CEHALETLE MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİR

Van Valisi Münir Karaloğlu, “Son 30 yıldır maddi ve manevi kaynaklarımızı heba ettiğimiz bir fitne sorunumuz var bölgede. Bütün bu sorunları çözmemiz için ilmin aydınlık ışığına ve bilim adamlarımızın yol göstericiliğine ihtiyacımız var” dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin (YYÜ) 2012-2013 Akademik Yılı açılışı nedeniyle bir tören düzenlendi. Rektörlük binası önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, daha sonra Prof. Dr. Cengiz Ant iç Kültür Merkezi’nde devam etti. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından YYÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Murat Çakar tarafından bir konuşma yapıldı. Ardından kürsüye çıkan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, 2012-2013 yılı akademik açılış töreninin bugüne kadar yapılan törenlerin en önemlisi ve anlamlısı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Battal, “Çünkü yaşamış olduğumuz iki büyük depremin ardından bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde bütün yaralarımızı sarmış olarak açılışımızı gerçekleştiriyoruz. Büyük mutlulukla tekrarlamak istiyorum ki bugün normal akademik açılış törenimizi yapmaktayız. 1982 yılında kurulan üniversitemiz, bugüne kadar kararlı adımlarla büyüyerek artık 30 yılı geride bırakmış ve bugün itibariyle 15 fakülte, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 23 araştırma merkezi, toplam 23 bin öğrencisi, bin 400 öğretim elemanı ve bin 300 idari personeli ile üniversitelerimiz arasında seçkin bir konuma sahiptir.
Üniversitemizin 30. yılını kutlamaya hazırlanıyorduk ki, Van’ı derinden sarsan iki büyük deprem meydan geldi. Bu vesileyle bu depremlerde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza, öğretmenlerimize, personelime ve öğrencilerime Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ayrıca depremler sonrasında bize yardımlarını esirgemeyen milletimize büyük bir minnetle teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.
Yaşadığımız depremlerde büyük hasarlı binalarımız olmasa da üniversitemiz binaları da kısmen zarar gördü. Bu nedenle 2007 Deprem Yönetmeliği gereğince güçlendirme maliyeti belirli bir oranın altında kalan binalarımızı güçlendirdik. Maliyeti yüksek olanları ise yıkmak durumunda kaldık” dedi.
Deprem süresince yaptıkları çalışmaları da anlatan Prof. Dr. Peyami Battal, öğrencilere de seslenerek, “Üniversitelerin varlık nedenlerinden biri de siz öğrencilerimizsiniz. Bu yıl üniversitemize girmeye hak kazanan öğrencilerimizi, ailelerini ve onları yetiştiren öğretmenlerimizi kutluyorum.
Ülkemizin bize sağladığı olanaklar çerçevesinde size en iyi eğitimi vermek için çalışacağımızdan kuşkunuz olmasın. Sizlerin de aynı çaba içinde olacağınızdan eminim. Şunu bilmenizi isterim ki, sadece bir üniversiteyi bitirmek çağımızın insanı olmaya yetmemektedir. İletişim araçlarını çok iyi bir şekilde kullanmalı ve en az bir yabancı dili çok iyi derecede bilmelisiniz. Bu amaç doğrultusunda da kurslar düzenliyoruz, bunları takip edip boş zamanlarınıza denk gelen kurslara devam etmenizi istiyorum. Spor, sanat ve kültürel alanlarda kendinizi çok iyi derecede yetiştirmelisiniz. Ancak o zaman evrensel normları özümsemiş gençler olarak toplumsal gelişmenin öncüleri olabilirsiniz. Sizlere tavsiyem, daha fazla okumanız ve kendinizi mesleğinizde iyi yetiştirmenizdir. Çağdaş insanlar olmanın yanı sıra tam bağımsız ve varlığımızı sonsuza kadar koruyabilmek için sınırsız bir vatan sevgisine ve ulusal birlik bilincine sahip olarak, ülke sorunlarıyla da yakından ilgilenmek ve özellikle yakın tarihimizi çok iyi bilmek zorundayız. İnsan haklarına saygılı, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin gerçek anlamını ve önemini bilen bireyler olarak ülkemizin aydınlık yarınlarını sizlerin hazırlayacağına olan inancım sonsuzdur. Yüzüncü Yıl Üniversitesi mensubu olmaktan kıvanç duymalısınız ve aidiyet duygusunu yüreğinizde yaşamalısınız” dedi.
Deprem süresince Van’a ve üniversiteye önemli katkı sunanlara da teşekkür eden Prof. Dr. Peyami Battal, “Bir yıl içerisinde normale dönmemizi sağlayan başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay'a, Sağlık, Kalkınma, Maliye, Gençlik ve Spor Bakanlarına ve Bakanlar Kurulu’nun diğer bütün üyelerine, bakanlıklardaki ilgili bürokratlara, her zaman desteğini yanımızda hissettiğimiz Valimiz Sayın Münir Karaloğlu’na, eski YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’a, yeni YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Gökhan Çetinsay’a, bütün YÖK üyelerine, YÖK’te oluşturulan Van Depremi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Sayın Şaban Çalış’a, komisyon üyesi rektör arkadaşlarım Prof. Dr. Sayın Hayri Coşkun’a, Sayın Muzaffer Elmas'a, Prof. Dr. Sezer Şener Komşuoğlu ve diğer bütün rektör arkadaşlarıma teşekkür ederim. TOKİ Başkanı Sayın Ahmet Haluk Karabel şahsında bütün TOKİ çalışanlarına, AFAD Başkanı Sayın Fuat Oktay'ın şahsında bütün AFAD çalışanlarına, Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sayın Hasan Albayrak’a teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca deprem süresince her türlü sıkıntıyı birlikte aştığımız yakın çalışma arkadaşlarıma, akademik ve idari personelime ve öğrencilerime teşekkür ediyorum. Yeni eğitim öğretim yılının ülkemize, milletimize, tüm insanlığa, bilim dünyasına ve üniversitemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Van Valisi Münir Karaloğlu ise, 2011 yılının Van için hem de üniversite için sıkıntılı bir yıl olduğunu belirterek, “Depremin birinci yılında şehrimiz tekrar ayağa kalktı. Sorunlarımızı büyük oranda çözmüş olduk. Üniversitemiz önemliydi. Şehir için önemliydi. Üniversitenin hızlı ayağa kalkması, şehrin de hızlı ayağa kalkması demekti. Başbakanımız, Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay ve bakanlarımız üniversitenin sorunlarını çözme konusunda son derece duyarlı davrandılar ve üniversitemize kaynak aktarma konusunda hiçbir zaman sorun yaşatmadılar. Bu nedenle kendilerine şükranlarımı arz ediyorum. Belki bugün şehir bu kadar çabuk toparlandıysa bunda üniversitenin çabuk toparlanmasının önemi büyüktür. Burada bir sıkıntı yaşadıysak bunu hep beraber yaşadık. Rektörü, hocası, öğrencisi, valisi ve vatandaşı ile hep beraber yaşadık. Üniversitenin geldiği noktadan ilin valisi olarak memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Üniversite artık toplumun kendi sorunları ile daha yakından ilgilenen, çözüm üretme noktasında daha çaba sarf eden üniversite var karşımızda ve üniversitemizin geldiği nokta bizi son derece memnun ediyor. Üniversitemizin bu çabasını arttırmasını da beklediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.
Bölgede sorunlar olduğunu da ifade eden Vali Karaloğlu, “Başta eğitim sorunumuz var, cehaletle mücadele etmemiz gerekiyor. Yoksulluk sorunumuz var, toplumu tüketen değil aynı zamanda üreten bir toplum haline getirmemiz gerekiyor. Son 30 yıldır maddi ve manevi kaynaklarımızı heba ettiğimiz bir fitne sorunumuz var bölgede. Bütün bu sorunları çözmemiz için ilmin aydınlık ışığına ve bilim adamlarımızın yol göstericiliğine ihtiyacımız var. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 30. yaş gününü kutluyor. Olgunluk yaşı denebilecek bir seviyeye ulaşmıştır. 23 bin öğrencisi, bin 500 akademik personeli ile önemli bir üniversitedir ve toplumun her meselesinde de çözüm üreten bir noktada olmalıdır” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından mini bir müzik dinletisi sunularak kokteyl verildi.vanhaber, van, haber, van haberkaraloğlu, battal, yyü, akademik, açılış

Bakmadan Geçme