Camuşkıran soğukları başladı

Camışkıran soğuğu diye adlandırılan soğuklar Van'da başladı. Özalp, Çaldıran ve Bahçesaray ilçelerinde ilkbahar ayına hazırlanan vatandaşlar, bu sabah güne karla uyandı.

Camışkıran soğuğu diye adlandırılan soğuklar Van'da başladı. Bir rivayete göre zengin bir adamın 40 adet camışı (mandası) varmış. Nisan ayı gelince samanı ve otu biter. Bir gün açılan havaya ve yeşilliğe güvenerek camışlarını otlamaları için meraya gönderir. Çok geçmeden önce gökyüzü kararır, ardından gök gürlemesi derken kar, fırtına başlar. Herkes ne oldu demeye kalmadan bir anda her tarafı kar kaplar.

Daha sonra 40 camışın kar fırtınasından ve soğuktan öldüğü haberi gelir. Bu olaydan sonra o günün adı CAMIŞKIRAN, o soğukların devam ettiği süre de CAMIŞKIRAN GÜNLERİ olur. Artık o günden sonra çiftçinin ve hayvancının gözü korkmaya başlar. Bir daha da o günler geçmeden ne tarlaya tohum atar, ne de meraya hayvan çıkarır. Kimisi o günün 16 Nisan, kimisi 20 Nisan, kimisi de 22 Nisan olduğunu söyler. Bu süre bir haftayla 15 gün arasında değişir.

Özalp, Çaldıran ve Bahçesaray ilçelerinde ilkbahar ayına hazırlanan vatandaşlar, bu sabah güne karla uyandı.

Özalp ilçesinde 7 kilometre uzaklıkta bulunan Emek Mahallesi sakinleri, güne kar sürprizi ile uyandı. Yaklaşık 3 santime ulaşan kar yağışından dolayı her taraf beyaza bürünürken, en çok kar yağışına çocuklar sevindi.

Öte yandan kar yağışı Van-Bahçesaray karayolu üzerinde bulunan 2973 rakımlı Karapet Geçidi'nde de etkili oldu. Sürücüler, zaman zaman sıkıntı yaşarken, kar yağışını cep telefonları ile çekerek sosyal medya hesaplarında paylaştılar.
Kar yağışının etkili olduğu diğer bir ilçe ise Van merkeze 110 kilometre uzaklıkta bulunan Çaldıran. Vatandaşlar güne kar yağışı ile uyanırken, araçlarının üzerindeki karlara bugünün tarihini yazıp fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

Bakmadan Geçme