ÇALIŞAMAZ DENİLEN TESİS ÇALIŞTIRILDI

Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi'ni verimli olarak çalışır hale getirildiğini belirterek, kıt imkanlarına rağmen bir çok belediyenin başaramadığı tesisi hizmete soktuklarını belirtti. Göreve geldiği günden itibaren alt yapıya çok önem verdiğini ifade eden Başkan Çoban, atık su kanalizasyon bağlantıları ile beraber modern arıtma tesisi projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Çoban, 'Biz imkanları kısıtlı bir belediye olarak zorluyoruz. Bütün çabamız geleceğimizin teminatı olan Van Gölü'nün temiz kalmasıdır. Bu nedenle biz imknlarımızı zorlayarak arıtma tesisimizi çalıştırıyoruz' dedi.
VAN GÖLÜ YÜZÜLEBİLİR BİR HALE GELMİŞTİR
Başkan A.Mümtaz Çoban, arıtma tesisinin devreye girmeden önce sudaki zararlı bakteriler nedeniyle gölün turizm değerinin çok düşük olduğunu anlatı. Gölde bulunan koli basili oranı tehlike seviyesinde ve halk sağlığını tehdit eder durumda olduğunu söyleyen Çoban 'Arıtma tesisinin devreye girmesiyle birlikte Ahlat kıyılarında bakteriyolojik kirlilik hızlı bir şekilde düşmüş ve ilçemiz sahilleri yüzülebilir bir hale gelmiştir. Biliyoruz ki göl kıyısında arıtma tesisleri olmasa önümüzdeki 10 yıl içinde Van Gölü çöp ve pislikten değil yüzmek, kokudan yanından geçilemeyecek bir hal alacaktır. Van gölünün günümüzde bölgeye yaptığı ve gelecekte bölgemize yapacağı katkıları göz ardı etmemiz imkansızdır. Bununla birlikte ülkemizde çevre felaketine dönüşmek üzereyken kurtarılan Haliç örneği bulunmaktadır. Van Gölü'nün ülkemiz için ikinci bir Haliç olmasının önüne geçilmesi elzem olmakla birlikte, bölgenin geleceği açısından da kaçınılmazdır. Çünkü bölgeyi kalkındıracak yegane güç turizmdir. Turizmin en önemli kaynağı ise Van Gölü'dür. Atık su arıtma tesisinin hem ilçe halkına hem de doğaya yarar sağlıyor olması, Van Gölü ve çevresi için önemlidir. Atık su Arıtma Tesisi halka açıktır, istenildiği zaman vatandaşlar tarafından görülerek incelenebilir. Tesisimiz 24 saat tam kapasite olarak çalışmakta olup, yetkili kişilerce analiz sonuçları hakkında günlük olarak bilgi verilmektedir. Konu ile ilgili olarak, isteyen her vatandaşımız tesis çıkış suyundan numune alıp istedikleri laboratuvarlarda analiz yaptırabilirler' dedi.
ARITMA TESİSİ SIRADAN BİR İŞLEV GÖRMÜYOR
Başkan Çoban, 'Atık Su Arıtma Tesisleri, çeşitli faaliyetler sonucu ortaya çıkan sıvı atıkların arıtıldıkları, içerisindeki kirletici parametrelerin giderildiği tesislerdir. Atık Su Arıtma Tesislerinin sağlıklı bir şekilde çalışması, öncelikle söz konusu arıtma tesisinin planlama ve projelendirme aşamasında, verilerin sağlıklı bir şekilde seçilmesi ile mümkündür. Olaya daha geniş baktığımız zaman ise, dünya nüfusunun hızla artması nedeniyle suya olan ihtiyaçta o oranda artmakta ve su kaynakları hızla tükenmektedir. Bu yüzden oluşan atık suların doğaya tekrar verilirken arıtılması gerek mevcut su kaynaklarımızın korunması gerekse atık suların tekrar geri kazanımı artık önemli rol oynamaktadır. Günümüzde evsel ya da endüstriyel atık su olarak nitelendirilen bu atık sular arıtma teknolojileri sayesinde tekrar geri dönüşümü sağlanmakta ve etkileri bertaraf edilmektedir' diye konuştu.
ARITMA TESİSİ AHLAT'A KAVUŞTURULAN DEV TESİS
Başkan Çoban, arıtma tesisindeki laboratuvarın teknik donanımı, tesisin işleyişi ve hem de 24 saat kontrol ve denetim mekanizması ile çalışmasının, Ahlat'a kavuşturulan dev tesisin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu anlattı. Ortalama saatte 170 metreküp atık suyun tesise gelerek burada arıtıldığını ifade eden Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, şunları söyledi:
'Buraya giren atık suyun tamamı arıtılıyor. 170 metreküp arıtılan sudan saatte 160 metreküp su arıtılarak çıkışı sağlanıyor. Bu su doğada temiz olarak kullanılıyor. Geriye kalan yüzde 10'luk dilimdeki kısmı ise organik gübre olarak elde ediliyor. Şehir suyu ile laboratuvar testleri sonucunda arıtmadan elde edilen suyun karşılaştırılması sonucun da ise değerler bire bire çok yakın oranda sonuç veriyor. Buna göre, safsu 7.0, şehir şebeke suyu 7.51, arıtma tesisinden çıkan su ise 7.59 olarak tespit edilmiş durumdadır. Bu değerler sonucunda görülmektedir ki, arıtılmış su, diğer kullandığımız su kadar temiz, berrak ve kullanılabilir haldedir.' vanhaber,haberlervan,bitlis,vangölü,tesis

Bakmadan Geçme