Çiftçiye 1.5 milyar TL

Tarım ve hayvancılık yatırımlarında maliyetin yüzde 70'i devletten. Büyükbaş, küçükbaş, kanatlı veya arıcılık alanında projesi hazır olan çiftçilerin, 1.5 milyarlık destekten faydalanmak için 21 Mayıs'a kadar TKDK'ya başvurması gerekiyor.

Güneş Gazetesinin haberine göre Türkiye'de nüfusun yüzde 28'i kırsal alanda yaşıyor. Köyden kente göçü önlemek, hatta kentten yeniden köylere dönüşü sağlayabilmek için devlet, Avrupa Birliği (AB) ile kırsal kalkınmayı destekleyen programlar yürütüyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) takip ettiği Türkiye'nin eş finansmanıyla oluşturulan AB Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) fonundan çiftçiye hibe veriliyor.

21 MAYIS SON GÜN

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 'Kırsal Kalkınma Programı' kapsamında, 2011'den bu yana kırsal alanlardaki yatırımlara hibe yoluyla destek veriyor. Bu yıl 1.5 milyar TL hibe (karşılıksız para) dağıtılacak. Bu dönemde proje hazırlayacak çiftçi ve yatırımcıların; hayvancılık (büyükbaş ve küçükbaş, kaz, hindi ve broyler) proje başvurularını 21 Mayıs 2019 tarihleri arasında il koordinatörlüklerine sunmaları gerekiyor.

165 MİLYON EURO

2019'da süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üretimine yönelik projelerin yatırımına 164 milyon 706 bin euro destek bütçesi ayrıldı. Bitkisel üretim, arıcılık, zanaatkarlık ve katma değerli ürün işletmeleri, kırsal turizm, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkıyla yenilenebilir enerji yatırımı projelerine ise 87 milyon 239 bin euro hibe sağlanacak.

KAPSAMDA 42 İL VAR

252 milyon euro'yla ilgili destek kapsamındaki iller: Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat.

NELERE HİBE VAR?

Bu yıl arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler, mantar yetiştiriciliği, yumurta üretimi, seracılık gibi düşük maliyetli küçük projelerin ön plana çıkarılması için çalışmalar artırıldı. Fide-fidan, manda sütü, manda eti ve kaz yetiştiriciliği de desteklenecek. Ayrıca zanaatkarlık ve yerel ürünlerin üretimine yönelik projeler, kırsal turizm ve su ürünleri yetiştiriciliğinin (kültür balıkçılığı) hibelerden daha fazla yararlanması sağlanacak.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Ulusal Hayvan Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan özel veya tüzel kişi, dileyen herkes, projesini hazırlayıp başvuruda bulunabilir. Ayrıca proje sahibinin başvurusunu teslim ettiğinde, devlete herhangi bir vergi ve sosyal güvenlik prim borcu olmaması gerekiyor.

EVRAKLARI NELER?

Başvuru paketini hazırlamak için ihtiyaç duyulacak bilgilendirme dokümanları, TKDK il koordinatörlüklerinden ya da elektronik ortamda tkdk.gov.tr internet adresinden temin edilebilir.

TEŞVİK ORANI DEĞİŞİYOR

Bir proje için yapacağınız harcama tutarının yüzde 40-70'i arasında değişen oranlarda destek verilecek. Örneğin 100 bin liralık bir proje için en az 40 bin lira, en fazla ise 70 bin lira hibe alabilirsiniz.

PROJE NASIL HAZIRLANACAK?

TKDK'nın istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvurmak gerekiyor. Tarım Bakanlığı'nın 81 ilde bulunan tarım danışmanından, ücretsiz hizmet alınabilir. Danışmanlar, çiftçilere yardımcı olarak gerekli dokümanları hazırlıyor.

Projenin sonunda, işletmenin ekonomik olarak sürdürülebilir olduğu, iş planında gösterilmek zorunda. Yeni işletme kurulmasına, sadece ilde kapasite fazlası olmaması durumunda destek veriliyor. Faydalanıcı, 5 yıl boyunca yatırımı koruyacağını taahhüt etmek zorunda.

Kaynak: Güneş

Bakmadan Geçme