Ceviz üretimindeki sorunlar Van'da konuşulacak

Ceviz üretimindeki sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı'nın 19'uncusu Van'da yapılacak.

Rıdvan Can

Ceviz yetiştiriciliği, işleme ve pazarlama endüstrisinin iyileştirilmesi amacıyla kurulan Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Toplantısı'nın Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün girişimleriyle Van'da yapılacak olmasının önemine değinen Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü Kurucu Müdürü Dr. Erdal Orman, bir ilke imza attıklarını belirterek, “İlimizde ulusal çapta yapılacak olan cevizle ilgili bu ilk girişimle Tarım ve Orman Bakanlığı, üniversiteler, özel sektör ve yetiştirici birlikleriyle üreticilerin bir araya gelerek sektörle ilgili yenilikçi AR-Ge çalışmaları ve sorunlara yönelik çözümler ortaya konulması hedeflenmektedir” dedi.

Türkiye'de ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde düzenlenen Ulusal Ceviz Çalışma Grubu'nun ilk faaliyetlerinin 2001 yılında Tokat'ta başlatıldığını belirten Dr. Erdal Orman, bu yıl 18. toplantının Edirne'de düzenlendiğini ve bir sonraki toplantının Van Tarımsal Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde Van'da düzenleneceğini kaydetti.

Bölgenin ceviz üretim alanı ve meyve veren ağaç miktarı açısından Türkiye sıralamasında ilk 5'te yer almasına rağmen şimdiye kadar cevizle ilgili ulusal çapta bir çalıştaya ev sahipliği yapmadığını belirten Dr. Erdal Orman, bu çalışma grubunun bölge için önemli bir kazanım olduğunu, 2019 yılı istatistiklerine göre Van Tarımsal Araştırma Enstitüsünün çalışma alanını kapsayan Hakkâri'nin tek başına 11802 tonluk ceviz üretimi 502 bin adet meyve veren ağaç sayısıyla birinci sırada yer aldığını belirterek, Bitlis ve Van illerimizin de özellikle Adilcevaz, Bahçesaray, Çatak ve Gevaş ilçelerinde meyve veren yaşta ağaç sayısı ve üretim bakımından ön sıralarda bulunduğunu söyledi.

Dr. Erdal Orman, cevizin Türkiye için önemli bir meyve türü olduğunu, son beş yılda üretimde yüzde 18, üretim alanında ise yüzde 73 artış kaydedildiğini, ceviz üretim ve ihracat miktarının artmasına yönelik olarak üreticilere verilen teşvik ve desteklerle bilinçli yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, “Türkiye'de kapama ceviz bahçelerinin tesisinde iklime uygun fidan seçiminin yapılması, standart ve kaliteli çeşitlerin üretimi, uygun fiyat oluşumu için iyileştirmeyi sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

Dr. Orman, ülkemizde cevizle ilgili ulusal çapta en kapsamlı olarak düzenlenen bu çalışma grubu ile Van'a çok sayıda üretici, yatırımcı, akademisyen ve sektör temsilcilerinin geleceği iki gün sürecek olan toplantı ve teknik gezilerle bölgemizin stratejik ürünü olan ve yoğun üretimi yapılan cevizde böylece bir farkındalık yaratacağını dile getirdi.

Çalışma grubuna, Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri ve ilgili Özel Sektör temsilcileri ile üretimin yoğun olarak yapıldığı İl Tarım ve Orman Müdürlükleri temsilcileri ve ceviz üreticilerinden oluşan 200'ü aşkın Grup Üyesinin katılması bekleniyor. Toplantıda cevizin dünyadaki ve Türkiye'deki durumu, bölge açısından yapılacak olan Ar-Ge çalışmaları, sorunları ve geleceği masaya yatırılacak.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme