişkinler, öğretmenler, gazeteciler için bilgilendirici yayınlar yapıyorlar. Ama ülke olarak çok gerilerdeyiz, adeta dökülüyoruz.

2018 Medya Okuryazarlığı Endeksi'nde 35 Avrupa ülkesi arasında Finlandiya, Danimarka ve Hollanda medya okuryazarlığında zirvede yer alıyor. Listenin sonuna sırasıyla Arnavutluk, Türkiye ve Makedonya yer alıyor. Türkiye medya okuryazarlığında 35 ülke arasında 34. sırada bulunuyor.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme